Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 12:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr maja 15, 2013 10:27 
Short-event

Witam!

Chciałbym zacząć grę w MECCG. Chciałbym dowiedzieć się ile pieniędzy musiałbym wydać, aby zebrać pełną kolekcję kart w celu zbudowania grywalnych talii?

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 15, 2013 10:40 
Warrior/Ranger

Witamy na forum:)

Jeżeli chciałbyś zakupić wszystkie karty to wydasz fortunę (ostatni dodatek Balrog to niestety wydatek około 600$ za set), ale wcale nie trzeba mieć wszystkich kart żeby złożyć grywalny deck - przykładem może być nasz kolega Maciek z Herb który jakiś czas temu wygrał turniej grając Challenge Deck'iek czyli gotowym do gry predefiniowanym dekiem który można kupić za około 100zl na jebaju. Cieszyć się grą można mając C i UC oraz kilka eRek które zakupisz od forumowiczów za niewielkie pieniążki.

Polecam odwiedzić w najbliższy weekend Ozorzyce, a napewno zakupisz kart do złożenia grywalnego deck'a.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 15, 2013 10:54 
Shadow of the East

Witam

to zależy jaką stroną chcesz grać :) Tak naprawdę są 3 stronnictwa - jasna strona, ciemna i upadli czarodzieje. Ciemna strona dzieli się jeszcze na dwie - Nazgule i Balrog, które w dużej mierze korzystają z wielu podobnych kart. Na pewno łatwiej (i taniej) jest zacząć od czarodziejów. W dużej mierze można się oprzeć na trzech pierwszych dodatkach, The Wizards, The Dragons i Dark Minions. Tam jest 95% używanych przez tzw dobrych :) Obecnie ceny setów kształtują się w ten sposób

The Wizards - ok 600-700zł
The Dragons - ok 200 zł
Dark Minions - ok 400zł

Takie sety zawierają po jednej kopii każdej karty. W talii można mieć jedną kartę z napisem uniqe oraz 3 nieunikalne. Choć ten limit nie zawsze musi być w pełni wykorzystany. Są karty nieunikalne, których nie zawsze będziesz wkładał 3 lub nawet 2 kopie. Więc tzw playsety (czyli 1x unique, 3x non-unique) są w dużej mierze częścią kolekcjonerstwa. A commony i uncommony często używane w większej ilości nie są trudne do zdobycia.

Generalnie odnośnie cen to od 2 lat jest mocna tendencja wzrostowa. Kart jest coraz mniej i są coraz droższe. Dotyczy to zwłaszcza ciemnej strony gdzie sety chodzą mniej po

The Lidless Eye - ok 1000zł
Against the Shadow - ok 900zł
The Balrog - ok 1000zł

Cena White Hand, który pozwala zagrać upadłymi czarodziejami (czyli tymi samymi co występują jako jasna strona ale skupiają się na budowaniu własnej potęgi, czasem nawet współpracując z orkami) to 400-500zł. Jego cechą i główną zaletą jest możliwość korzystania z kart jasnej i ciemnej strony).

Obecnie mam na zbyciu dodatkowe sety The Dragons i Dark Minions ale bez podstawki na niewiele się zdadzą. Gdybyś jednak chciał to mogę pomóc jakoś zdobyć, wtedy proszę o kontakt na privie. Mam też tony dodatkowych commonów i uncomonów więc tutaj też bym dał radę jakoś wspomóc.

Jeśli dysponujesz większą gotówką to zdecydowanie polecam kupowanie setów - wychodzi na pewno dużo taniej niż skupowanie pojedynczych kart. Ewentualnie posiadam również dużo kart z The Wizards, które można wykorzystać w graniu - fixy, commony i uncommony. Tylko wtedy potrzebowałbym trochę czasu, żeby usiąść i zebrać sensowny zbiór kart, którego można by użyć w graniu.

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 15, 2013 11:00 
Shadow of the East

Gothmog napisał(a):
Witamy na forum:)

Jeżeli chciałbyś zakupić wszystkie karty to wydasz fortunę (ostatni dodatek Balrog to niestety wydatek około 600$ za set), ale wcale nie trzeba mieć wszystkich kart żeby złożyć grywalny deck - przykładem może być nasz kolega Maciek z Herb który jakiś czas temu wygrał turniej grając Challenge Deck'iek czyli gotowym do gry predefiniowanym dekiem który można kupić za około 100zl na jebaju. Cieszyć się grą można mając C i UC oraz kilka eRek które zakupisz od forumowiczów za niewielkie pieniążki.

Polecam odwiedzić w najbliższy weekend Ozorzyce, a napewno zakupisz kart do złożenia grywalnego deck'a.

CH to niby fajna rzecz ale w tej chwili bardzo droga. Kiedyś można było kupić wszystkie 10 za ok 100zł ale dawanie obecnie 400-500 albo nawet 600zł za decki gdzie masz razem 30 erek to śmiech na sali. Te erki są razem warte może 100-150zł, nie więcej, a reszta to commony i uncommony, które jak wiemy wartość mają niską. Ja w życiu bym tyle nie zapłacił za challenge decki.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 15, 2013 11:44 
Shadow of the East

Może tak dla porównania dodam jeszcze odnośnie Challenge Decków, że sety zawierają

The Wizards - 121 rarów
The Dragons - 50 rarów
Dark Minions - 50 rarów.

Dlatego też zakup tych challenge decków się nie opłaca ( w obecnej cenie). Już bardziej sensowne byłoby zebranie tych kart samemu i zrobienie challenge decków (są dostępne listy kart, które zawierają więc to nie jest trudne).

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 15, 2013 16:39 
Warrior/Ranger

Pawle, ja nie mówię żeby kupić wszystkie - jeden na początek wystarczy jeden, tak żeby zacząć:)

NIektóre można zakupić po 12E np tutaj:
http://www.mathom-store.com/search/314/ ... rs.en.html

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 15, 2013 18:44 
Shadow of the East

Można kupić jeden ale z jednym deckiem to daleko nie zajedziemy:) Po 2-3 grach może się znudzić i wtedy by się przydały inne. Wg mnie powinno się posiadać przynajmniej 5 dla wizardów ale to już nieopłacalna sprawa. Jeden deck kosztuje 12 euro a przesyłka pewnie z 8 euro (hiszpańskie przesyłki nie należą do tanich).

Ale być może zasypujemy nowego forumowicza zbyt dużą ilością informacji i pozwólmy mu się wypowiedzieć co by preferował.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 15, 2013 19:16 
Short-event

Muad'Dib napisał(a):
The Dragons - ok 200 zł
Dark Minions - ok 400zł
The Balrog - ok 1000zł

Czyli zebranie (prawie) pełnego zestawu kart do MECCG wyniosłoby ok. 4200zł? Strasznie duży próg wejścia w karciankę, szczerze mówiąc przeraziła mnie ta cena :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 15, 2013 19:58 
Shadow of the East

Luke napisał(a):
Muad'Dib napisał(a):
The Dragons - ok 200 zł
Dark Minions - ok 400zł
The Balrog - ok 1000zł

Czyli zebranie (prawie) pełnego zestawu kart do MECCG wyniosłoby ok. 4200zł? Strasznie duży próg wejścia w karciankę, szczerze mówiąc przeraziła mnie ta cena :)

To zależy. Nie ma musu żebyś kupował wszystko. Większość osób zaczyna i kończy na jasnej stronie czyli The Wizards, The Dragons, Dark Minions. Oprócz tego jeszcze jest White Hand, zapomniałeś wspomnieć(czyli dochodzi z 400-500zł :). Ale te pierwsze 3 sety to na bardzo długą starczą. Brakowałoby tylko pojedynczych kart dla jasnej strony z Against the Shadow/Balroga ale to nie są takie must have (poza jedną kartą ale ta jest praktycznie nieosiągalna, jak praktycznie cały set Balroga - z tego dodatku pochodzi ta karta). Żeby pograć już w miarę 2 pierwsze sety, Wizards i Dragons, w zupełności wystarczą, za jakiś czas można dokupić jeszcze Dark Minions.

Kwoty były kiedyś niższe ale raczej nikt nie wyzbywa się kart, tylko nowi gracze się pojawiają. To oznacza, że (nic dziwnego w sumie) po prawie 15 latach od bankructwa zaczęło brakować kart na rynku. Jeszcze jakieś 5 lat temu The Wizards można było kupić za 300zł .

Też nie jest tak, że musisz mieć wszystko. Już nawet podstawka daje dużo możliwości, tylko kolejne dodatki jeszcze je poszerzają. Dlatego jeśli się zdecydujesz zacząć to do Wizards to mocno polecałbym zaopatrzenie się w The Dragons od razu. To jest najtańszy dodatek, ma mnóstwo kart, których wszyscy używają.

ps wiadomo to są spore pieniądze ale jak sobie porównam z innymi grami karcianymi to nie są aż takie wielkie :) Np przy Magic the Gathering to są dopiero wydatki :P

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 15, 2013 23:36 
Dwarf

Nie chciało mi sie czytać wszystkiego i nie wiem czy zostało to napisane gdzieś ale ceny podane przez Muad`diba to ceny setów w skład których wchodzą karty tylko po 1 sztuce, a mozna w grze używać do 3 nieunikalnych. Więc jesli chce sie zabrać wszystie karty to ja bym raczej stawaił na 10k a nie ma 4,2k. Ale tak jak Muad pisał - nie trzeba kupować wszystkiego - na poczatek wystarczy hero, czyli pierwsze 3 sety. Wizardy wydaje mi sie ze warto kupić w set`cie ale co do Dragonsów i Dark Minions to wolał bym kupić po 2 booster boxy i miec prawie całe sety (jak nie cały) i zdecydowanie wiecej rarów nie mówiac o commonach i uncommonach, bo tych to na 99% uzbiera sie wszystkie i to po x3. Ja bym obstawiał tak na 2000zł na zajeb.. poczatek i to taki co pozwoli grac na 98% możliwości hero - ja sam jak zaczynałem grac w ta gre to powiedziałem sobie ze tylko hero + wszystkie hazardy z pozostałych dodatków - a teraz co ... apetyt rośnie w miare jedzenia.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]