Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 8:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Jaki jest Twój stosunek do proxy
Ankieta wygasła Pn kwi 29, 2013 11:27
Wykluczone - nie będę grał jak będą proxy 0%  0%  [ 0 ]
Nie podoba mi się to, ale przeboleję że ktoś będzie miał proxy 36%  36%  [ 4 ]
Mi to lotto 9%  9%  [ 1 ]
Nie mam problemu, może sam użyję kilku proxów 36%  36%  [ 4 ]
Wezmę całego sproxowanego Barloga jako talię turniejową 18%  18%  [ 2 ]
Liczba głosów : 11
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn kwi 15, 2013 11:27 
Warrior/Ranger

Pytanie o proxy. Temat gorący jak zawsze. Zapraszam do głosowania i dyskusji. Osobiście chciałbym dopuścić grę proxiakami z ograniczeniami (max 10 na talię, nieprzezroczyste tyły kosztulek i mają przynajmniej próbować wyglądać jak oryginalne karty - kolor xero...).

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 15, 2013 11:56 
Shadow of the East

Po raz kolejny jestem na tak. Od 2 lat forsuję ten pomysł i jakoś przejść nie może, może tym razem się uda. Przecież wiadomo, że nikt nie zrobi całej talii z proxów. Raczej chodzi o karty, które są trudno dostępne a w dzisiejszych czasach nawet niemożliwe do zdobycia (jak LL). Chodzi o wygodę, nie przekładanie kart między grami bo zawsze się może coś zapodziać. Np mi (zanim się dorobiłem tych 100x Mouth of Sauron :P ) zdarzało się zapomnieć przełożyć karty i czekałem całą grę a tu dupa. Kiedyś Mouth of Sauron a przeciwnik grał na The Mouth i to zadecydowało o grze. Innym razem nie zrobiłem tego ze swoim avatarem a ręka była zapchana kartami dla niego. Jak ktoś nie chce to nie musi ich używać ale nie zabraniajmy tego osobom, które nie są tak kategoryczne w poglądach. A poza tym wiadomo, że każdy z nas ma duszę kolekcjonera i kiedyś chciałby uzupełnić kolekcję bo proxy nie zastapią w dotyku prawdziwej karty :)

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 15, 2013 12:27 
Warrior/Ranger

Ja też jestem za użyciem proxów, tak jak Paweł napisał czasami mamy fajny pomysł na decka a tu dupa bo nie mamy kilku kart, tym bardziej ze nie gramy o złote kalesony tylko dla przyjemnosci:)

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 15, 2013 16:09 
Warrior/Ranger/Sage

ja może nie powinienem się wypowiadać bo nie wiem jeszcze czy się pojawię na turnieju (choć bardzo bym chciał to nie wiem jak mi to wyjdzie z finansami w maju), ale że zagłosowałem to tez coś napiszę

zagłosowałem na złożenie całego Balrog'a z prox'ów :P bo czemu by nie
od zawsze byłem przeciwny prox'om na turniejach i to sie nie zmieni tak długo jak będziemy grać w CCC - Collectible Card Game - gdzie nie wszystkie karty są dane od ręki każdemu
jak zadecydujecie tak zrobicie - moja rada dla organizatorów obecnych i przyszłych to ustalcie to między sobą i ogłoście, a nie pytajcie się ludzi po kolei bo wtedy do niczego nie dojdziecie - a i tak nasze grono graczy jest już tak małe i tak wierne że nawet najdziwniejsze zmiany w zasady gry i systemu turniejowego nie powinny być wystarczającym powodem by kogokolwiek odwieść od chęci przyjazdu na taki event

ALE jeżeli ustalicie że można grać z prox'ami to według mnie nie macie dalej prawa ustalać jak te prox'y mają wyglądać i ile może ich maksymalnie być - bo jeżeli powodem tego żeby wprowadzić proxy jest "karty są niedostępne/za drogie" to dokładnie to samo można powiedzieć o wymuskanych prox'ach (a może ktoś nie ma wysokiej jakości skanów kart, a może ktoś nie ma gdzie tego druknąć w kolorze, a może ktoś miał wszystkie karty z MECCG, w tym Balrog'a, w piwnicy która mu zalało w wyniku czego stracił cała kolekcję i pograć chciałby ale będzie miał same prox'y...)

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 15, 2013 23:46 
Dwarf

rozwalacie mnie ludzie - jak chciałem wprowadzić jakiś czas temu proxy to było wielkie oburzenie i to zwłaszcz tycho osób co teraz sie zgadzają na te proxy. co do jakości proxów, jak nadmienił to Piotr, to sie kompletnie z nim nie zgadzam - proksy mają być porządne a nie jakies szmaty ze śmietnika - bo jak nie masz orginalnej karty to przynajmniej postaraj sie i wydrukuj jak nalezy zeby kazdy mógł przeczytać co na tej karcie jest napisane a nie robił domysły, a tym bardziej przerywał gre sobie, a co gorsza innym i sie pytał czy jego szmaciarski prox ma napisane na sobie to czy cos innego. Jak nie chcesz kupować Longbottoma za 120zł to przynajmniej poświec 50groszy na porzadny kolorowy wydruk, albo przygotuj sobbie szablon i idz do fotografa zeby ci wywaołał zdjęcie - ja tak robie juz od lat i płacze 35-50gr za zdjęcie na ktorym mieszczą sie 2 karty o pełnym wymiarze karty formatu MECCG (MTG, WOW czy nowego LOTR`a), wiec wychodza grosze za karte a wyglad proxa wali na głowe drukarki. Cały set Balroga w fotolabie kosztuje 25-30zł.

zreszta ja proxami na naszych turniejach gram od 3-4 lat - z tym ze sie pytam za kazdym razem przeciwnika czy moge nimi grać czy czeka az przełorze część kart z drugiej tali - jedni sie zgadzają drudzy kaza przekłądać i czekają.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 17, 2013 9:19 
Shadow of the East

Tutaj się zgadzam z Radkiem, że wydruk powinien być przyzwoity, żeby można było chociaż przeczytać tekst karty. Żadne karteczki z nazwą bo nieraz się zdarza, że ludzie pamiętają tekst wyrywkowo (albo nawet źle). To nie jest nic trudnego poświęcić kilka minut w domu przy komputerze, żeby przygotować stronę A4 z potrzebnymi kartami i wydrukować. Koszt żaden a komfort nieporównywalnie większy. Do fotografa może nie trzeba zasuwać, ja drukuję w domu na zwykłej kartce w kolorze (choć i b&w powinien wystarczyć) i jest cacy. A jak się nie ma drukarki (sam bez niej funkcjonowałem 3 lata :P ) to przecież punkty xero biorą grosze za takie A4, gdzie można zmieścić przynajmniej 6, jak nie 8 kart (nie pamiętam w tej chwili).

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 17, 2013 11:53 
Dwarf

na A4 wchodzi 9 kart i uwazam ze prox powinien być w kolorze, zeby chociaż sprawiać minimum pozoru ze karty sa orginalne, i zeby jakoś na tym stole wygladało normalnie, a nie jakies "odbitki ksero" pośród normalnych kart - od takie moje minimum estetyki. Nie mówie ze trzeba zasuwać od razu do fotografa, a jedynie ze jest to rewelacyjna alternatywa do wydruku i niespecjalnie droższa, a o niebo lepiej wygladająca (jak ktos bedzie chciał to mu podeśle szablon do ktorego tylko trzeba wstawić po 2 skany kart).

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 17, 2013 12:45 
Warrior/Ranger

To ja poproszę o taki szablon na ggiewon@gmail.com, przyda mi się na pewno. Z góry dzieki:)

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 17, 2013 15:55 
Dwarf

poszło

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 17, 2013 23:38 
Warrior/Ranger

To ja też poproszę ;)

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 18, 2013 0:02 
Dwarf

poszło

a i oddałem głos w końcu na Balroga po całości

dzisiaj był u mnie Ciachu i widział jak wygladają proxy od fotografa - sam przynał ze drukarka atramentowa w max jakosci (1200) nie wygląda nawet w 50% tak dobrze jak zdjęcie a do tego wkładając je odrazu do koszulki z np czarnym tyłem (ultra pro) całośc sie niewiele różni gróbością od orginału.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 18, 2013 13:53 
Warrior/Ranger/Sage

czy proxy "dla leniwych" też będą dopuszczalne?
W sensie, że włożę do talii Orc Patrol i powiem przed grą, że Orc Patrol to Assasin?

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 18, 2013 14:06 
Shadow of the East

Tworek napisał(a):
czy proxy "dla leniwych" też będą dopuszczalne?
W sensie, że włożę do talii Orc Patrol i powiem przed grą, że Orc Patrol to Assasin?

A w kolejnej partii, że to Elf-lord? :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 18, 2013 14:37 
Dwarf

No chyba od kilku postów jest zauwazalne ze jest nacisk na porzadne proxy, a to co Paweł powiedział, ze potem sie komus wydaje, ze karta działa tak albo inaczje bo nie ma czytelnego tekstu przed sobą mówi samo za siebie - ostateczne słowo i tak maja organizatorzy, jednak wolałbym zeby przy tej okazji ta kwestja została rozwiazana raz na zawsze, i żeby było to wspólne ustalenie którego sie juz będziemy trzymać przy każdym nastepnym turniejau niezaleznie od tego kto bedzie robił turniej.

leniwym proponuje zakupic orginalne karty i nie bedzie problemu z wykonywaniem proxów :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 18, 2013 22:51 
Warrior/Ranger

Tak od organizatora (na razie nieoficjalnie):

Dla mnie minimum przyzwoitości to jest wydrukowana w karta w jakości umożliwiającej przeczytanie tekstu. Karta ma na turnieju być w postaci takiej, by nie można odróżnić rewersu (grubość/obraz) Czy będzie to nadruk na cienkim papierze nałożony na normalną kartę, czy też zdjęcie foto to już mnie rybka... Zalecałbym również wydruk kolorowy (po to by rozróżnić typ karty) i w wielkości normalnej karty.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]