Dopuszczenie do gry proxów wg mnie będzie miało na celu:
- rozluźnienie atmosfery / wyrównanie szans, czyli braku uczucia ze "przegrałem bo nie mam kart".
- pozwoli nam robić talie których nie złożymy bo nie mamy z czego
- nie bedzie trzeba przekładać kart pomiędzy decka`mi
Wiem ze jest to gra kolekcjonerska i "jak nie masz kart to masz pecha i nie bedziesz miał czym grać" ale .... nasza liczebność jak i ta gra jest na wymarciu wiec można sobie ułatwić. Spotykamy sie w końcu dla przyjemności, a nie dla wielkich zwycięstw - pomino tego ze ktoś z nas będzie pierwszy
Zeby nie było profanacji kart to jest warunek co do wygladu proxów. Ma on być wykonany porządnie (nie jakaś karteczka z napisem Longbottom Leaf)czyli:
- wydrukowany w dobrej jakośći tj tekst karty ma być czytelny dla przeciwnika nieznającego karty
- najlepiej jak by proxy były kolorowe - dopuszczale jest czarno-białe wykonanie
- konieczne jest podłożenie jakiejkolwiek innej karty ze wzgledu na rewers i odpowiednie przycięcie druku tak zeby nie wychodził poza obręb podłożonej karty (szczególnie bedzie sie to tyczyło graczy z przeźroczystymi koszulkami)
P.S. chce wprowadzić proxy nie dla siebie (bo ja mam wszystko x3 co mi potrzeba) tylko do dobra ogółu - byłem juz za tym kilak turniejów, ale w nieoficjalnych dyskusjach nieprzeszło.
P.P.S po oddaniu głosu prosze o posta z komentarzem jak "głosowałeś" i drobny komentarz - che zeby wyszła z tego jakaś dyskusja a nie "NIE" bo nie albo "TAK" bo tak. przyda sie to nam przy następnych turniejach i organizatorzy będa juz mieli pogląd na proxy i moze ich przywilejem nie postanowią sami czy tak czy nie .
P.P.P.S jak ktoś nie ma skanów to poda sie link