Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 12:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt paź 25, 2011 21:44 
Shadow of the East

Pozwolę sobie osobiście założyć ten temat i chciałbym wszelkie komentarze, uwagi itd znalazły się tutaj ;)

Dzięki wszystkim za przybycie, było nas trochę mniej niż chciałem ale nie umniejsza to rangi imprezy i zabawy, którą mieliśmy (przynajmniej mam taką nadzieję).

Cieszę się bardzo, że piątkowy turniej sealed odniósł taki sukces, że tyle osób było chętnych. Wiadomo, że jest to zupełnie coś innego niż GO, ale chyba sealed game było fajną odskocznią - żadnych wykręconych hazardów, żadnych Longbottom Leaf, czysty fun poparty nieprzewidywalnymi taliami :P Sam bym wziął udział ale przygotowania organizacyjne za bardzo mnie zmęczyły więc chciałem po prostu usiąść w piątkowy wieczór i wypić piwo :)

Na temat gier to chyba nie mam specjalnie jak się rozpisywać. Wszystkie gry sprawiły mi taką samą przyjemność, przepraszam moich przeciwników za taką brutalność. Radka nie przepraszam, muszę go mocno trenować przed następnym Nations Cup :P Do tego należy wspomnieć grę z Piotrkiem - wiadomo było, że który wygra ten wchodzi do finału. Obaj mocno się traktowaliśmy hazardami aż Piotrek spasował, tym bardziej, że perspektywa kolejnych 3 gier w niedzielę zbyt go nie kusiła :P Do tego była jeszcze gra z kikeeeee, do tej pory nie wiem jak mogłem ją przegrać mając Balroga, Stinkera, Orcs of Moria przed przeciwnikiem. Nie umniejszając nic mojemu przeciwnikowi, nomen omen, przyszłemu mistrzowi świata, kompletnie się wyłączyłem z tej gry. Kompletnie nie pamiętam nic z tej gry, może ma na to wpływ to, że Enrique ma specyficzny sposób grania, zero interakcji, wyłącznie skupiony na myśleniu, jakby gra nie niosła mu przyjemności.

Powodowany różnymi głosami postanowiłem siedzieć do późna w sobotę i przygotować nowe talie na niedziele. I chyba to był błąd - gdybym zagrał tymi z poprzedniego dnia, szansa na sukces byłaby dużo większa. Z drugiej strony finały dały mi więcej radości z grania niż sobotnie 5 rund. Nie chodzi bynajmniej o to z kim grałem tylko co grałem. Postanowiłem postawić na zaskoczenie i zagrać przeciwko hero/fw talię na ciemny jedyny pierścień. Pech chciał, że rzuty mi nie sprzyjały, tym większa szkoda, że, jak przewidziałem, moi przeciwnicy nie byli przygotowani na ten typ decku.

Ostatnia gra z Enrique to było znowu Balrog kontra Balrog - tym razem on wszystko dostał przede mną. Mimo to dosyć długo się broniłem hazardami, ale w końcówce zabrakło mi amunicji przez co w ostatniej turze zagrał dużo punktów i się zrobiło 6-0 dla niego. Tyle dobrego, że przegrałem z moją własną talią więc jestem po części ojcem sukcesu nowego mistrza ;)

Poza grami to mam nadzieję, że wszystkim smakowało moje jedzenie, że nikt nie dostał rozstroju żołądka, choć papier toaletowy szybko znikał, więc nie jestem pewien :P

Organizacyjnie chyba też podołałem, obsuw czasowy nie był duży - raczej wynikał z lekko przedłużających się ostatnich tur.

Do tego dwie rzeczy sprawiły mi wielką radość w trakcie weekendu. Pierwsze, że Mag, mimo ewidentnej gafy dotarł na turniej - wszyscy się bardzo z tego cieszyli, czemu dali wyraz w sobotni poranek gromkim okrzykiem :)

Druga sprawa, że nie było podziału na Polaków i zagranicznych. Wszyscy ze wszystkimi się dogadywali, wspólnie grali, siedzieli, gadali mimo tego, że pierwszy raz na oczy się widzieli. Myślę, że tym eventem udowodniliśmy, że nie jesteśmy zaściankiem MECCG, że umiemy grać i że jesteśmy liczącą się grupą w światowym społeczeństwie METW-a, mimo że już tak dużo nas nie bywa na turniejach.

I na koniec sorki, że tak sromotnie poległem w finałach - ale granie na jedyny w 2 z 3 gier liczy się swoimi prawami. Tym bardziej jestem zadowolony, że przeciwko Manuelowi udało mi się zadziałać z back up'em i wyciągnąć z 0-6 na 2-4 w ostatniej turze robiąc krasnoludzki pierścień, zagrywając fakcję i ally ;)

Do zobaczenia za pół roku na pierwszym polskim turnieju po rocznej przerwie i być może ktoś się skusi na Lure'a. Naprawdę warto, jakby ktoś chciał pojechać ale ma obawy, służę pomocą.

FOTKI

Piątek

Sobota

Niedziela

Fotki do pobrania

http://www.sendspace.pl/file/43ce846e5da82e926f00c9e
http://www.sendspace.pl/file/ab0e094fb0bc7b35b352814
( http://www.wupload.com/file/1977122967/1.rar
http://www.wupload.com/file/1977538267/2.rar )

http://www.megaupload.com/?d=RAFQ60LP
http://www.megaupload.com/?d=QHA3KI8S
http://www.megaupload.com/?d=TEDOK7XF

http://www.fileserve.com/file/9B4rXbz/wolfgang.rar

Brakuje jeszcze zdjęć mojej dziewczyny bo gdzieś posiałem oryginalny folder. Jak się do niego dobiorę to zrobię upload.

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Ostatnio edytowano Pt lis 11, 2011 19:10 przez Muad'Dib, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 25, 2011 23:41 
Warrior/Ranger/Sage

Drogi Pawle, należą Ci się mega wielkie gratulacje za porwanie się na organizację taaaaakiej imprezy :-) BRAWO !!!

Jestem pod ogromnym wrażeniem tego, w jak profesjonalny sposób zorganizowałeś lokal, hostele dla gości i w ogóle potrafiłeś to ogarnąć. Kłaniam Ci się w pas :-)

Sam turniej w mojej ocenie wypadł rewelacyjnie, począwszy od sealed game, poprzez General Opponent, a skończywszy na tak prozaicznej rzeczy jak czajnik i kawa :-)

Ogromne brawa dla Andrzeja, który potrafił do nas dojechać, super wielkie dzięki dla kfiadka, że można było zobaczyć jego mordke (chłopie, przyjeżdżaj częściej, choćby tylko na jedno piwo i jedną planszówke :P)

Oczywiście podziękowania dla wszystkich, z którymi miałem przyjemność grać, czyli dla Wolfganga, Jadeda, Antonio, Feroza, Heinera i Balinta. Muszę przy okazji napisać, że gry z obcokrajowcami mają swój urok: człowiek nawet karty na ręku liczy po angielsku, nie mówiąc już o przekleństwach :P:P:P

Na koniec mała uwaga do nieobecnych: żałujcie że Was nie było !!!!!!

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 26, 2011 8:09 
Scout/Sage

Świetny event, dobra organizacja, jedyne czego brakowało to więcej obcokrajowców, przykro powiedzieć ale trochę olali te mistrzostwa (IMHO polscy gracze dopisali)
Jechałem na mistrzostwa praktycznie po to, żeby Was poznać. Karty od Grześka nie doszły na czas i jedyny format jaki wydawał się realny to Highlander :D (w sumie deck, którym grałem miał tylko 5 kart po 2 sztuki z czego 2 pożyczone :D reszta po 1). Dzięki Pawłowi miałem możliwość zagrania w GO (karty! karty!)... z drugiej jednak strony, gdyby nie jego combo zagrane w 1 turze może miałbym szansę powalczyć o lepsze miejsce ;)
Nie mogę się już doczekać kolejnego turnieju :D
Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI dla ORGANIZATORA, dla wszystkich z którymi grałem oraz dla tych z którymi nie grałem ale świetnie się razem bawilismy! :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 26, 2011 10:59 
Pan na Rhosgobel

Cytuj:
Na koniec mała uwaga do nieobecnych: żałujcie że Was nie było !!!!!!

Ja żałuję! :(

Jednocześnie wielkie gratulacje dla Organizatora i wszystkich Uczestników!

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 27, 2011 15:09 
Warrior/Ranger/Sage

Jak zwykle było świetnie, choć 8 gier w tak krótkim czasie to lekki hardcore. I tak było więcej osób niż się spodziewałem, wiec nie było źle. Gry jak gry, nie ukrywam, że nie byłem jakoś super przygotowany i mam wrażenie że dotyczyło to większości, w tym gości zagranicznych

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 27, 2011 17:06 
Warrior/Ranger/Sage

Mogę się tylko dołączyć do peanów na cześć organizatora i samych Mistrzostw. Było super - i miejsce, i organizacja, i oba turnieje (SD i GO). Choć frekwencja mogłaby, rzeczywiście, być nieco wyższa.

Cieszę się też, że mogłem wreszcie zobaczyć paru legendarnych (by nie rzec - mitologicznych :) ) graczy i forumowiczów.
A co do Andrzeja, to wiedziałem, że przyjedzie, bo jakoś tak się składa, że jak już dotrę na turniej, to gram na nim z Magiem (z wynikiem takim jak podczas tego turnieju :wink: ) a tradycja - rzecz święta :D .
Z resztą - tradycyjnie, też, poszła mi reszta gier :P :D , ale mogłem wreszcie odkurzyć swoje karty po niemal rocznej przerwie :)

Aha, i jeszcze nauczyłem się jednej rzeczy: jak się przygotowuje talię, to należy czytać cały tekst karty, bo można się później zdziwić :? ("o kurcze, tu potrzeba było diplomata?"). Z drugiej strony, dowiedziałem się też, że można sprawić radość przeciwnikowi zagrywając Skies of Fire :wink: :D

PS. Jeszcze jedna tradycyjna sprawa: dziękuję Wszystkim, dzięki którym moja kolekcja kart znowu się rozrosła :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 28, 2011 10:44 
Shadow of the East

@up

Vander, nawet Heiner trochę się podśmiewywał, że chce się tobie tak siedzieć i dłubać ;)

Zdjęcia opublikuję dziś na piccasa wieczorem i wrzucę link.

I zapomniałem o bardzo istotnej sprawie. Niestety większość z Was wybyła przed rozdaniem nagród więc nie miała możliwości zobaczenia ich w niedzielę. Ale zobaczycie sobie fotki dziś i myślę, że były bardzo fajne.

Za pierwsze miejsce był oryginał ilustracji The Evenstar wraz z kartą podpisaną przed autora.

Za drugie miejsce był unikalny zestaw 8 site'ów z Hands of Healer. Jest to książka Iron Crown do Middle Earth RPG, która zawiera dodatkowego scenariusze oraz karty do METW-a. Wielkie podziękowania dla Roberta, który podjął się ich pokolorowania (gdyż oryginalnie są biało czarne) oraz wydrukowania i polakierowania. Tak wiem, już podobne karty są ale tylko z Northern Waste i A Long Expected Party, do tej pory HoH był niepublikowany w tej formie.

Za trzecie miejsce należała się nowa gra planszowa - Drako, która dopiero co wchodzi na rynek.

Dodatkowo dla najlepszego polskiego gracza była Arcana w polskiej wersji.

Za obie powyższe gry dziękuję naszemu sponsorowi Planszomanii.

Dodatkowo może udałoby się nawiązać z nimi jakąś współpracę gdyby ludzie u nich kupowali (mają dobre ceny, dobry system rabatowy, wiem bo sam tam kupuję) i mówili, że dowiedzieli się o nich z naszego turnieju. Nawet jeśli coś wcześniej tam kupowali ;) Dzięki temu sklep by miał pewność że nasz turniej przyciągnął im klientów a by moglibyśmy liczyć na jakieś bonusy przy okazji innych turniejów. Wiadomo, że nie wiadomo jak długo jeszcze będą nagrody karciane a gry planszowe to zawsze jakieś urozmaicenie. Normalnie są dosyć drogie więc kupowanie ich na nagrody ma małe szanse powodzenia, ale gdyby jakiś sklep miał z nas, jako społeczności, zyski to byś może udałoby się coś ugrać na tym.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 28, 2011 18:16 
Warrior/Ranger/Sage

Muad'Dib napisał(a):
Vander, nawet Heiner trochę się podśmiewywał, że chce się tobie tak siedzieć i dłubać :wink:

Ej, Paweł, z tym dłubaniem w kartach to w sumie Twoja wina, bo to Ty masz ich taaakie ilości :wink:
A tak w ogóle, to ja to lubię, więc mogę powiedzieć - cała przyjemność po mojej stronie :wink: Zwłaszcza, że po tych poszukiwaniach brakuje mi już tylko niecałych 40 c i u do playsetów (i oczywiście całej masy erek i balroga :P , ale co tam).

A teraz pozostaje mi tylko z niecierpliwością czekać na link do fotek, by przeżyć to jeszcze raz :D

Tytuł:
PostNapisane: So paź 29, 2011 10:55 
Shadow of the East

W pierwszym poście, na samym dole, macie linki do fotek.

Tytuł:
PostNapisane: So paź 29, 2011 13:11 
Warrior/Ranger/Sage

Mam nadzieje, że nie będę za bardzo marudził, ale może dało by się wrzuć zdjęcia gdzieś na jakiegoś ftp, albo jakiś serwis typu rapidshare ??

Tytuł:
PostNapisane: N paź 30, 2011 16:37 
Shadow of the East

root napisał(a):
Mam nadzieje, że nie będę za bardzo marudził, ale może dało by się wrzuć zdjęcia gdzieś na jakiegoś ftp, albo jakiś serwis typu rapidshare ??

3 z 4 folderów wrzucone. W nadchodzącym tygodniu zrobię upload ostatniego, jak tylko ponownie będę go miał.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 10, 2011 22:44 
Warrior/Ranger/Sage

To pewnie ma coś wspólnego z moją ograniczonością, ale od jakiegoś czasu, kiedy próbuję ściągnąć fotki z tego pierwszego źródła (sendspace) wyskakuje mi takie coś:
Cytuj:
Serwer z którego próbujesz pobrać plik jest chwilowo niedostępny.
Spróbuj później lub pobierz ten plik z serwera Premium!

O co tu chodzi?
Przy pozostałych źródłach nie ma tego problemu.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 11, 2011 14:46 
Warrior/Ranger/Sage

Kurde, mam ten sam problem... :-/

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 11, 2011 19:11 
Shadow of the East

Zrobiłem jeszcze raz upload i podałem drugi link w nawiasie, poniżej tych co nie chodzą. Mam nadzieję, że teraz jest ok.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]