Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 11:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2011 13:43 
Warrior/Ranger

zna ktoś może przybliżoną datę premiery??

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 13, 2011 17:17 
Warrior/Ranger

daty nadal nie ma:/

ale jest nowe pre

http://www.fantasyflightgames.com/edge_ ... ?eidn=1897

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 07, 2011 19:23 
Warrior/Ranger/Sage

jest juz do kupienia na Rebelu
premiera maj 2011, można składac pre-ordery, póki co wersja angielska (yes!)[/u]

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 07, 2011 21:10 
Warrior/Ranger/Sage

Szczerze mówiąc zaczynam z coraz większą niecierpliwością wyczekiwać tej karcianki... ;-)

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 07, 2011 23:49 
Warrior/Ranger

dla zainteresowanych opisik mechaniki http://www.fantasyflightgames.com/edge_ ... idt=448247

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 28, 2011 10:44 
Warrior/Ranger/Sage

Ja już zamówiłem i z niecierpliwością czekam na dostawę.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 23:45 
Shadow of the East

Zabawne, że gry jeszcze nie ma ale na stronie FF piszą już o trzech dodatkach :P

http://www.fantasyflightgames.com/edge_ ... 2&esum=187

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 12, 2011 10:20 
Warrior/Ranger

z tego co wiem to pierwszy dodatek (adventure pack) bedzie dostepny w tym samym czasie co Core Set, nastepne pewnie co miesiac.

Gdzies czytalem ze takie pack'i beda wydawane regularnie co miesiac - tak jest w inwazji i innych grach lcg tego wydawcy.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 22, 2011 14:02 
Shadow of the East

Powiem wam, drodzy koledzy, że jestem zawiedziony postawą dystrybutora. Zamówiłem sobie angielską wersję (pomny doświadczeń z tłumaczeniami MECCG) i wciąż czekam, podczas gdy od poniedziałku jest dostępna wersja pl. I nikt nie wie, kiedy dokładnie pojawi się obcojęzyczna podstawka, może w przyszłym tygodniu, może za dwa...Jak dla mnie to wygląda na specjalny zabieg, żeby ludzie, złaknieni nowej gry, niechcący czekać byli zmuszeni do kupna naszej wersji językowej. Na tejże pewnie Galakta zarobi więcej, niż na angielskiej. Jest to tym smutniejsze, że można było to zaplanować choćby na podstawie preorderów. Z tego co wyczytałem na zagranicznej stronie, w USA tak wysyłano paczki do odbiorców, żeby doszły w dniu premiery. Jako klient, powinienem dostać możliwość wyboru takiego i takiego produktu w tym samym czasie. W ten sposób zostaję zniechęcony do zakupu w Polsce i przy następnej okazji być może zrobię zamówienie za granicą. Jak to wygląda widać po stronie Rebela, gdzie data angielskiej wersji została już po raz kolejny zmieniona. Pierwotnie to była połowa kwietnia, potem połowa maja a teraz końcówka maja. Smutne to i frustrujące, tym bardziej, że wtedy nie będę miał dużo czasu na zabawę a myślałem, że pogram sobie w święta, najpóźniej w długi weekend majowy.

Tyle moich żalów :)

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 27, 2011 23:51 
Ranger/Diplomat

Zapraszam na forum http://www.lotrlcg.pl/

Forum startuje, ale mam nadzieję, że rozrośnie się do rozmiarów www.whinvasion.pl, a gra zdobędzie taką sama popularność :D

Czy jest jakiś baner naszego kochanego Polskiego Forum MECCG??

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2011 10:10 
Warrior/Ranger

Ludziska, jak tam wrazenia z gry?

Ja czekam dalej na wersje ang. i zastanawiam sie ciagle czy warto kupic - podzielcie sie opiniami, jak wypadlo tlumaczenie polskie - znosne czy do bani??

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2011 12:53 
Warrior/Ranger/Sage

rozegrałem z Gygiem 2 "partyjki" w miniony weekend

Powiedziałbym gra się dość fajnie, o ile gra się z drugą osobą kooperacyjnie. Samemu grałem 2-3 gry i tu niestety jest trochę cicho i nudno - troche jakbym sobie pasjansa stawiał, czyli jak dla mnie to ok w skrajnym przypadku nudy i przy braku innych opcji na spędzenie czasu

gra z kimś jest już ciekawsza, gra się trochę jak w planszówkę - gramy przeciwko grze, która jest losowa i jako tako nie myśli, więc w dużej mierze jest to kwestia szczęścia jak się ułożą karty w Encounter Deck'u

gra na 4 osoby obstawiam że będzie dawać jeszcze więcej fun'u

problem jest taki że nie bardzo widzę przyszłość tej gry w kwestii turniejowej; jest co prawda system punktacji jak dobrze kto wykonał quest ale bez widocznego, inteligentnego przeciwnika grze czegoś brakuje

z Ferozem zastanawialiśmy się jeszcze zanim ujrzeliśmy grę jakby temu pomóc i wpadliśmy na prosty pomysł jak dodać przeciwnika: przeciwnik buduje Encounter Deck dla nas i zamiast po prostu odkrywać kartę z wierzchu kiedy wymaga tego gra to zagrywa on kartę ręki (np. zaczyna grę z 3 kartami z Encounter Deck'u i za każdym razem gdy gra wymaga zagrania karty to on dobiera 2 i dodaje do ręki a potem z ręki zagrywa co uzna za stosowne); automatycznie dodaje to do gry element strategii i planowania (jak tu kogo najlepiej uwalić). Gra toczyłaby się na zmianę, znanym nam systemem Resource Player - Hazard Player. Uwalnia to też nas od potrzeby postawienia sędziego przy każdym stole do gry (bo jak się gra samemu, albo nawet kooperacyjnie to mogą się zdarzać akcje - często bezwiednie - na pograniczu łamania zasad i oszukiwania gdy nikt nas nie pilnuje)

Problemów z tym rozwiązaniem jest kilka:
1. Encounter Deck jest ściśle związany z Quest'em, znaczy się to jaki quest wykonujemy mówi nam z jakich kart składać się będzie Encounter Deck; quest'ów na razie jest 3; ale nawet jak będzie ich więcej to i tak wszyscy będą znali skład ich Encounter Deck'ów na pamięć po kilku grach...

2. O wiele większy problem wiąże się z unikalnością. Wychwalałem niebiosa gdy odkryłem że ta gra ma pojęcie unikalności tak jak nasz kochany METW i juz nie będzie się we mnie gotować tak jak to było przy LotR'ze Decipher'a gdy to widziałem The One Ring po obu stronach stołu razem z całą rzeszą powtarzających się bohaterów - tam gra toczyła się jakby w 2 wymiarach - po jednym dla każdego gracza - co z miejsca odrzuciło mnie od tamtej karcianki... niech spoczywa z pokoju.
Niestety unikalność okazuję się problemem przy moim małym pomyśle modyfikacji zasad - ponieważ postaci jest bardzo mało (w podstawce 12 i z prognoz wynika że będzie dochodziła tylko 1 postać w każdym małym dodatku) i wszystkie są bardzo wyspecjalizowane i różnią się od wszystkich innych. Do tego stopnia że kiedy budujemy własny deck to bardzo duże znaczenie dla jego działania ma to jakie postacie wybierzemy. Tak więc nawet jeśli wymyśli się jakiś system na zrobienie character draft'a ala METW to postaci jest niewiele do wyboru, a zduplikowanie i strata konkretnej postaci oznacza tu o wiele, wiele większe problemy dla działania deck'u niż w MECCG

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 06, 2011 11:55 
Ranger/Diplomat

Ja mam wreszcie dwa zestawy, ale opieka na dzieciakiem nie pzowala mi zagrać :D może w ten weekend dam radę, to podzielę się wrażeniami.

Na razie muszę przyznać, że ilustracje dają rade, zwłaszcza lokacje i przygody wyglądają naprawdę znakomicie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 06, 2011 15:29 
Warrior/Ranger

A ja sie dalej zastanawiam czy warto kupic :evil:

Martwi mnie przede wszystkim brak perspektyw turniejowych.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 06, 2011 21:28 
Warrior/Ranger/Sage

No wlaśnie... Z opisu Highwaya wynika, że to moze skończyć się całkowicie nieturniejową karcianką, która dodatkowo szysbko znudzi się z braku odpowiedniej ilości różnych wariantów i kombinacji gry...

I znów mam wrażenie, że te kilkanaście lat temu ludzie z IRON CROWN, pomimo wpadek tu i ówdzie, odwalili jednak kawał dobrej roboty...

PS. Po wnioskach Highwaymana też zastanawiam się, czy jest sens ładować się w nową karciankę...

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]