Hej - ale ja nie miałem zamiaru Cię ganić, tylko tak jakoś "kulturnie" zacząć
Co do segregowania, to może (moje zdanie) najlepiej ułożyć karty wg edycji:
-
Wizards ltd - czarna ramka, wydane w 1995 (napisane na dolnej krawędzi ramki)
-
Wizards unl. - niebieska/granatowa ramka, wydane 1995/1996
-
Dragons - czarna ramka, wydane 1996, po prawej na dole runa wyglądająca jak "F"
-
Dark Minions - czarna ramka, wydane 1996, po prawej na dole runa wyglądająca jak "B"
-
Lidless Eye - czarna ramka, wydane 1997, po prawej na dole nic albo runa wyglądająca jak coś m iędzy "H" a "N"
-
Against the Shadow - czarna ramka, wydane 1997, po prawej na dole runa wyglądająca jak strzałeczka albo uproszczone "C"
-
White Hand - czarna ramka, wydane 1997, po prawej na dole runa wyglądająca jak odwrócone do góry nogami "Y"
-
Balrog - czarna ramka, wydane 1998, po prawej na dole runa wyglądająca jak (nie jestem pewien, ale chyba) odwrócone lewo/prawo "R"
- są jeszcze
"reprinty" - mają szare lub białe ramki (nie czarne czy niebieskie)
Kupującemu jest wtedy chyba łatwiej zorientować się co go interesuje.
sloneczna napisał(a):
Trafiłam na karty na grafitowym tle w granatowym obramowaniu, czy to jest jakiś "osobny model", czy zaliczają się do hazardów?
Tak, to hazardy z nielimitowanej edycji Wizards.
sloneczna napisał(a):
Mam też karty z zielonym tłem, np. Pallando's Hood albo Arcane School. Co to za "typ"?
To te "powiedzmy zasoby Fallen Wizards (takie jasno niebieskie", o których pisał Gothmog (tpo, to też raczej nazwałbym je zielonymi).
sloneczna napisał(a):
Postacie są na ciemnobrązowym, fioletowym i błękitnym tle, tak? Takie u siebie znalazłam.
Miedzy innymi. Każdy Wizard ma swój kolor tła.
Tak jeszcze przy okazji to na stronie
http://karcianki.pl/index.php?opcja=listakart&idgry=2 są listy kart wg edycji i przy większości są skany kart - pomaga przy segregowaniu!.