Tak - kupiłem kilka i się dowiedziałem co jest warte, a co nie, a dodatkowo mam teraz poglad na to jakie są inne po przeprowadzeniu kilku gier z tymi dodatkami. Dodatkowo w każdym dodatku jest kilka kafelek (kafelków

) standardowych które nic nie wprowadzają do gry (zmiany zasad), i można , a nawet trzeba

ich używać bez dokładania konkretnego dodatku. Ja kupiłem sobie :
Carcassonne - Karczmy i Katedry - to jest dodatek ktory powinien miec kazdy, bo on po prostu poszerza gre, a nie wprowadza specjalnych zmian - ta samo świetna gra poszerzona o ten dodatek staje sie jeszcze bardziej świetna. Mam go dołożonego na stałe i nawet sie nie zastanawiam czy grac z nim czy bez niego, jest to oczywiste.
Carcassonne - Księżniczka i Smok - świetny i udany dodatek, podnoszący pikanterie gry - na planszy pojawia sie smok poruszany przez graczy i moze nieźle namieszać (zjada ustawione chopki na planszy), dodatkowo dokładając kafelek z obrazkiem księżniczki usuwamy jednego chopka z miasta, co pozwala w łatwy sposób zagarniać komuś miasto - polecam i to bardzo.
Carcassonne - Kupcy i Budowniczowie - średniej klasy dodatek, po prostu powiększa liczbę kafelek do dociągnięcia i minimalnie uprzyjemnia gre, choc wydaje mi sie za to jest ostatni z dodatków który warto mieć.
Jak dla mnie
Rzeki i
Wieza są nieciekawe.
Hrabia, Krol i Poddani - nie jestem do niego przekonany bo zaczyna sie gmatwać
Katapulta to jakaś popierdułka - kosmiczne nieporozumienie - chyba ze ktos lubi cos takiego – postrzelać sobie.
Opat i Burmistrz, wydaje mi sie ze jest to o tyle ciekawy dodatek ze podnosi kombinatorykę w grze, co jesli jest lubiane przez graczy pozwala na spore zamieszanie w grze i (jak dla mnie) sporą modyfikacje zasad.