Cieszy pomysł, ale niestety jest on nierealny
Przynajmniej w najbliższych latach. Może za 16 lat, to prędzej.
Muszę się zgodzić, że coraz więcej stadionów (nowoczesnych, zadaszonych stadionów) jest budowanych lub jest w planach budowy.
Ale przecież, jakbyśmy przyjęli piłkarzy i kibiców na niezadaszonych lub prawie niezadaszonych stadionach (np. w Chorzowie) to przecież piłkarska Europa zabiłaby nas śmiechem!
Widzieliście stadiony w Portugalii - wielkie, zadaszone, piękne!!!
Przed każdą imprezą tego typu (mistrzostwa, olimpiada itp.) oprócz istniejących obiektów jest budowanych kilka (2 - 6) nowych obiektów.
Tak było w Portugalii, tak jest teraz w Grecji, tak było w Australii i przede wszystkim w Korei.
Dlatego, nie mówmy o obecnych stadionach, tylko o tych projektowanych (patrz: Kraków). Kielc niestety nie biorę pod uwagę, bo mimo tego, że rozpoczęła się w moim mieście budowa nowoczesnego, dwupoziomowego, zadaszonego stadionu z podgrzewaną murawą, to niestety pojemność tego obiektu zamknie się w 20 tys. - co jest dobre na mecze reprezentacji z Azerbejdżanem, ale nie na Mistrzostwa Europy
Skoro mówimy o nowych stadionach, to tak jakbyśmy mówili o pieniądzach, dobrej woli, świadomości zagadnienia, zaangażowaniu - a tego u Polaków, niestety, niewiele
Nie wspomnę już o takim "błachym" problemie jak odpowiednia infrastruktura, zabezpieczenia, ochrona i innych tysiąc rzeczy i problemów, o których nie wspomniałem a które mogą wystąpić i na które trzeba być przygotowanym.
Pomysł z ME w Polsce przypomina mi podobny pomysł z Olimpiadą (Polska - Czechy) w Zakopanem. Ja sam się nieźle uśmiałem jak w kontekście tej Olimpiady wyobraziłem sobie Zakopiankę i dworzec autobusowy w Zakopanym!
Jestem oczywiście za Mistrzostwami w Polsce, ale póki nie będzie odpowiednich warunków, to ten pomysł pozostanie w sferze marzeń!
Pocieszmy się tym, że następne Mistrzostwa Świata będą rozgrywane za miedzą i jeżeli Polska awansuje (kolejne nierealne marzenie ??), to tysiące polskich kibiców będzie się musiało przeprawić jedynie przez Odrę, czyli 2 dni na swoich mumakilach i już można oglądać prawdziwe piłkarskie święto na pięknych stadionach, bezpiecznie, w komfortowych warunkach.
Tego nam życzę