balar napisał(a):
Mam nadzieję że nie zostałem źle zrozumiany odnośnie tego że przewidujemy jeszcze zmianę na 2 - deck game bo nie chodziło mi o to że dzień przed turniejem napiszę że jednak zmieniamy zasady i gramy 2 - deck game tylko o to że jeśli z 17 zapisanych osób 16 powie że chce 2 deckówkę no to wtedy moglibyśmy zmienić zasady. Ponieważ jednak odzew a właściwie mocniejszy nacisk był tylko ze strony Muad'Dib’a na turnieju w Herbach możecie być pewni zagramy 1-deck game.
Chciałbym zwrócić uwagę, że do turnieju mam jeszcze 3 tyg więc nie jest to żadna nagła zmiana zasad z dnia na dzień tylko ludzie mają jeszcze chwile na to by coś wykombinować.
Zresztą bądźmy szczerzy - jestem jedynym człowiekiem z naszego forum, który regularnie od kilku lat grywa z ludźmi zza granicy więc nie ma nikogo innego, kto by optował za 2-deck gamem, który wszędzie (poza Polską) jest normalnie praktykowany. METW jest grą zdecydowanie na przynajmniej dwudeckówkę, 1-deck game zubaża rozgrywki. Radek, który też trochę pograł online widzi różnicę - po prostu fajniej i ciekawiej. Dlatego też od roku próbuję przy kolejnych turniejach wprowadzić 2-deck game ale nawet nie to, że większość ludzi jest przeciw - raczej brak odzewu. Albo to nikogo nie obchodzi albo naprawdę ludzie się boją. To jest ta sama gra przecież - różni się tylko tym, że ktoś np zdąży pojechać zestorować Palantir albo inną rzecz.To naprawdę nie wymaga nagle zmiany podejścia do tej gry albo uczenia się zasad od nowa - to dosłownie jedna zmiana - nie zwołujemy rady kiedy chcemy ale kiedy przewiniemy talię. To naprawdę nie jest nic trudnego skończyć deck. Kiedy zaczynałem grać jednodeckówka wydawała mi się straszna ale wystarczyło spróbować i nie taki diabeł straszny. Np taki Konrad uwielbia się bawić w różne kombinacje ale co z tego skoro przeciwnik zagra 5 kart i woła radę a wszelkie plany idą się walić. Mamy jeszcze trochę czasu i skoro ruszyła się końcu sensownie dyskusja to ustalmy, że za tydzień (bądź niecały) Balar i Ciachu podejmą decyzję. Przecież zmiana tej jednej zasady nie oznacza, że trzeba wywalić połowę kart albo budować od początku - wystarczy przełożyć sudden call do sb i włożyć coś na miejsce tej karty.