Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 12:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 31, 2010 13:46 
Shadow of the East

Jaded napisał(a):
Jeśli będzie więcej niż 16 graczy to musi być 5 gier, żeby system miał sens, a to przy 2 decówkach robi już różnicę.

wydłużenie gier o 15min to 75min, o 20min to 100min więcej. Czyli, jak powiedziałem, wydłuża to cały turniej o 1h-1,5h w przypadku ponad 16 osób. Jak dla mnie do przełknięcia.

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 31, 2010 18:21 
Master of the Art

Ja powiem tak... Oczywiście przewidujemy zmianę na 2 - deck game jeśli będą duże naciski :wink:
tylko uważam podobnie jak Highwayman że może to odstraszyć część osób... Może właśnie przez to że nigdy czegoś takiego właściwie u nas nie było a może przez czas...
Dla mnie osobiście jedyną rzeczą przy 2 - deck game która mnie odstrasza to fakt że po prostu nie mam kart z których można coś sensownego złożyć :wink: :P

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 31, 2010 22:06 
Warrior/Ranger/Sage

Jest jeszcze jedna opcja: czy gdybysmy oglosili turniej 2-deck game, to czy nikt z dotychczas zapisanych by sie nie wycofal i czy ktos w takim przypadku by sie nie dopisal... Mam tutaj na mysli takie persony jak np. Konrad, ktory chyba od dawna promowal na forum granie tylko i wylacznie 2-deck game...

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 31, 2010 22:57 
Shadow of the East

Ciachu napisał(a):
Jest jeszcze jedna opcja: czy gdybysmy oglosili turniej 2-deck game, to czy nikt z dotychczas zapisanych by sie nie wycofal

No nie wiem, chyba bym się nad tym zastanowił wtedy 8) :D

Balar - nie ma strachu, 2-deck game to nie jest inna gra, tylko fajniejsza ;)w razie czego pisz z prośbą o karty i tyle ;)Skoro prościutkie challenge decks służą do 2-deck game to czemu nie można zrobić czegoś własnego i lepszego :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 8:56 
Scout/Sage

w METWA troche gram ale nie przypominam sobie zebym kiedykolwiek gral 2-deck game. tym samym nie mam ani doświadczenia ze składaniem talii ani z prowadzeniem rozgrywki. musiałbym trochę poćwiczyć i jedno i drugie. pewnie wtedy odczuwałbym niezmierzoną przyjemność w grze dwutaliowej (fajnie brzmi po polsku :)).

zupełnie niezależnie od tego, wydaje mi sie, ze na dwa tygodnie przez rozpoczęciem turnieju tak zasadnicza zmiana jest nie do przyjęcia. talię już mam złożoną, a ze względu na podwojoną liczbę dzieciaków w stosunku do poprzednich turniejów nie bardzo mam czas popracować nad czymś nowym. pewnie ta talia nadaje się również i do dwudekówki ale tak jak wcześniej pisałem na dwa tygodnie przed turniejem nie wprowadza się zasadniczych zmian do regulaminu.

jeżeli jest ogólne parcie na zmianę formatu to ok, ale od kolejnego turnieju, choć osobiście wolę grać gry jednodeckowe bo są po prostu krótsze :). pewnie częściowo zabija to przyjemość gry i w zasadzie eliminuje super ciekawe talie jak zagranie palatnira w barad dur czy zabawy na site'ach ale turniej to turniej i ma swoje prawa.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 10:01 
Shadow of the East

Czyli, że Borys złożył talię na wysokie MP i szybkie zwołanie rady :D

Każdy głos byłby cenny dla tej dyskusji, natomiast dobrym rozwiązaniem byłaby ankieta, w której jak na dłoni widać by było ile jest za a ile przeciw. Jak na razie mało osób się wypowiedziało, ale oddanie głosu jest mniej wymagające niż napisaniu postu dlatego może takie rozwiązanie nam by bardzo pomogło (a nie chcę sam tego robić ze względu na szacunek dla organizatorów :) ).

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 12:02 
Scout/Sage

Muad'Dib napisał(a):
Czyli, że Borys złożył talię na wysokie MP i szybkie zwołanie rady :D

oj oj, cóż za daleko idąca interpretacja. :) zdradzę, że ja oczywiście jak zwykle stawiam na klimacik. każda z moich talii na turniejach miała jakiś klimacik. palenie wizard heavenów, ringwrightci na steedach poruszajacy się w dużej bandzie, łojenie innych grup poszukiwaczy, krasnoludy z pierścieniami i coś tam jeszcze... ta również nie odbiega klimacikiem od poprzednich. i tak sobie myślę, że pełną krasę pewnie by pokazała w 2-dekówce ale nie zmienia to faktu, iż uważam, że ten turniej powinien być turniejem jednodekowym. poważnie zmiany wprowadza się zdecydowanie w dłuższej perspektywie czasu a nie w ostatniej chwili. bo później będzie jak z Małyszem na Turnieju Nordyckim hehehe :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 12:58 
Warrior/Ranger/Sage

Boris dobrze prawi - jest ciut za mało czasu zeby teraz wprowadzać zmiany, które w tej chwili jestem pewien że prędzej odstręczą jakichś uczestników niż nagle skłonią nowych do dopisania sie do listy

podnieście ten alarm 2-deck'owy na turnieju, pogadajcie z ludźmi i poruszcie jak tylko kolejny turniej zostanie zapowiedziany

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 14:00 
Master of the Art

Podzielam zdanie szilian’a i Highwayman’a... teraz już trochę za późno na zmianę.
Wydaje mi się że faktycznie dla niektórych byłyby to zbyt duże zmiany a za mało czasu.

Mam nadzieję że nie zostałem źle zrozumiany odnośnie tego że przewidujemy jeszcze zmianę na 2 - deck game bo nie chodziło mi o to że dzień przed turniejem napiszę że jednak zmieniamy zasady i gramy 2 - deck game tylko o to że jeśli z 17 zapisanych osób 16 powie że chce 2 deckówkę no to wtedy moglibyśmy zmienić zasady. Ponieważ jednak odzew a właściwie mocniejszy nacisk był tylko ze strony Muad'Dib’a na turnieju w Herbach możecie być pewni zagramy 1-deck game.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 16:42 
Dwarf

Ja uważam ze dla chcacego nic trudnego i jak sie chce zrobić talie 2deck to sie ja zrobi i tydzień przed turniejem, a nawet 2 dni przed, a nie zapominajmy o robieniu tali na kolanie w dzień czy noc przed turniejem jak to sie - bez obrazy - zdarza Jadedowi czy Ciachowi (tylko ci mi przychodzą na szybko do głowy). Dodatkowo powiem ze to juz jest nasza narodowa tradycją ze każda zmiana/udziwnienie rodzi sie u nas w potężnych bólach i do puki sie nie przyzwyczaimy do nowej sytuacji to co poniektórzy zachowują sie jak stare zgrzybiałe baby co twierdza ze jak sie nie chodzi 7 razy w tydniu do kościoła to sie jest największym złem na świecie - mówia troche przesadnie.

p.s. Szylian pewnie bedzie grał Balrogiem :P - tak sobie prorokuje z jego wypowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 19:14 
Shadow of the East

balar napisał(a):

Mam nadzieję że nie zostałem źle zrozumiany odnośnie tego że przewidujemy jeszcze zmianę na 2 - deck game bo nie chodziło mi o to że dzień przed turniejem napiszę że jednak zmieniamy zasady i gramy 2 - deck game tylko o to że jeśli z 17 zapisanych osób 16 powie że chce 2 deckówkę no to wtedy moglibyśmy zmienić zasady. Ponieważ jednak odzew a właściwie mocniejszy nacisk był tylko ze strony Muad'Dib’a na turnieju w Herbach możecie być pewni zagramy 1-deck game.

Chciałbym zwrócić uwagę, że do turnieju mam jeszcze 3 tyg więc nie jest to żadna nagła zmiana zasad z dnia na dzień tylko ludzie mają jeszcze chwile na to by coś wykombinować.

Zresztą bądźmy szczerzy - jestem jedynym człowiekiem z naszego forum, który regularnie od kilku lat grywa z ludźmi zza granicy więc nie ma nikogo innego, kto by optował za 2-deck gamem, który wszędzie (poza Polską) jest normalnie praktykowany. METW jest grą zdecydowanie na przynajmniej dwudeckówkę, 1-deck game zubaża rozgrywki. Radek, który też trochę pograł online widzi różnicę - po prostu fajniej i ciekawiej. Dlatego też od roku próbuję przy kolejnych turniejach wprowadzić 2-deck game ale nawet nie to, że większość ludzi jest przeciw - raczej brak odzewu. Albo to nikogo nie obchodzi albo naprawdę ludzie się boją. To jest ta sama gra przecież - różni się tylko tym, że ktoś np zdąży pojechać zestorować Palantir albo inną rzecz.To naprawdę nie wymaga nagle zmiany podejścia do tej gry albo uczenia się zasad od nowa - to dosłownie jedna zmiana - nie zwołujemy rady kiedy chcemy ale kiedy przewiniemy talię. To naprawdę nie jest nic trudnego skończyć deck. Kiedy zaczynałem grać jednodeckówka wydawała mi się straszna ale wystarczyło spróbować i nie taki diabeł straszny. Np taki Konrad uwielbia się bawić w różne kombinacje ale co z tego skoro przeciwnik zagra 5 kart i woła radę a wszelkie plany idą się walić. Mamy jeszcze trochę czasu i skoro ruszyła się końcu sensownie dyskusja to ustalmy, że za tydzień (bądź niecały) Balar i Ciachu podejmą decyzję. Przecież zmiana tej jednej zasady nie oznacza, że trzeba wywalić połowę kart albo budować od początku - wystarczy przełożyć sudden call do sb i włożyć coś na miejsce tej karty.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 21:12 
Dwarf

Muad`Dib napisał(a):
Zresztą bądźmy szczerzy - jestem jedynym człowiekiem z naszego forum, który regularnie od kilku lat grywa z ludźmi zza granicy...

Troche cie fantazja poniosła - śmię stwierdzić ze Ja i Kufel tez tam gramy, moze mniej niz ty ale jednak, a nasza obecnosc tam jest obowiązkowa każdego dnia. Wiec nam zapewne tez bedzie odpowiadac ten system gry.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 21:49 
Warrior/Ranger/Sage

Muad'Dib napisał(a):
balar napisał(a):

Chciałbym zwrócić uwagę, że do turnieju mam jeszcze 3 tyg więc nie jest to żadna nagła zmiana zasad z dnia na dzień tylko ludzie mają jeszcze chwile na to by coś wykombinować.

Hmmm, jak dla mnie 15 dni to raczej bliżej 2 tygodni niz 3... ;-) Tak jak napisal balar: to juz raczej zbyt krotki okres czasu, aby wprowadzac radyklne zmiany. Zatem zostaje turniej jednotaliowy (faktycznie fajnie to brzmi ;-)) i kropka :-)

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 02, 2010 8:21 
Shadow of the East

Thorin napisał(a):
Muad`Dib napisał(a):
Zresztą bądźmy szczerzy - jestem jedynym człowiekiem z naszego forum, który regularnie od kilku lat grywa z ludźmi zza granicy...

Troche cie fantazja poniosła - śmię stwierdzić ze Ja i Kufel tez tam gramy, moze mniej niz ty ale jednak, a nasza obecnosc tam jest obowiązkowa każdego dnia. Wiec nam zapewne tez bedzie odpowiadac ten system gry.

Chodziło mi to, że jako jedyny podniosłem ten temat, po prostu ta rozbieżność zasad między nami a innymi graczami zaczyna mnie bardzo uwierać.

No cóż Ciachu, szkoda ale taki lajf. Mam nadzieję, że kolejny turniej będzie jednak już rozgrywany jak ICE przykazał :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 02, 2010 10:11 
Warrior/Ranger/Sage

Muad'Dib napisał(a):
Np taki Konrad uwielbia się bawić w różne kombinacje ale co z tego skoro przeciwnik zagra 5 kart i woła radę a wszelkie plany idą się walić.

Taki Konrad nie śpieszy się z niczym, bo wie, że i tak mu czasu na cokolwiek nie starczy, więc nie ma gwarancji, że nawet czterodeckowa gra by tu cokolwiek zmieniła.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]