Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest So gru 06, 2025 11:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 23, 2010 21:07 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):
Ciachu napisał(a):
Gothmog... teraz pajaczki sa doscy malo atrakcyjne ze wzgledu ze latwo moga sie stac bronia obosieczna 8)

czy ja wiem - malo kto tym gra bo trzeba troche pokombinowac zeby dało sie ja zagrywać w wielu miejscach , wiec szansa ze trafia sie 2 osoby na 1 tyrnieju grajace na pajaki są małe

Racja, racja... Ale wiesz Piotrze jak to jest, Doorsy (przy pajakach i undeadach obowiazkowe) - moga takze Tobie upiep... zycie. Dodatkowo jakies Will of Sauron tez by sie przydalo... A to juz moze sie okazac ciekawym rozwiazaniem rowniez dla przeciwnika...

Swoja droga Gothmog, to jak to z Toba bedzie? Pojawisz sie w Herbach czy nie? Bo jesli sie wciaz wahasz, to ostrzegam: zatruje Ci zycie na gg :twisted:

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 23, 2010 21:23 
Warrior/Ranger

Ciachu napisał(a):
|Highwayman| napisał(a):
Ciachu napisał(a):
Gothmog... teraz pajaczki sa doscy malo atrakcyjne ze wzgledu ze latwo moga sie stac bronia obosieczna 8)

czy ja wiem - malo kto tym gra bo trzeba troche pokombinowac zeby dało sie ja zagrywać w wielu miejscach , wiec szansa ze trafia sie 2 osoby na 1 tyrnieju grajace na pajaki są małe

Racja, racja... Ale wiesz Piotrze jak to jest, Doorsy (przy pajakach i undeadach obowiazkowe) - moga takze Tobie upiep... zycie. Dodatkowo jakies Will of Sauron tez by sie przydalo... A to juz moze sie okazac ciekawym rozwiazaniem rowniez dla przeciwnika...

Swoja droga Gothmog, to jak to z Toba bedzie? Pojawisz sie w Herbach czy nie? Bo jesli sie wciaz wahasz, to ostrzegam: zatruje Ci zycie na gg :twisted:

A tak swoja droga to jeszcze sie waham:) A zycia mi nie zatrujesz bo zrobie ignoruj i bede mia spokoj :lol:

Jak bede mial jakiegos deck'a to moze zone wysle na zakupy a sam wpadne na turniej

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 23, 2010 21:27 
Warrior/Ranger/Sage

Oj Grzesiek, Grzesiek... Sam pewnie oprocz decka turniejowego bede mial ze dwa fun decki. Przypuszczam ze Highwayman, Thorin, Muad'Dib i inni tez nie przyjada tylko z jedna talia... Glowa do gory i przyjezdzaj :-)

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 23, 2010 23:01 
Shadow of the East

|Highwayman| napisał(a):
każdy ma swój styl gry, ewentualnie ulubiony alignment (jak np. Paweł który odkrył iż jego ulubionym alignment'em jest Balrog - po tym jak w końcu udało mu się zacząć wygrywac jakieś gry właśnie tym alignment'em :P :twisted: :P)

Ja sobie wypraszam taką impertynencję :twisted: Nigdy nie pojechałem na turniej samym Balrogiem - raczej uogólniając minionem. Bardzo nie lubię grać Hog vs hog i często ta druga talia to zwykły minion. Poza tym zdarzało mi się przyjechać samym minionem, bez pierwiastka balrogowego. Hero nie tykam bo nie czuję/lubię tego aligmentu. Owszem mogę złożyć talię ale granie tym nie sprawia mi przyjemności. Prędzej już fallenem ale nasze turnieje ze względu na one-deck-game i czas raczej dyskwalifikują go - o czym Radek się przekonał rok temu. Owszem zajął wysokie miejsce, ale te talie są po prostu za wolne za one-deck-game. Chyba, że to fw Carambor :P

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 30, 2010 0:47 
Shadow of the East

Wszystko ładnie i pięknie tylko szkoda tego 1-deck game. Z tego powodu jednak wyniki są bardziej losowe niż mogłyby być. Wcale nie trzeba by bardzo zwiększać limitu czasowego by grać 2-deck game, bardziej mam na myśli sytuacje kiedy jedna osoba szybko ciągnie karty z punktami i zwoła w 2 lub 3 turze radę. Zabawa jest wtedy kiedy ma się punkty ale talia jest nieprzewinięta. Trzeba deck przewinąć szybko albo dotrwać do końca wyznaczonego czasu. Niewielka zmiana w zasadach a bardzo wyrównująca szanse. Jednocześnie z tego powodu też nieraz wypadamy gorzej w grach z ludźmi zza granicy - bo brak nam obycia z 2-deck game. Do tego wszystkiego tak naprawdę 1-deck game to nasze polskie udziwnienie niezgodne z instrukcjami do METW-a :twisted:

ps nawet gotów byłbym wstać na 9 i pograć 30minut dłużej (czyli według zegarka nie kończyć o 17.30 tylko o 18 ) co powinno wystarczyć. Zresztą ostatnio rundy były po 1h15min a czasowo nie wychodziło źle.Praktycznie wszyscy są samochodem i takie wydłużenie czasowe nie powinno stanowić problemu

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 30, 2010 17:43 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Wstać na 9? A co to za wyczyn? Na każdym turnieju jest silna grupa co wstaje o 7 sama z siebie :P:D

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 30, 2010 18:41 
Shadow of the East

Dlatego tym bardziej nie widzę przeszkód aby jednak znaleźć czas na 2-deck game :) wiem, że w Argentynie grają rundy po 80min i się mieszczą z dwudeckówką..podobnie jest na Lure czy mistrzostwach Niemiec.

Swego czasu praktykowaliśmy jeden deck przeciw różnym aligmentom jednak przekonaliśmy się, że grania 2 różnych talii jest w porządku. Niechęć wynikała głównie z lenistwa :P jeśli ktoś nie chce to nie składa 2 decków, ale przynajmniej chętni nie są tym ograniczani. Naprawdę chciałbym żebyśmy spróbowali choć raz zagrać deck z przewinięciem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 30, 2010 20:05 
Warrior/Ranger/Sage

rozegranie 5 gier 2-deckowych w ciągu jednego dnia to duzo...

zakładając start o 9:00, półgodzinne przerwy i jedną godzinną przerwę ostatnia gra skonczy sie po 18:00 do czego należy doliczyć jeszcze godzinę na rozdanie nagród

o tyle o ile można raczej śmiało powiedzieć nie ma już osób które muszą koniecznie złapać pociąg wieczorem zeby jeszcze tego samego dnia wrócić do domu, to nadal są osoby które dojeżdżają na turniej dopiero w sobotę i start o 9:00 oznacza że że przy założeniu iż w 3godziny dojeżdżają na turniej to muszą przed o jakiejś 5:30 wyjechac od siebie - co pewnie nie jest zbytnio przyjemne dla kogokolwiek

natomiast jesli zachowamy start turnieju o 10:00 to cały turniej juz z rozdaniem nagród skończy się o 20:00.... co z kolei moze być już troche późno dla osób które w dzień turnieju wyjeżdżają do domów

reasumując - jesli 5 gier to raczej powinny być to gry 1-deck, jesli 4 gry to mogą być 2-deck; problem w tym ze zazwyczaj na turniej zapisuje sie ponad 16 osób - i o tyle o ile w razie gdy już na miejscu w dzień turnieju okaże się że jest mniej niż 16 osób to łatwo jest po prostu zrezygnować z jednej gry, to z kolei gdy ustalimy 2-deck game i zjawi się osób więcej niż 16 to raczej nie powinno się nagle zmieniać formatu turnieju na 1-deck game...

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 30, 2010 22:00 
Shadow of the East

Może najlepiej będzie jak się wypowiedzą osoby najbardziej zainteresowane czyli te, które mają dojechać rano oraz czy organizatorzy w ogóle jeszcze przewidują szansę zmiany na 2-deck game. Bo inaczej rozmowa na ten temat nie ma sensu. Najwyżej pozostanie mi zorganizowanie turnieju samemu, gdzie będę mógł narzucić zasady :P

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 30, 2010 22:12 
Warrior/Ranger/Sage

Muad'Dib napisał(a):
Najwyżej pozostanie mi zorganizowanie turnieju samemu, gdzie będę mógł narzucić zasady :P

Heheh odwazne stwierdzenie Muad'Dib :-D Natomiast co do opcji grania 1-deck lub 2-deck to jest maly problem :-/ Jestem w kontakcie z pewna grupa ludzi, ktorzy wciaz wahaja sie w sprawie przyjazdu... A skoro sie wahaja, to jasna sprawa, ze nie bedac w 100% pewnymi przyjazdu, nie sa zapisani na liste obecnosci...
I teraz pojawia sie ow problem. Jesli bedziemy miec na tyle szczescia, ze nagle okaze sie ze mamy ponad 20 uczestnikow, to forma 2-deck game moze byc zupelnie niemozliwa do wykonania. A kazac komus juz po przyjezdzie na turniej grac gre 1-deck talia przygotowana do czegos innego jest chyba troszke nie na miejscu. No chyba ze moje wyobrazenia o sensie skladania talii na 2-deck game sa calkowicie bledne...

Oczywiscie pewnie wszystko i tak wezmie w leb i skonczy sie na kilkunastu osobach... :-/
Szkoda, ze nie mamy troszke wiekszej grupy ludzi, ktorzy na haslo turniej rzucaja wszystko w pierony i staja na rzesach aby byc... Z lezka oku wspominam czasy, gdy na kilku turniejach bylo nas po 27 osob...

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 30, 2010 22:33 
Shadow of the East

Odniosę się Tomku do pojęcia budowania talii. Jedna kwestia jest zasadnicza przy budowaniu 2-deck game - mieć w miarę pewność, że trochę czasu mamy na zagranie czegoś. Ja np miałem pewną bardzo fajną talię w zeszłym roku na jesieni ale nie zdecydowałem się nią grać gdyż mając świadomość, że przeciwnik (przy dobrym ułożeniu) może zwołać radę w trzeciej turze, nic bym nie osiągnął. Po prostu są pewne talie, które fajnie działają ale gdy się gra na przewinięcie a nie byle szybkie 25 MP. Przykładem może być talią, którą Thorin grał chyba rok temu w Warszawie - upadły Pallando - który spokojnie dociąga do 40 punktów ale wtedy gdy się gra dwudeckówkę. To jest taka talia, że potrzebuje 3-4 tur, żeby się rozkręcić.

Cały myk polega na takiej drobnej zmianie zasad, że można zwołać dopiero przy przewinięciu i zebraniu odpowiedniej liczby punktów. Oraz wydłużeniu czasu rundy do 1h15min mniej więcej (co poniekąd ostatnio się udawało bez jakiś wielkich dramatów).

Odnośnie przygotowanych talii to dla mnie to wygląda prosto. Talia 1-deck game może spokojnie zagrać 2-deck game. Po zebraniu punktów musi po prostu przeżyć do końca decku 8) Natomiast talia 2-deck game ma mniejsze szanse zadziałać przy naszych zasadach. Spójrzmy na taki zestaw kart (dosyć standardowy): Elves of Lindon, Tom Bombadil, Durin's Axe i jakiś greater za 4 punkty. Przy dwóch drużynach karty do zagrania w 2 tury bez specjalnych problemów (choć oczywiście różnie to bywa). One plus punkty z postaci to prawie zwołana rada. Tymczasem taki fallen owszem może zagrać te rzeczy ale jeszcze musi wyciągnąć na stół stage resource, które dadzą mu pełne punkty. Może się zdarzyć ( i nie raz tak bywało), że fallen może zagrać lepiej ale przegra bo nie będzie miał fula puntków gdyż wszystko ma liczone po jednym - gdy hero zagra 3 rzeczy i jest w lepszej sytuacji. Zresztą widać to po wynikach turniejów gdzie żaden fw nie wygrał poza jedną talią Piotrka (chyba, że się mylę).

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 30, 2010 23:59 
Dwarf

Ja uważam ze po prostu wszyscy boicie się 2deck game bo nigdy to nie było u nas praktykowane. Ograniczenie czasowe nie jest aż tak ważne i aż tak wielkim problemem, można zagrać 4 gry po 2h i tez będzie dobrze. Składanie tali na 2deck game nie jest aż tak bardzo skomplikowane , a pozwala na zdecydowanie większa ilość strategii i wymusza bardziej przemyślaną grę co często pozwala zebrać krwawe żniwo pod koniec talii. Dodatkowo gra nie wygląda jak wyścig szczurów - kto pierwszy nazbiera 25p, a takie coś jak sideboard jest bardziej użyteczny i odgrywa większa role. Według mnie to turniej nie musi się odbywać tylko po to żeby zabrać główną nagrodę tylko żeby się rozkoszować możliwościami gry.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 31, 2010 1:24 
Warrior/Ranger/Sage

naprawde wszystko rozchodzi się o czas

Paweł odwołuje się do tego że w ostatnio w KK graliśmy gry po 1h15min i sie udało bez większych problemów - tak ale tylko dlatego ze były 4 gry

przynajmniej do tej pory (i ja mam nadzieję że tak pozostanie u nas w Polsce) bardziej nam zależało na ilości osób i zawsze (z tego jak sam organizowałem turnieje i z tego jak się orientuję gdy inni to robią) dla organizatorów priorytetem była ilość osób - wiec dla mnie jesli mam wybierać miedzy 16 lub mniej osób i 2-deck game, a ponad 16 osób i 1-deck game wybór jest prosty = wiecej osób i 1-deck game

sprawa jest naprawdę prosta
jesli zapowie sie turniej 2-deck game i przyjedzie więcej niż 16 osób (czyi trzeba bedzie rozgrywać 5 gier) nie bardzo jest co zrobić, bo:
:arrow: a) nagła zmiana na 1-deck game odpada (o czym główni agitatorzy 2-deck game wiedzą, że talie zrobione na 2-deck game po prostu nie wypalą w 1-deck game)
:arrow: b) nie karzemy przecież nagle komuś iść sobie bo jest za dużo osób do zabawy...
podczas gdy jesli zapowie się turniej 1-deck game to zawsze można zmniejszyć liczbę gier w razie braku osób i nie jest to żaden problem

dodam jeszcze że o tyle o ile gracze którzy woleli by grać 2-deck pewnie i tak przyjadą na turniej 1-deck game, to obawiam sie że część graczy wolących 1-deck game moze sie nie pojawić na turnieju 2-deck game

wiec jeszcze raz podsumowując - turniej 1-deck game jest bezpieczniejszy dla organizatorów którym zależy na jak największej liczbie uczestników

ale jesli ktoś chce zmienić opinię o 2-deck game i nakłonić graczy do grania 2-deck game to pewnie należałoby zebrać więcej głosów do takiej dyskusji niż tylko ja, Ciachu Thorin i Maud'Dib :P
albo wziąć przysłowiowy młotek w rękę i zrobić turniej ze swoimi zasadami :P

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 31, 2010 11:19 
Shadow of the East

Szczerze mówiąc nie rozumiem tego podejścia, że 2-deck game ma odstraszyć ludzi. Bo będziemy grać trochę dłużej? Jeśli SIĘ nie mylę to metw to hobby i ludzie nie grają za karę, ale dlatego, że chcą. Nie widzę powodu, dla którego mieli by się zniechęcić tylko dlatego, że rundy by były trochę dłuższe. Online zdarza się grać i 5h i nikt z tego powodu nie rezygnuje z bawienia się w metwa. Zrobienie 2-deck game to wydłużenie turnieju o 1-1,5h maksymalnie a nie gra od bladego świtu to późnej nocy (co oczywiście nie byłoby już przyjemne). Mechanika składania talii jest ta sama, można sobie co najwyżej pozwolić na bardziej wyrafinowane i techniczne zagrania, które mają małe szanse na powiedzenie się w jednodeckówce.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 31, 2010 13:16 
Warrior/Ranger/Sage

Jeśli będzie więcej niż 16 graczy to musi być 5 gier, żeby system miał sens, a to przy 2 decówkach robi już różnicę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]