Muad'Dib napisał(a):
Na karty typu concealment, nice place to hide to zadziała bo kasuje kasowanie. Ale w havenie już nie, gdyż zdolność kasowania jest pasywna i cały czas działająca.
Za każdym razem, gdy kompania w The White Towers jest atakowana, deklaruje się akcja "anuluj atak" - jednorazowo na wystąpienie ataku wobec kompanii. Można na nią odpowiedzieć, jakąkolwiek akcją możliwą do zagrania w danym czasie.
Muad'Dib napisał(a):
No właśnie tej karty nie można zagrać w odpowiedzi tylko zagrywa się ją na deklaracji ataku (jak zresztą głosi text Indur Unsleahed). To powoduje, że kasowanie nie działa.
Akcje spowodowane wystąpieniem pasywnego warunku* (w tym wypadku - pasywny warunek: atak przeciwko kompanii w The White Towers, akcja: anuluj atak) są pierwszymi w łańcuchu następującym po wystąpieniu tego warunku.
Czyli można zadeklarować atak, ew. odpowiedzieć na tę deklarację czymś, co
nie jest zagrywane podczas ataku (bo atak się jeszcze nie rozpoczął), zaś w kolejnym łańcuchu efektów pierwszą akcją będzie "cancel" z Hidden Haven. Dopiero w odpowiedzi można zagrać Indur Unleashed.
Tak, czy inaczej zadziała.
Wiem, że teraz patrzysz na kartę i widzisz to, co widzę ja i myślisz, że plotę herezje, bo przecież w tekście IU jest "Alternatively, playable when Indur The Ringwraith's own company declares an attack [...]".
Śmiem twierdzić, że to jest błąd. Podobnie w przypadku Skies of Fire: "when Skies of Fire is played [...]" i identycznie w przypadku Doors of Night (tylko w wersji z Lidless Eye).
Doors of Night i Skies of Fire nie działają zanim się rozwiążą, gdy tylko zostaną zadeklarowane. Timing jest taki, do jakiego wszyscy przywykli.
Wpierw coś się musi rozwiązać, aby zaczęło działać, albo żeby mogło być targetowane (OK - kilka kart czyni od tego wyjątek, rzuty kostką też moga być targetowane w tym samym łańcuch, w jakim zostały zadeklarowane).
Bartolomeo napisał(a):
Uważam że tekst na saicie za kazdym razem ma pierwszeństwo ze względu na Special. i po mimo zagrania Indur Unleashed ataki powinny być cancel. nie zależnie od karty zagranej.
Nie ma takich priorytetów w tej grze. Akcja w łańuchu efektów jest po prostu akcją, bez względu na to, co ją wywołało, warunek opisany na site, czy na innej karcie w grze. No właściwie, jak wspomniałem wcześniej, takie akcje są pierwszymi akcjami łańcucha efektów, ale pod innymi względami są równorzędne z np. Coancelment.
Karty jak minion Rivendell nie wywołują akcji "anuluj atak". Nie pozwalają atakować innej kompanii na site. Zakaz atakowania, czy anulowania ataktu, czy jakikolwiek zakaz akcją nie jest, więc nie można nań odpowiedzieć. Gdy tylko karta zawierająca w swoim tekście taki zakaz pojawi się w grze, te zakaz obowiązuje.
Widzisz różnicę w tekstach tych kart (minion Rivendell, fallen The White Towers)?
*) Z wyjątkiem akcji odrzucenia karty, która wykonywana jest naychmiast przy wystąpieniu warunku, np. odrzucenie The Will of Sauron, gdy Doors of Night odchodzi z gry. Żeby nie zaciemniać i tak długiego, z konieczności, tekstu, dodałem to uściślenie w przypisach.