Kurcze, nie pomyślałem żeby poszukać na tamtym forum
Na razie pomijając opcję zredukowania "ręki". Wszystko niby pięknie, ale...
MELE Rulesbook napisał(a):
Out-of-play Pile - Your cards that are removed from play after being used and that do not award marshalling points are placed in your out-of-play pile.
Jeśli karta, która ma wylecieć, pochodzi z play decku, to raczej nie była "used", prawda? Więc raczej nie powinna trafić do out-of-play pile'a.
Poza tym, z tego co widzę, to w zasadach "play" stosowane jest w znaczeniu "granie" i zakłada swego rodzaju aktywność (zagrywanie kart, tapowanie, itp.), zaś "game" stosowane jest w znaczeniu "rozgrywka", coś pasywnego - sam fakt, że dwóch, czy więcej, zawodników postanowiło usiąść do stołu, czy czegoś tam, i zagrać, a nie czynności przez nich wykonywane.
W związku z tym karta "removed from play" musiała by najpierw być zagrana (patrz wyżej), a karta "removed from game" niekoniecznie (poza tym będąc zupełnie poza rozgrywką, nie liczyła by się przy rozpatrywaniu unikalności).
Ale, jeszcze zakładając na chwilę, że "removed from play" i "removed from game" to jednak to samo.
Co w sytuacji, gdy postacią, o którą chodzi jest Aragorn II (bo to mnie akurat konkretnie interesuje) ? Jeśli leci do out-of-play pile'a, to, ok, jest w grze przy rozpatrywaniu unikalności, ale czy osoba zagrywająca DAfTB dostaje za niego 3 MP ?
A tak jeszcze do rozróżniania "eliminated" - "out of play".
MELE Rulesbook napisał(a):
Note: If a unique card is eliminated, that card may not be brought back into play by either player.
Dlaczego "unique card" a nie "unique character" ? Jeśli tylko character może być "eliminated" (nie znalazłem tego sformułowania przy innym rodzaju kart), to jaki jest sens pisać "card", o ile "eliminated" i "out of play" nie są tożsame?
Postanowiłem najpierw pomęczyć rodzimych Mędrców

zanim zacznę rozgrzebywać stare, zdaje się, tematy zagramanicą