Konrad Klar napisał(a):
The Shaping of Middle-Earth jest konsekwentne.
Cytuj:
Hildorien is a land lying between the Mountains of the Wind and
the Eastern Sea; in The Silmarillion (p. 103) it is placed, more
vaguely, 'in the eastward regions of Middle-earth'
Eastern Sea to nazwa Rhun, zaś Mountains of the Wind* to pasmo górskie, leżące w środku Śródziemia, które zostało zniszczone w Wojnie Gniewu pod koniec Pierwszej Ery.
Tak, że Orocarni zostaje uznane za zwycięzką odpowiedź.
*) Uprasza się Vandrera o dołączenie adnotacji w odpowiednim poście tego wątku.
Nie zgodzę się w dwóch miejscach:
1) Eastern Sea jest rzeczywiście stosowane na określenie Rhun, ale nazwa ta jest też stosowana na określenie wschodniego morza (oceanu?), za którym leży już tylko Ziemia Słońca, więc Rhun nie za bardzo tu pasuje;
2) Mountains of the Wind leżą co prawda na zachód od Orocarni, ale środek Śródziemia, o którym mowa wyznaczony jest z północy na południe - to też jedno ze wschodnich pasm.
Tak więc Hildorien mogłoby być dalej na wschód (w końcu sięgałoby do samego oceanu wschodniego), ale północny kraniec Orocarni sięgał dalej na wschód niż południowy, będący północną granicą Hildorien, więc w ostatecznym rozrachunku wychodzi na moje
Ale ponieważ zaraz znowu wybywam i nie wiem jak będę stał z netem, a nie chcę 'zabijać' konkursu, zrzekam się prawa do zadania kolejnego pytania na rzecz Frama.
Framie - czyń swą powinność! Tylko się nie ociągaj
PS. Konradzie, jeśli dobrze zrozumiałem adnotację do Mountains of the Wind, to, niestety, nie mogę spełnić Twojej prośby, bo post, w którym znajduje się moja odpowiedź dot. pasm górskich Śródziemia, jest Twojego autorstwa, a ja nie jestem modem i nie mogę w nim nic zmieniać. A przy okazji można tam dorzucić jeszcze Góry Żółte - najbardziej wschodnie pasmo górskie na południu Śródziemia.