Wlazłeś mi na ambicję, więc poszukałem i znalazłem... dwa dodatki i aż trzy unikalne smoki

(choć całkiem możliwe, że to nie o nie Ci idzie

)
1)
karta: Glaurung
smok: Glaurung
parytet: tak na wszelki wypadek napiszę - w "Silmarilionie" Glaurung to pierwszy, bezskrzydły smok stworzony przez Morgotha, praojciec wszystkich smoków; zabity przez Turina Turambara.
pytanie bonusowe: karta z tego niemieckiego dodatku, co to o nim była już rozmowa na forum (tego z ilustracjami Frazetty) ; jak ktoś chce, to może to sobie wydrukować - autor pewnie to zrobił, ale dowodów nie mam.
2) a)
karta: Gondring
smok: Gondring
parytet: W "Silmarilionie" jest mowa o smokach (niewymienionych z imienia) będących potomkami Glaurunga i o tym, że nie wszystkie wybito.
pytanie bonusowe: karta z dodatku Middle-earth: The Northern Waste - zdaje się, że ilustracje do książki były dołączone, ale czy wydano je jako osobne karty - nie wiem
2) b)
karta: Corlagon (a także: Corlagon at Home, Corlagon Ahunt i Corlagon Roused)
smok: Corlagon
parytet: W "Silmarilionie" jest mowa o smokach (niewymienionych z imienia), które wraz z Ancalagonem, największym z pierwszych skrzydlatych smoków, brały udział w Wojnie Gniewu i o tym, że nie wszystkie wybito; Corlagon może być więc jednym z ocalałych ze "świty" Ancalagona, o czym może świadczyć rdzeń
alac - szybki. mknący, występujący również w Ancalagon i związany ze "skrzydlatością".
pytanie bonusowe: karta z dodatku Middle-earth: The Northern Waste - zdaje się, że ilustracje do książki były dołączone, ale czy wydano je jako osobne karty - nie wiem