Przepraszam za późną odpowiedź - przeciągnęła mi się nieoczekiwanie "przerwa konserwacyjna".
Cytuj:
1) czym różnią się karty Awaken Minions i Arouse Minions od siebie ze jedna ma dzialać na AA po prostu a druga w odpowiedzi na pasywny warunek?
Jeśli to nie oczywiste: Arouse Minions to short-event i jego skutek pozostaje w grze po rozwiązaniu (i odrzuceniu karty) - do końca tury.
Awaken Minions - stwarza akcję, która jest deklarowana w momencie deklaracji ataku. Dopóki ta akcja się nie rozwiąże, atak nie zostaje zmodyfikowany.
Konsekwentie stosowane są zasady rozstrzygania akcji spowodowanych pasywnym warunkiem. Snowstorm nie wycofuje atomatycznie kompanii, Dragon Ahunt automatycznie nie atakuje. Obie kart nie mają efektu, póki akcja z nich nie zostanie uaktywniona i póki się nie rozwiąże.
Cytuj:
2)dlaczego niby "skutki Minion Stir, Night i Awaken Minions pozostają w grze po rozwiązaniu się akcji, nawet jeśli któraś z tych kart zostanie odrzucona". Co to tak naprawde znaczy - ze jest jakis magiczny sposób na zagranie jednego Minion Stir, poczekanie az dopali atak, zdjęcie go i zagranie drugiego Minion Stir zeby atak był podwójnie dopalony? JAK?!?
Na identycznej zasadzie jak drugi atak z identycznego Dragon Ahunt. Po rozwiązaniu pierwszego, odrzuceniu Ahunta i zagraniu go ponownie. Skutki pierwszego Ahunta nie cofają się po jego odrzuceniu.
Widzę, że masz wątpliwości (albo po prostu się nie zgadzasz), że efekty kart jak Minions Stir to akcje, a nie stałe efekty (które istnieją tak długo jak karta jest w grze a po jej odrzuceniu natychmiast znikają).
Spór o to był w temacie Rzeka.
Nie mam w tej chwili CRF pod ręką, ale polecam fragment dotyczący Ready To His Will - tę kartę można skutecznie zagrać w odpowiedzi na np. Rank Upon Rank. Gdyby RuR stwarzał stały efekt nie byłoby mowy o żadnym "w odpowiedzi" i nie byłoby warunków dla Ready To His Will - Thief, czy Assassin startowaliby od razu z dwoma strikes.
Cytuj:
Wadą tego rozwiązania jest kłopotliwe rozróżnienie które działają i kiedy.
Jeśli nie wiadomo, które modyfikatory już zostały zastosowane do ataku a które są stosowane dopiero w momencie jego deklaracji, to faktycznie nie ma o czym mówić.
Cytuj:
Problem jest miedzy innymi w tym, czy AA końcu istnieje w m/h fazie czy nie (i wraca jak bumerang sprawa deklarowania 2 AA)
Jeśli nie istnieje, to nie wiem, co jest duplikowane przez Tidings of Bold Spies i na co zagrywane jest Arouse Minions.
EDIT:
I o to właśnie mi chodzi, jeśli niektóre modyfikatory to akcje spowodowane PW, to na jakiej zasadzie miałyby być naliczone kopiowanym AA. Miałby być utworzony jakiś wewnętrzny łańcuch efektów? Nie podobają mi się rozwiązania w rodzaju
deus ex machina - nowo-twory doczepiane do gry na użytek rozstrzygania jednej tylko karty.