Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 11:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: MECCG w wawie?
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 0:27 
Warrior

Witam Wszystkich!

Zupelnie przypadkiem znalazlem sie jakis czas temu na tym forum i od razu wrocily wspaniale wspomnienia z gry w te niesamowita gre:) (do dzis nie moge odzalowac ze ja przestali wydawac). odkurzylem karty ktore zalegaly w szafie i stwierdzilem ze bardzo chetnie bym zagral i przypomnial sobie zasady:) nie sadzilem ze ktos jeszcze w Polsce gra w te gre.alez mile zaskoczenie:D jak wyglada syt w Warszawie?duzo nas tutaj?z tego co sie zdazylem zapoznac to hcyba nie tak malo.spotykacie sie jakos regularnie,mniej regularnie?moznaby sie spotkac i z wami zagrac?mielibyscie cierpliwosc do wtornego analfabety?:) kiedys (1997-1998/1999?) razem z siostra przez dlugi czas chodzilem co weekend do staromiejskiego domu kultury i grywalem z ludzmi w MECCG.ktos moze z tamtad?tez chodzil?potem liceum i jakos czlowiek przestal grac:/

pozdrawiam i wszystkiego dobrego w nowym roku zycze:)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 1:32 
Warrior/Ranger/Sage

Na początek witam serdecznie

Chyba ciężko zebyś trafił na lepszy moment żeby powrócić do gry w MECCG i nad odnaleźć :D

Warszawa może się poszczycić największą ilością graczy, jest nas ponad 10 osób z czego z grubsza w stałym kontakcie jestem z 5-6. Nie spotykamy się regularnie ale od czasu do czasu jak znajdzie się czas to grywamy, to po domach to po róznych restauracjach typu Telepizza, KFC, ostatnio w Złotych Tarasach przy Burger King'u i czasem w Cafe Paradox (miedzy Placem Trzech Krzyży a Placem na Rozdrożu).

Na starówce nadal (teraz na nowo po dłuuugim, chyba półrocznym remoncie) działa klub gier planszowych/karcianych/RPG, mieści się nad Cafe Manekin chyba właśnie w domu kultury. Jeśli mnie pamięć nie myli klub ten działa w soboty od 10:00 do 16:00 i w niedziele od 15:00 do 21:00 (czy jakoś tak). Jacek Zieliński chyba od zawsze tam bywał i nadal bywa a naszym forum można go odnaleść pod nick'eim cekpl
Tak się cudownie składa że z tym tygodniem kończy mi sie sesja egzaminacyjna i będę miał tydzień ferii więc mozemy spróbować się jakoś umówić na grę. Może nawet np. w najbliższą niedzielę w klubie na Starówce...? Zobaczymy ;)

Powiedziałem że trudno żebyś trafił na lepszy moment by dołączyć do naszego forum bo właśnie planujemy i przygotowujemy się do kolejnego turnieju, już VIII Ogólnopolskiego Turnieju MECCG. Nie ma lepszego sposobu na powrót do gry niż przyjście na turniej, a że turniej ma być w Warszawie to nie powinieneś mieć z dotarciem na niego problemów :P

Czy jest coś czego potrzebujesz jesli chodzi o samą grę? Spisy rzadkości kart? Zasady? Jakieś programy ułatwiające życie przy segrgacji kart/układaniu talii? Informacje gdzie można jeszcze kupić karty i porady gdzie najlepiej kupować? itd, itp.?

Czy wiesz na którym dodatku skończyła się twoja przygoda z naszą ukochaną karcianką?
Dla przypomnienia:
Middle Earth: The Wizards (podstawka)
Middle Earth: The Dragons (pierwszy dodatek, o smokach :P)
Middle Earth: Dark Minions (drugi dodatek, o agentach - wyglądają jak postacie ale mają ciemne fioletowe tło)
Middle Earth: The Lidless Eye (trzeci dodatek lub druga podstawka; umożliwia grę "tymi złymi" -czyli orkami, trolami, nazgulami, skorumpowanymi ludźmi itp- jako postaciami i zamiast zniszczyć Jedyny Pierścień próbujemy go odzyskać dla Saurona)
Middle Earth: Against the Shadow (czwarty dodatek, a pierwszy dla "ciemnej strony", zaeira karty zarówno dla "tych dobrych" i "tych złych")
Middle Earth: White Hand (piąty dodatek; umożliwia grę upadłymi czarodziejami którzy nie walczą ani dla Wolnych Ludów Śródziemia, ani dla Saurona tylko dla siebie samych :evil: )
Middle Earth: The Balrog (ostatni dodatek, wprowadza ostatnią, czwartką stronę konfliktu - Balroga :twisted: który podobnie jak upadli magowie walczy sam dla siebie i podbija Śródziemie brutalną siłą :twisted: )

ehhh, mój pierwszy kilometrowy post od jakiegoś czasu :P
witamy na pokładzie :D

PS
skąd dokładnie z Warszawy jesteś?

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 2:54 
Shadow of the East

Przy okazji napomknę, że dziś spotkałem w szkole kogoś komu mogłem opowiadać o METW-ie nie tłumacząc co i jak, bo okazało się, że ta persona miała kiedyś kontakt z naszą szacowną grą..ale niestety już nie posiada kart i nie za bardzo ją interesuje powrót :( co do kolegi inte to ja też zapraszam na turniej i przy okazji mogę napomknąć, że zabieram ze sobą (gdzie jak nie w Wawie:P) 11kg commonów i uncommonów więc można by za grosze uzupełnić kolekcję jeśli czegoś szukasz,masz jakiekolwiek braki :)

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 8:33 
Warrior

|Highwayman| napisał(a):

Warszawa może się poszczycić największą ilością graczy, jest nas ponad 10 osób z czego z grubsza w stałym kontakcie jestem z 5-6. Nie spotykamy się regularnie ale od czasu do czasu jak znajdzie się czas to grywamy, to po domach to po róznych restauracjach typu Telepizza, KFC, ostatnio w Złotych Tarasach przy Burger King'u i czasem w Cafe Paradox (miedzy Placem Trzech Krzyży a Placem na Rozdrożu).

mam dobrego kolege ktory zreszta wkrecil mnie w te gre i powinien takze miec karty, sprobuje go tez wkrecic. o ile oczywiscie nie kryje sie tu pod jakims nickiem;) dawno go nie wiedzialem. A co do Cafe Paradox to cala ta moja sytuacja wyniknela wlasnie z powodu tego klubu :) bylem tam na imprezie urodzinowej znajomych no i mapa Śródziemia na suficie obudzila wspomnienia i potem pokrętnie znalazlem sie na tym forum :)

|Highwayman| napisał(a):

Na starówce nadal (teraz na nowo po dłuuugim, chyba półrocznym remoncie) działa klub gier planszowych/karcianych/RPG, mieści się nad Cafe Manekin chyba właśnie w domu kultury. Jeśli mnie pamięć nie myli klub ten działa w soboty od 10:00 do 16:00 i w niedziele od 15:00 do 21:00 (czy jakoś tak). Jacek Zieliński chyba od zawsze tam bywał i nadal bywa a naszym forum można go odnaleść pod nick'eim cekpl
Tak się cudownie składa że z tym tygodniem kończy mi sie sesja egzaminacyjna i będę miał tydzień ferii więc mozemy spróbować się jakoś umówić na grę. Może nawet np. w najbliższą niedzielę w klubie na Starówce...? Zobaczymy ;)

Jacka kojarzę z domu kultury, jesli to ta osoba co bywala kiedys czesto w Strefie 51 (jak jeszcze istniala) to pomylki raczej nie ma ;)
ja sesji juz "niestety" nie mam (we wrzesniu skonczylem studia) wiec mozna cos pomyslec o jakiejs grze:) boje sie tylko ze moj deck(ktory jest jeszcze skompletowany) nie da rady osobie na pierwszym miejscu w rankingu ;) pamietam,ze na turnieju (a byl taki w domu kultury) nie swiecilem wiekszych sukcesow. nawet kiedys dostalem booster pocieszenia,hehe :) tak czy siak zabawa byla przednia :)

|Highwayman| napisał(a):
Powiedziałem że trudno żebyś trafił na lepszy moment by dołączyć do naszego forum bo właśnie planujemy i przygotowujemy się do kolejnego turnieju, już VIII Ogólnopolskiego Turnieju MECCG. Nie ma lepszego sposobu na powrót do gry niż przyjście na turniej, a że turniej ma być w Warszawie to nie powinieneś mieć z dotarciem na niego problemów :P

no rzeczywiscie chyba lepiej zlozyc sie nie moglo:) doswiadczenie turniejowe (hehe) jakies mam i moge sprobowac cos wygrac moimi wizardowo dragonowymi kartami(ale to nizej)

|Highwayman| napisał(a):

Czy jest coś czego potrzebujesz jesli chodzi o samą grę? Spisy rzadkości kart? Zasady? Jakieś programy ułatwiające życie przy segrgacji kart/układaniu talii? Informacje gdzie można jeszcze kupić karty i porady gdzie najlepiej kupować? itd, itp.?

mam dwie ksiazki (trzecia zaginela,ale chya wiem kto moze ja miec) z poradami w ukladnaiu talii,ale
no nie powiem taki program ulatwiajacy zycie przy ukladaniu talii bylby na pewwno pomocny:) co do reszty to podczas przegladania forum chyba wszystkie te rzeczy zauwazylem:) ale dzieki!!

|Highwayman| napisał(a):
Czy wiesz na którym dodatku skończyła się twoja przygoda z naszą ukochaną karcianką?
Dla przypomnienia:
Middle Earth: The Wizards (podstawka)
Middle Earth: The Dragons (pierwszy dodatek, o smokach :P)

z cala pewnoscia to sa podstawowe dodatki jakie mam w swojej kolekcji

|Highwayman| napisał(a):
Middle Earth: Dark Minions (drugi dodatek, o agentach - wyglądają jak postacie ale mają ciemne fioletowe tło)

mam z niego tak malo kart,ze prawdopodobnie kupilem ze dwa boosterki chyba raczej z niewiedzy,albo dostalem

|Highwayman| napisał(a):
Middle Earth: The Lidless Eye (trzeci dodatek lub druga podstawka; umożliwia grę "tymi złymi" -czyli orkami, trolami, nazgulami, skorumpowanymi ludźmi itp- jako postaciami i zamiast zniszczyć Jedyny Pierścień próbujemy go odzyskać dla Saurona)

juz sam nie wiem czy mam z tego karty,mozliwe ze ciut. jedna z tych ksiazek jest apropos Lidless Eye.

|Highwayman| napisał(a):
Middle Earth: White Hand (piąty dodatek; umożliwia grę upadłymi czarodziejami którzy nie walczą ani dla Wolnych Ludów Śródziemia, ani dla Saurona tylko dla siebie samych :evil: )

Z pewnoscia gralem przeciwko niemu wiec byl dostepny za mojej kadencji tak jak poprzednie,ale w mojej kolekcji nie ma raczej wiele kart z tego dodatku
|Highwayman| napisał(a):
Middle Earth: The Balrog (ostatni dodatek, wprowadza ostatnią, czwartką stronę konfliktu - Balroga :twisted: który podobnie jak upadli magowie walczy sam dla siebie i podbija Śródziemie brutalną siłą :twisted: )

tak jak wyzej z ta roznica, ze nie mam chyab zadnych kart z niego:)

|Highwayman| napisał(a):
PS

Mieszkam na Żoliborzu przy pl.Wilsona
:wink:

dzieki za mile przyjecie:)

Muad'Dib napisał(a):
o do kolegi inte to ja też zapraszam na turniej i przy okazji mogę napomknąć, że zabieram ze sobą (gdzie jak nie w Wawie:P) 11kg commonów i uncommonów więc można by za grosze uzupełnić kolekcję jeśli czegoś szukasz,masz jakiekolwiek braki :Smile:

dzieki, z pewnoscia sie przyda bo mysle ze niewiele pelnych deckow uda mi sie skompletowac z tego co mam

pozdrawiam!!

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 9:29 
Shadow of the East

inte napisał(a):
|Highwayman| napisał(a):
PS

Mieszkam na Żoliborzu przy pl.Wilsona
:wink:

Ja niemal codziennie stamtąd startuje do życia w Wawie albo kończe swoją działalność danego dnia wsiadając w autbous nie do końca miejski :P to masz bardzo blisko do innej ekipy, która się zbiera niemal co sobotę (ale nie zawsze na METW-a) w Telepizzy na ul. Kochanowskiego ;) czasem ja czy Highwayman tam się pojawiamy więc można się umówić czasem na małą wizytę ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 9:37 
Shadow of the East

inte napisał(a):

mam dwie ksiazki (trzecia zaginela,ale chya wiem kto moze ja miec) z poradami w ukladnaiu talii,ale
no nie powiem taki program ulatwiajacy zycie przy ukladaniu talii bylby na pewwno pomocny:) co do reszty to podczas przegladania forum chyba wszystkie te rzeczy zauwazylem:) ale dzieki!!

umknął mi ten wątek więc jeszcze dopiszę

NetMeccg - fajny program, używam go do składania talii, można też podobno zagrać ale nigdy mi się nie udało ....

gccg - tutaj też można składać talię, łatwiej kogoś spotkać (są tam ludzie z całego świata), gra jest dosyć łatwa w obsłudze i co ważne są skany kart, których niestety nie ma w programie wymienionym wcześniej :(

Ja generalnie pierwszego używam do składania talii a drugiego do grania :P

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 22:38 
Warrior/Ranger/Sage

Tak w kwesti formalnej - są do netmeccg skany , gdzieś na stronach Chrisa Cable, poza tym można tam "podpiąć" dowolne skany kart - tylko trzeba coś tam gdzieśtam wpisać , kiedyś to robiłem, ale nie pamietam jak.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 06, 2008 12:01 
Warrior

Muad'Dib napisał(a):

umknął mi ten wątek więc jeszcze dopiszę

NetMeccg - fajny program, używam go do składania talii, można też podobno zagrać ale nigdy mi się nie udało ....

gccg - tutaj też można składać talię, łatwiej kogoś spotkać (są tam ludzie z całego świata), gra jest dosyć łatwa w obsłudze i co ważne są skany kart, których niestety nie ma w programie wymienionym wcześniej :(

Ja generalnie pierwszego używam do składania talii a drugiego do grania :P

dzieki wielkie, fajne programy,na pewno bede uzywal. Mam jeszcze pytanie czy w jednym z nich jest opcja gdzie mozna zrobic liste swojej kolekcji?taki manager kart? zeby wiedziec ile sie ma rareow ile takich samych kart itp?
bo odnioslem wrazenie,ze ten polski manager:
http://www.meccg.winternet.one.pl/index.php
nie dziala?myle sie?
bo pisanie wszystkiego w Excellu mija sie z celem(trwaloby ho ho)?
jak Wy to robicie?

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 06, 2008 12:21 
Shadow of the East

Są gotowe tabelki w excellu (gdzie wspisujesz tylko liczbę(, jak znajdę w domu na kompie to podeślę jako załącznik w privie jeśli chcesz. Jest jeszcze jeden program, znajdziesz go na tej stronie Chris Cable i po prawej stronie na niebiesko jest taki napis

"New deck builder/saver collecting program from John May"

jak w niego klikniesz to pokaże się okno do zapisywania programu. Bardzo prosty w obsłudze, kiedyś z niego korzystałem dopóki spis kart, których szukałem nie zaczął być krótszy od listy posiadanych kart :P Ma tylko jeden mankament, jeśli się robiło filtruj karty z oddzielnego dodatku to co prawda wyświetlały się wszystkie takowe, ale jak już się zaczęło je zaznaczać to przy powrocie do pełnego spisu okazywało się, że zaznaczył mi inne karty, więc prowadzałem wszystko na pełnym spisie wszystkich edycji. Nie był to duży problem bo wpisuje początek nazwy karty i już wyskakuje.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 06, 2008 12:41 
Warrior

bardzo bylbym wdzieczny za tego Excella. moze byc na privie lub na e-mail inte@wp.pl jak Ci wygodniej. wyprubuje w domu oba jak wroce z pracy ;)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 06, 2008 13:20 
Shadow of the East

A ja wyślę, jak wrócę wieczorem ze szkoły:P

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 06, 2008 20:13 
Warrior/Ranger/Sage

A ja juz wyslalem :P:P:P

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 06, 2008 22:36 
Warrior/Ranger/Sage

A "Polski" managier :), napisany przez główną Wiedźmę :twisted: jak najbardziej działa, chociaż chyba tylko ja z niego korzystam (taki sentyment, żeby nie robic kumplowi przykrości :wink: ). Może uda mi sie wejść na ambicje twórcy i zrobi mały face-lifting swojego produktu, co by większa popularność zdobył. Przegrać rywalizacje z excellem to poważny uszczerbek na honorze ....

Ja zawsze miałem poważna awersję do excella, a MECCG manager, by kfiad - a co mi tam, pomimo może różnych niedociągnięć ma tą poważna zaletę, że gdziekolwiek jestem i mam dostęp do netu to mogę zajrzeć do swojej kolekcji :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 07, 2008 11:38 
Pan na Rhosgobel

Root podaj link do "a co mi tam". Ja też lubiłem z niego korzystać, bo od razu jest podgląd kart. Nie chcący usunąłem link do kfiatowego menagera. :(

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 07, 2008 11:48 
Warrior/Ranger/Sage

inte,

co powiesz zeby w tą neidziele sie spotkac w klubie na starówce i przypomnieć sobie jak sie gra?

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]