Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 12:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 16:49 
Warrior/Ranger/Sage

teoretycznie można - jedynie na Wizard's Myrmidon pisze non-Fallen-wizard

ale w praktyce tego nigdy nie widziałem

na naszych turniejach jakoś nadal nie została ta kwestia poruszona, można by powiedzieć ze nie jest to zabronione ale "frowned upon"

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 16:58 
Warrior/Ranger/Sage

Są stage resources zagrywalne na non-wizard character i takie zagrywalne na character. I formalnie to wszystko powinno wyjaśniać.
Ale sytuacja, gdy Gandalf's Friend to sam Gandalf podoba się nawet mniej, niż sytuacja gdy Gandalf's Friend to inna postać płci męskiej.
To się wydaje niektórym nieestetyczne.

P.S. Widzę, ze już mnie |Highwayman| uprzedził...

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 17:00 
Warrior/Ranger/Sage

Dzięki.
I tak nie mam kart do WH, więc nie ma problemu, ale ciekawość mnie żarła... :P

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 22:14 
Warrior/Ranger/Sage

Właściwie to w ankiecie wypowiedzieliśmy się przeciwko żywaniu tych kart na FW na turniejach.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 22:22 
Warrior/Ranger/Sage

faktycznie! - pamiętam ze była ankieta... ale nie moge jej znaleźć :(

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 22:25 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
Właściwie to w ankiecie wypowiedzieliśmy się przeciwko żywaniu tych kart na FW na turniejach.

Konrad Klar napisał(a):
To się wydaje niektórym nieestetyczne.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 13, 2008 19:21 
Warrior/Ranger

Dwa pytanka dotyczące grania upadłymi:
1.
Red Book of Westmarch napisał(a):
Unique. Playable at Bag End. May be stored at Barad-dûr for 5 marshalling points.

Jak rozumiem treść tej karty (i podobnych) rozumiemy dosłownie ? By dostać punkty musimy zadylać do Saurona osobiście, czy możemy zestoredować to w Wizardhavenie?

2.
Give Welcome to the Unexpected napisał(a):
Unique. Gandalf specific. Place this card on Gandalf if he is in play. If on Gandalf, your unique non-character cards normally worth 1 marshalling point are each worth 2 marshalling points.

Czy (opcja A) ta karta działa tylko na wszystkie karty unique dające 1 punkt (goldberry, lindion the Oronin, Mistress Lobelia, Hobbits, Roac the Raven, Bill the pony, shadowfax, Hillmen, Choice of Luthien, niezestoredowane book of mazarbul, red book of westmarch, orcze frakcje jednopunktowe) i to chyba tyle. Czy też (opcja B) działa na wszystkie unique w tym momencie dające 1 punkt (np. Glamdring bez zagranej karty The Legacy of Smiths? Problem dotyczy kart gdzie zapisano magiczne słowo "normally" - co jest normalne dla fallena?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 13, 2008 20:56 
Warrior/Ranger/Sage

pokrzyw napisał(a):
Dwa pytanka dotyczące grania upadłymi:
1.
Red Book of Westmarch napisał(a):
Unique. Playable at Bag End. May be stored at Barad-dûr for 5 marshalling points.

Jak rozumiem treść tej karty (i podobnych) rozumiemy dosłownie ? By dostać punkty musimy zadylać do Saurona osobiście, czy możemy zestoredować to w Wizardhavenie?

5MP jest tylko po zestorowaniu w Barad-dur, a że fallen nie może storować rzeczy poza swoimi wizardhaven'ami to nie ma jak zdobyć tych 5 punktów - chyba ze z Barad-dur zrobisz wizardhaven'a :P, ale jak ostatnio sprawdzałem nie da sie tego zrobić :(

pokrzyw napisał(a):
2.
Give Welcome to the Unexpected napisał(a):
Unique. Gandalf specific. Place this card on Gandalf if he is in play. If on Gandalf, your unique non-character cards normally worth 1 marshalling point are each worth 2 marshalling points.

Czy (opcja A) ta karta działa tylko na wszystkie karty unique dające 1 punkt (goldberry, lindion the Oronin, Mistress Lobelia, Hobbits, Roac the Raven, Bill the pony, shadowfax, Hillmen, Choice of Luthien, niezestoredowane book of mazarbul, red book of westmarch, orcze frakcje jednopunktowe) i to chyba tyle. Czy też (opcja B) działa na wszystkie unique w tym momencie dające 1 punkt (np. Glamdring bez zagranej karty The Legacy of Smiths? Problem dotyczy kart gdzie zapisano magiczne słowo "normally" - co jest normalne dla fallena?

to działa tylko na unikalne karty które mają nadrukowaną wartość 1MP, poszukaj na forum gdzies jest ich kompletna lista - ale większość chyba sam znalazłeś :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 13, 2008 21:12 
Warrior/Ranger

|Highwayman| napisał(a):
.. fallen nie może storować rzeczy poza swoimi wizardhaven'ami to nie ma jak zdobyć tych 5 punktów - chyba ze z Barad-dur zrobisz wizardhaven'a :P, ale jak ostatnio sprawdzałem nie da sie tego zrobić :(

Storedować może, ale punktów nie dostanie (tak stoi w instrukcji do WH...) .. smutne.. ale niezbędne np. do zagrania Mallorna.

Generalnie Fallen ma przegwizdane ;)

Jeszcze jedno pytanie - czy istnieje jakakolwiek możliwość użycia shadow-holdów i dark-holdów minionowych?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 13, 2008 21:19 
Warrior/Ranger/Sage

pokrzyw napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie - czy istnieje jakakolwiek możliwość użycia shadow-holdów i dark-holdów minionowych?

tylko to przychodzi mi do głowy:

Cytuj:
Great Ruse
MP: 1 miscellaneous
SP: 1
Description: Playable during the site phase on a Shadow-hold [S] or Dark-hold [D] hero site if you have an overt company there. Replace the hero site card with the corresponding minion site card. Discard when this site is discarded or returned to your location deck.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 02, 2010 21:16 
Warrior/Ranger

Mamy overt company (fallen-wizardowe). Idziemy do border-holdu - z uwagi na typ drużyny musimy użyć minionowego. Zagrywamy na minionowy border mischief in mean way. Border minionowy staje się wizardhavenem. Czy mogę w takiej sytuacji zagrać frakcję hero na tym site?

Dokopałem w instrukcji od WH coś takiego
Cytuj:
...For these purposes,a Fallen-wizard card(or any Wizardhaven) is both a hero site and a minion card.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 26, 2011 16:34 
Diplomat

Widzę, że tu się pytania pojawiają to i ja zapytam (pytanie podstawowe). Jako że czytam instr. dotyczącą Starter Rules z 2007 (od cegoś trzeba zacząć) chodzi mi o poruszanie się. W inst. nie jest opisane w jaki sposób ja zagrywam karty sajtów. Mam je zakryte przed sobą i drawuje np. jestem aktualnie na karcie non-haven i mam wg instr. teraz iść na haven drawuje tak długo aż wystawie lokację haven, czy też odbywa się to przez zaglądanie co fazę w swoje lokację i je zagrywać tak jak mi odpowiada. W sumie jeśli druga strona to prawda, to można chodzić w kółko, ale chyba nie o to biega.
Przepraszam za dość podstawowe pytania, ale w wiele karcianek już grałem, ale rozszyfrować ME to jak na razie dla mnie czarny szlak dla zawodowców jak to w kabarecie mówia ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 27, 2011 8:49 
Warrior/Ranger

W tym akurat wątku zadajemy pytania o upadłych (White Hand)

Jeżeli chodzi o poruszanie się to wybierasz dowolną lokację z decku. Tak do końca nie możesz się kręcić w kółko, bo jak stapujesz lokację (która nie jest havenem), to trafia do discardu i odzyskujesz ją dopiero po przewinięciu decku.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 07, 2012 22:42 
Warrior/Ranger/Sage

Mam pytanko - jak to w końcu jest z "The White Hand" - jest Unique czy nie? Na karcie tego słówka nie ma, erraty też nie znalazłem, która by to słówko dodawała, a tu, w tym jebitnym spoilerze (meccg.xls) stoi: "Unique. Saruman specific...". I się trochu pogubiłem... :?

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 08, 2012 0:09 
Warrior/Ranger/Sage

Dziękuję za wychwycenie błędu w spoilerze. Nowa, jeszcze jebitniejsza (bo pozbawiona tego błędu) wersja jest już do pobrania.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]