|Highwayman| napisał(a):
tak za pomocą We Have Come to Kill Balrog moze wprowadzić do gry postać z sideboard'u bądź discard'u (oczywiście tylko nie-unikalną z mind'em niższym niż 4)
I w tym momencie zwolennicy teorii przegięcia Balroga mają kolejny argument przy ograniczeniu bo taki gracz przy dobrym ułożeniu ręki może wprowadzić 5 postaci do gry

Highwayman napisał(a):
co do tego kiedy można zagrać A Chance Meeting/We Have Come to Kill to zasady są nie jasne - z jednej strony resource event'y można zagrywać w dowolnym momencie podczas tury, z drugiej strony postacie można wprowadzać tylko w fazie organizacji
Co do tych dwóch kart to mam jeszcze jedną wątpliwość a ludzie tutaj w dyskusji rzadko odnosi się do tej kwestii. Mam na myśli określenie rzadkości tych kart - ACM jest commonem a WHCTK jest rarem. I to jest między innymi jednej z argumentów za różnością zapisu tekstu tych kart. To powoduje, że jeśli chodzi o limit postaci zagrywalnych jest różnica. Natomiast jeśli chodzi o czas zagrywania tych kart - przecież jest wiele short eventów, które mają na kartach napisane kiedy mogą być zagrywane, albo nie mają takich zastrzeżeń. Brak errat do tych kart, oraz wprowadzanie ograniczających zapisów w późniejszych dodatkach na innych short eventach powoduje, że nie widzę powodu, żeby nie można by zagrać ACM bądź WHCTK w dowolnym momencie tury.
Highwayman napisał(a):
co do Sacrifice'a to w świetle zasad wszystko jest OK - co nie zmienia faktu ze jest to głupie, w związku z czym organizatorzy któregoś z kolei turnieju postanowili dodać to do zasad i jakoś nikt później sie nie skarżył więc nie było potrzeby tego usuwać...
Jaded napisał(a):
Co do Sacrifice of form to dla nie jakaś fanaberia Smile Nie wiem jak to się przedostało do naszych zasad turniejowych, dla mnie to jest dość jednoznaczne - followerzy powinni być odrzucani.
Ja tu jestem zwolennikiem argumentacji fabularnej. I co ciekawe na turnieju odkryłem, że twórcy gry sami czasem takowej używali jak przy discardzie na BC minionowej postaci. Według nich to oznacza,że taka postać ucieka. A przyjmując w przypadku SoF, że kontrolowana postać jest discardowana to co się dzieje z kartami, które ona sama kontroluje np przedmiotami?