Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 13:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 21:43 
Warrior/Ranger/Sage

Sprawa jest nastepujaca: czy organizujemy jakies ekstra gry przed/po turnieju, czy "kazdy sobie rzepke skrobie"?

Ja chetnie pogralbym w jakies planszowki i dla spragnionych mam nastepujaca informacje: dysponuje Magia i Mieczem wraz z wszystkimi oficjalnymi dodatkami i nie zawacham sie jej uzyc :-)
Gierce wezme oczywiscie na turniej do uzytku publicznego :-)

Ale mam takze prosbe do cekpl w imieniu mojego serdecznego przyjaciela, ktory co prawda w MECG nie gra, ale RPG i karcianki nie sa mu obce. Otoz moj przyjaciel Maciek (nie ten z forum - inny Maciek) bardzo chce zagrac w Runebounda. Jacku, czy zgodzisz sie wziasc ze soba ta szlachetna planszowke ? :-)

Jakies inne pomysly na wypelnienie wolnego czasu? Drinking Game? :D 2-deck game? Multiplayer? Inne systemy karciane?

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 22:59 
Warrior/Ranger/Sage

2-deck game i drinking game brzmią nieźle :P

Runebound'a też da sie skołować (ostatnio to nie Jacek tylko ja i Chris go przywieźliśmy, ale to szczegół :P)

a moja propozycja to 2-deck'owa gra bez kostek, czyli zamiast rzucać koścmi ciągnie się kartę z talii - zabawa moze być o tyle śmieszna ze przy odrobinie kombinowania moze da się złożyć talie gdzie bedzie sie miało same rzuty np. 9+ :P

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 23:31 
Warrior/Ranger/Sage

Ciachu napisał(a):
Ale mam takze prosbe do cekpl w imieniu mojego serdecznego przyjaciela, ktory co prawda w MECG nie gra, ale RPG i karcianki nie sa mu obce. Otoz moj przyjaciel Maciek (nie ten z forum - inny Maciek) bardzo chce zagrac w Runebounda. Jacku, czy zgodzisz sie wziasc ze soba ta szlachetna planszowke ? :-)

Jakies inne pomysly na wypelnienie wolnego czasu? Drinking Game? :D 2-deck game? Multiplayer? Inne systemy karciane?

Ja też mogę wziąć Runebounda żeby dla wszystkich wystarczyło.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 11, 2007 12:12 
Warrior/Ranger/Sage

A może War of the Ring (Gror?) - ale to cała nocka

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 11, 2007 12:51 
Warrior/Ranger/Sage

My z Chrisem (ze sie pochwale :P) ostatnio nabyliśmy 2 nowe planszówki - Descent: Journeys in the Dark i World of Warcraft the Board Game, niestety obie gry są nie-transportowalne :( (każda wymaga pudła wymiarach 120x50x20 cm) - chyba ze ktoś przyjedzie po nas do Warszawy samochodem :P i zawiezie nas na turniej a później odwiezie do domu :wink:

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 11, 2007 19:59 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):
My z Chrisem (ze sie pochwale :P) ostatnio nabyliśmy 2 nowe planszówki - Descent: Journeys in the Dark i World of Warcraft the Board Game (...)

Kupiliscie w koncu World of Warcraft? Niezle, niezle :-)

A co do pomyslu gry bez kostek to ja jestem ogromnie za !!!!!!

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 17, 2007 9:08 
Warrior/Ranger/Sage

Co do mini-eventów to na pewno wezmę Anachronism (kto ma ten też niech koniecznie weźmie).
Mam ochotę zabrać Axis & Allies (planszówka), ale jeśli nie znajdzie się przed turniejem 5 zdeklarowanych chętnych (jakby co to proszę o informacje) to raczej nie będę tego taszczył, bo to kawał pudła.
Chętnie wziąłbym też Axis & Allies Miniatures (land or naval), ale oczywiście tylko pod warunkiem, że ktoś z Was też się w to bawi.
Citadels to niezbyt duże pudełko a zabawa dość sympatyczna, więc raczej wezmę.
W Medieval jeszcze sam nie grałem (a wygląda ciekawie), tu też gdyby byli zainteresowani (3-5 graczy) to chętnie wezmę.
Totaler Krieg! na pewno nie wezmę, bo jeśli ktoś to zna to wie, że do niedzieli moglibyśmy nie skończyć jednej rozgrywki. Ja właśnie jestem w trakcie mojej pierwszej PBEM (przez ACTS) i na razie mam wrażenie, że jest to jedna z najlepszych gier w jakie grałem. Jeśli byliby kiedykolwiek chętni do PBEM to ja chętnie.

Mam nadzieję, że coś się z powyższego urodzi.
Czekam na odzew :P

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 6:57 
Warrior/Ranger/Sage

Gror napisał(a):
Co do mini-eventów to na pewno wezmę Anachronism (kto ma ten też niech koniecznie weźmie).
Mam ochotę zabrać Axis & Allies (planszówka), ale jeśli nie znajdzie się przed turniejem 5 zdeklarowanych chętnych (jakby co to proszę o informacje) to raczej nie będę tego taszczył, bo to kawał pudła.
Chętnie wziąłbym też Axis & Allies Miniatures (land or naval), ale oczywiście tylko pod warunkiem, że ktoś z Was też się w to bawi.
Citadels to niezbyt duże pudełko a zabawa dość sympatyczna, więc raczej wezmę.
W Medieval jeszcze sam nie grałem (a wygląda ciekawie), tu też gdyby byli zainteresowani (3-5 graczy) to chętnie wezmę.
Totaler Krieg! na pewno nie wezmę, bo jeśli ktoś to zna to wie, że do niedzieli moglibyśmy nie skończyć jednej rozgrywki. Ja właśnie jestem w trakcie mojej pierwszej PBEM (przez ACTS) i na razie mam wrażenie, że jest to jedna z najlepszych gier w jakie grałem. Jeśli byliby kiedykolwiek chętni do PBEM to ja chętnie.

Naprawdę absolutnie nikt nie jest zainteresowany zagraniem w żadną z powyższych gier? :cry:

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 12:03 
Warrior/Ranger/Sage

Z planszówek takich ciekawszych znam i mam tylko Monopoly z LOTR'a i Runebound'a (+3 dodatki PL) więc to drugie wezmę na pewno, a pierwsze może. A z tych co wymieniłeś to parę znam ze słyszenia (Medieval, Anachronism) i chętnie je poznam i w nie pogram.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 13:08 
Warrior/Ranger/Sage

No ja anachronizm wezmę.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 22:37 
Setnik Zgromadzenia

wklejam z innego postu bo tez tu jest tego miejsce:
Cytuj:
"jest taka szansa ze zjawie sie nie sam(jesli jednemu ludzikowi nie wypadna jakies nagle zlecenia na wczoraj) i tutaj bedzie wtedy mozliwosc
zabrani prawie kazdej porzadnej planszowki FFG i nie tylko i porzadnego zagiercowania, z tego co zdazylem sie pobieznie zorientowac
jest(szczegolnie w warszawce;-) kilku amatorow podobnych tytulow
Tak wiec CHRIS i spolka chwalil sie ost ze zakupili Descenta
proponuje wiec zagrac w niego przed turniejem przynajmniej kilka razy
z podstawki polecam scenariusz z braciszkami olbrzymami
a ja chetnie(jesli nie bede jechal sam oczywiscie poprowadze
3/4 scenariuszowa miodna kampanie nie z podstawki/dodatkow
dla 4 graczy(i tu poniewaz descent+dodatki jest extremalnie trudna dla graczy planszowka przydalo by sie zeby chociaz 2 graczy(3 ale osoba
ktora ma ochote sie zjawic oczywiscie nie jest poczatkujacym graczem)
mialo dobre pojecie o descenie 4 gracz moze byc calkowicie zielony
byle tylko przeczytal ze 2 razy instrukcje podstawki
dlatego tak napalilem sie na najblizszy turniej, Descent jest obecnie nasza ulubiona planszowka jakies (ti3ed/GOTy i inne sie nieumywaja
ale pod warunkiem ze gra sie z dodatkami)

jesli uczestnicy wyraza taka wyrazna chec mozemy przytargac tez GOTa
z dodatkiem ASOS(dla 4 osob jedyna warta zainteresownai wersja gry o tron, ja wlasnie pykam 4 i 6 osobowego asosa pbem to mam troche przesyt) ale z tego co wydaje mi sie KKozle pyka w to tylko ze jako nie ASOS
ale jesli chca sprobowac mozemy im to umozliwic

druga gierka na naszej liscie wszechczasow to obecnie WarriorKnights
ale niestety z powodu deficytu dobrych graczy pykalismy w to tylko 2x
jesli beda chetni mozemy tez przytachac ale instrukcje tza sobie przyczytac wczesniej(moze nawet zamowimy sobie dodatek jesli beda chetni i nata giere) "

wiec tak jesli nie bede sam to w piatek wieczor reflektowalibysmy
wlasnie na kilka scenariuszy Descenta plus 3 graczy ktorzy mieli by ochote( a gra jest naprawdw miodna jesli sa dobre scenariusze
i wtedy tez to najlepsza planszowka poza Warrior Knights, jej trudnosc
[rozgrywki nie zasady] oceniam na 10/10 WK tak samo, dla porowniania ti3ed to tylko 8, GOT 6 , GOT(ASOS) 7 (takie gierki jak Runebound czy Cytadela to juz zupelny fun ktory mozna pykac niebedac calkiem trzezwym i swietnie sobie radzic)
jesli nie bylo by chetnych (kazdy scenariusz w descenta to jakies 2h)

na naszej wish liscie bylo by jeszcze WK(5-6osob) gra tez jest super i to nieproblem ze ktos nie gral w nia wczesniej bo nasze 2 gry byly tylko poto zeby poznac jakotako zasady zeby niebylo potrzeby zagladani co chwila to instrukcji wiec wszyscy mieli by w miare rowne szanse
(ale instrukcje oczywiscie trzeba by sobie sciagnac wczesniej i przyczytac
jesli znajdzie sie dosc zainteresownych graczy, zreszta do wszystkich tych tytulow wszystkie zasady sa do sciagniecia ze strony producenta i nie tylko)

3ci to GOTasos(4osoby) z tego co pamietam KK ma jakies doswiadzenie
w GOTa czy Clash of Kings wiec mogli by sprobowac ASOS(2gi dodatek)
(ja i kolega zreszta tez nie piszemy sie na gre ASOSa z ludzmi calkiem zielonymi bo niemialo by to zawiele sensu ale jak ktos ma doswiadczenie
w GOT/COK to czemu nie po oczywiscie wysluchaniu malego wykladu
jakie sa zasadnicze roznice(asos to wbrew pozorom zupelnie inna gra
i poza zasadami niema zadnych wspolnych mianownikow z GOTem)
ma szanse niezle sobie radzic i przynajmniej w teori miec szanse na zwyciestwo(zemna moze i nie wygra ale z kolega szanse juz jakies beda;-)
dla zainteresowanych ASOS daje linka do paru gierek pbem asos
sam jestem w 6stej:-) i w jednej 6osobowej ale to narazie gry testowe
i juz widze ze mapa poludnia jest pod wzgledem zbalansowania fatalnie rozrysowna i wymaga duzych poprawek
http://asos.as.funpic.de/
http://umbratus.um.funpic.de/2ASOS6Player/Map.html

fajnie by bylo widziec do konca miesiaca czy i kto jest zaintersowany ktoryms z tych tytulow

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]