Gror napisał(a):
|Highwayman| napisał(a):
Konrad - zgadza się ze jest to nadal przed auto-attack'kiem (2, 3... 10), ale jednocześnie jest po auto-attack'u, a ja z zasad wnioskuje że po auto-attack'u nie można już takiego on-guard'a odsłonić
Mnie osobiście ten argument przekonuje ostatecznie. Warunek "przed" jest co prawda spełniony, ale z drugiej strony "po" jest pogwałcony, i w tym momencie dla nie wyklucza to taką opcję.
Nie ma pogwałcenia, kiedy jest spełniony nakaz a nie ma złamanego zakazu.
Ktoś może powiedzieć, że zastosowane ściśle:
Cytuj:
The company decides to face the site's automatic-attack. If the on-guard card is a hazard creature keyed to the company's site or a hazard that can modify the automatic-attack, it may be revealed before the automatic-attack is resolved. If it is a hazard creature, it will attack after the automatic-attack is resolved.
da odpowiedź.
W porządku. Pomiędzy pierwszym i drugim AA to już nie jest moment gdy "The company decides to face the site's automatic-attack", bo decyzja zapadła wcześniej - przy wkroczeniu do site. Ale skoro już chce być taki ściśły, musi przyznać, że ta zasada
w ogóle nie mówi o tym, co się dzieje w przypadku kilku AA.
Powraca to samo pytanie, czy w takim wypadku przeskalować tę zasadę przez "each" (zastosować do każdego AA z osobna), czy przez "all" (odnieść do wszystkich AA razem).
Myślę, że jakikolwiek lewar, który podważyłby słuszność tej, czy innej wersji może się znaleźć tylko na zewnątrz układu. W ramach cytowanej zasady nie ma odpowiedzi.