taka odpowiedź nie jest do końca poprawna
Cytuj:
Special: Any Undead creature may also be played at this site.
to oznacza ze podczas fazy ruchu mozna na drużynę idącą do tego site'u zagrac dowolne undead'u, nawet jesli normalnie nie byłby zagrywalne (tak samo jak przy Path of the Dead)
natomiast nie działa to juz przy zagrywaniu drugiego auto-attack'u
Cytuj:
2nd attack)-Opponent may play as an automatic-attack one non-unique hazard creature from his hand normally keyed to Shadow-holds [S]
gdyby było napisane że jako drugo auto-attack można zagrać każdego nie-unikalnego stworka zagrywalnego na tym site'cie to specjalna zagrywalnośc undead'ów tez by została tym obięta, a ze jest napisane jak jest to tylko nie-unikalne stworki które można zagrać na shadow-hold będzie można dograć jako drugi auto-attack
zauważyłem coś na co wcześniej nie zwracałem uwagi, mianowicie małe słówko
normally - z tego co wiem w nomenklaturze MECCG, normalnie znaczy "tak jak jest napisane na karcie, bez żadnych dodatkowych efektów" - dzięki temu można zagrywać Thourough Search/Catch an Elusive Scent na site'cie przerobionym na wizardhaven, pomimo iż na kartach robiących wizardhaven'y jest napisane "
Nothing is considered playable as written on the site card" (np. na Barrow-downs z Hidden Haven można dzięki thourough Search/Catch an Elusive Scent w zaciszu haven'u zagrywac minor'y i major'y)
tak więc konsekwentnie wychodzi na to, że w przypadku drugiego auto-attack'u w under-deep'ach tylko te stowrki mogą być zagrane jako drugi auto-attack które bez dodatkowych efektów (w tym przypadku efektów które poszerzają zagrywalność stworków) mogłyby być zagrane... (czyli np. jelsi mamy Sleepless Malice w grze -undead'y zagrywalne na Ruins & Lairs- a przeciwnik ruszył się do site'u gdzie jako dodatkowy auto-attack można zagrać stworka na Ruinki, to o ile undead którego chcemy zagrać nie jest sam z siebie zagrywalny na Ruinki -np. Stirring Bones- to nie mozemy go w ogóle zagrać, mimo Sleepless Malice, bo tylko normalnie zagrywalne na Ruinkach stworki moga być wykorzystane)
heh... skończylem