Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 16:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 28, 2007 2:20 
Warrior/Ranger/Sage

root napisał(a):
Jak to nie gra ?! Pewien Pan z Podziemi jest mało lubiany na turniejach, ale popularny. Pytanie czy traktować go jako typowego przedstawiciela ciemnej strony, czy coś odrębnego ???

Swoja drogą "zwykłe" Wiedźmy też się pojawiają i to chyba nie tak rzadko. Gror mógłby coś powiedzieć o statystykach.

Balrog został sklasyfikowany jako minion i nie ma tu miejsca na dywagacje

i taki popularny nie jest - bo jest trudno dostępny i niewiele osób go ma w dostarczającej ilosci by sensowną talie złożyć

a ci co mają to nie grają nim non-stop - bo gdyby tak grali to pewnie by ich nie zapraszano na kolejne turnieje :P

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 29, 2007 20:44 
Diplomat

następne pytanie: Czy można zmieniać sposoby poruszanie sie po site-ach? tj raz, jak na pasuje, regionami a zaraz potem za pomocą site-path podanym z lewej strony karty z najbliższego Haven??

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 29, 2007 20:56 
Warrior/Ranger/Sage

Jeżeli gra się według reguł startowych (jak zalecane w instrukcji początkującym graczom a stosowane nie wiem jak rzadko), wtedy dopuszczalny jest tylko starter movement. W grze według standardowych (pełnych) reguł można używać obu typów poruszania.

Wyjątek:
Balrog i Fallen Wizard nie mogą w ogóle korzystać ze starter movement.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 29, 2007 23:15 
Diplomat

dzięki. czy na drużynę można zagrać więcej niż jedną kartę "Fellowship"?? W sumie nic nie wskazuje na to że nie, ale +3 do prowess i +3 do testów korupcji dla wszystkich w drużynie i bez żadnych tapowań i takich tam, brzmi zbyt pięknie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 29, 2007 23:29 
Shadow of the East

jak najbardziej możesz zagrać 3 ;)tylko gorzej z utrzymaniem tego ale to już inna bajka ;)

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 31, 2007 20:37 
Diplomat

czy karta "Wit" może zmodyfikować każdy rzut 2k6 czy tylko niektóre??

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 31, 2007 20:47 
Warrior/Ranger/Sage

Tylko riddling roll, czyli rzut spowodowany przez kartę stwarzającą Riddling attempt. Np. The Riddle Game lub Riddling Talk.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 31, 2007 20:49 
Warrior/Ranger/Sage

Tylko "riddling roll"

a "riddling roll" wykonuje się tylko przy kartach Riddling Talk i The Riddle Game

posumowując - Wit ma zastosowanie tylko w przypadku działania tych dwóch kart

Cytuj:
Riddling Talk
hero resource - short-event
Riddling attempt. Playable on a character whose company is facing an attack of the type listed below. Character makes a roll (or draws a #) modified by: +2 for each sage and +1 for each Hobbit in his company. If the result is greater than 8 against Dragons and Drakes, 10 against Men and Giants, 12 against Slayers, Awakened Plants, Orcs, Spiders, and Trolls; then name a card and opponent must reveal his hand. If the named card is in opponent's hand, the creature's card is discarded (all of its attacks are canceled) and the hazard limit against the character's company is decreased by three.

Cytuj:
The Riddle Game
hero resource - short-event
Riddling Attempt. Playable during site phase on a character at the same site as one of opponent's companies. Tap the character. Opponent chooses a character from his company to play the riddle game. Each player makes a riddling roll (or draws a #) modified by +2 if his character is a sage and by +1 if a Hobbit (re-roll ties). The player with the highest result wins. He then names two cards and the other player reveals his hand. If any of the named cards are revealed, they are immediately discarded.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 08, 2007 19:43 
Diplomat

Zbliża się turniej, więc pora złożyć jakiś sensowny deck. (to mój pierwszy raz) Mam masę pytań w związku z tym:
1. Jaka talia jest efektywniejsza? Taka 100 kart czy taka na 50
2. Jak jest praktyczniej? Robić talię uniwersalną troszkę fakcji, troszkę pierścieni itp. Czy może warto stawiać tylko na jeden element np. zbieranie przedmiotów z dużą ilością MP
3. Czy duża ilość „eRek” zapewnia sukces, czy można złożyć talie z kart za 20gr i wygrać?
4. Czy jak zna się talię i taktykę przeciwnika to jest o wiele łatwiej złożyć dobrą talię czy może ma to znaczenie drugorzędne?

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 08, 2007 19:57 
Warrior/Ranger/Sage

1. Minimum zostało podniesione do 60 kart. Statystyki przemawiają za mniejszymi deckami.
2. Jeżeli na koniec gry gracz posiada z danej kategorii (przedmioty, frakcje...) więcej niż połowę zdobytych punktów, ta liczba zostaje zredukowana tak, aby stanowiła nie więcej niż połowę ogólnej liczby nieujemnych punktów. W skrajnym przypadku do 0, jeśli ktoś postawił np. tylko na frakcje.
Tak że się zastanów. :)
3. Duża ilość erek o niczym nie przesądza. Talie bez erek mają całkiem spore szanse, chociaż niektóre z erek są bardzo użyteczne w niemal każdej talii.
4. Wtedy jest o wiele łatwiej (czy to nie oczywiste?). Często się to praktykuje na GCCG - ustala się, kto jaką stroną będzie grać (nic mi nie wiadomo o ujawnianiu taktyki). Na turniejach, przynajmniej na tych, na których byłem, nie ma takiego zwyczaju. Zresztą trudno coś takiego byłoby zorganizować.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 08, 2007 20:18 
Warrior/Ranger/Sage

Umagaur the Pale napisał(a):
Zbliża się turniej, więc pora złożyć jakiś sensowny deck. (to mój pierwszy raz) Mam masę pytań w związku z tym:
1. Jaka talia jest efektywniejsza? Taka 100 kart czy taka na 50
2. Jak jest praktyczniej? Robić talię uniwersalną troszkę fakcji, troszkę pierścieni itp. Czy może warto stawiać tylko na jeden element np. zbieranie przedmiotów z dużą ilością MP
3. Czy duża ilość „eRek” zapewnia sukces, czy można złożyć talie z kart za 20gr i wygrać?
4. Czy jak zna się talię i taktykę przeciwnika to jest o wiele łatwiej złożyć dobrą talię czy może ma to znaczenie drugorzędne?

ważne pytania :)

1. większośc turniejowych talii mieści się pomiędzy 30 a 40 hazard'ami/resource'ami plus (zazwyczaj) 3 avatarów (magów, ringwraith'ów czy Balrog'ów) i kilka postaci; wygląda to tak - większa talia zmieścisz więcej kart więc masz więcej możliwości, wiecej punktów i ewentualne plany zapasowe jak coś nie wyjdzie; ALE im więcej kart tym mniejsza szansa że podejdzie ci na rękę to czego akurat potrzebujesz i jezeli włożysz do talii jakieś comba to w takim gąszczu kart możesz miec naprawde duży problem by którekolwiek ukończyć

przjżałem właśnie moje talie z poprzednich 3 turnieji - miałem albo po 31 albo po 32 haz/res i postaci zależnie od talii (czasem są talie które potrzebują wystawić więcej postaci podczas gry by wygrać i wtedy miałem w talii 5-9 postaci; a czasem w zasadzie nie potrzebujesz żadnych dodatkowych postaci ponad drużynę startową i wtedy w talii miałem 3-5 zapasowych postaci zeby mieć kogo wystawić jesli ktoś by mi zginął), pewne jest ze w 99% talii będziesz chciał mieć 3 avatarów

2. musisz mieć punkty ze wszystkich źródeł na turnieju albo twojemu przeciwnikowi podwoją się punkty ze źródeł których ty nie masz; generalnie punkty można zdobywać z 6 źródeł: postacie, fakcje, ally'ie, przedmioty, kill point'y (za zabite hazard'y) i miscelaneous (np. The White Tree, Reforging, Dreams of Lore, Return of the King); ostatnie 2 kategorie - kill i miscelaneous points są, jakby to powiedzieć, 'neutralne' i nie podwajają się gdy przeciwnik ich nie posiada; czyli musisz miec choćby po 1 punkcie za przedmioty, postacje, fakcje i ally'ów zeby twój przeciwnik nie miał podwojonych punktów z któregoś z tych źródeł;

dodatkowym utrudnieniem jest zasada która mówi że nie mozesz mieć więcej niż połowy swoich punktów z tylko jednego źródła (tu już wszystkie 6 źródeł się liczy); czyli jesli np. masz 13 punktów za przedmioty, a tylko 10 punktów ze wszystkich innych źródeł to stracisz 3 punkty z przedmiotów (13-10=3) tak aby nie było ze masz ponad połowę punktów z tylko jednego źródła

Tak więc zasady turniejowe same w sobie nakazują różnorodność w punktach w twojej talii. Dobrze jest się skupić na dużej ilości łatwych punktów tylko trzeba pamiętac by przy okzacji zagrać tez inne rzeczy

3. tu jest różnie - jedną z najbardzej skutecznych talii hazard'owych pozostaja talia korupcyjna, gdzie większość kart to common'y i uncommon'y a tylko kilka przydatnych (choć nie obowiązkowych) dodatkó stanowią takie rare'y jak The Balance of Things, Ren the Unclean, Lure of Power...
ale nie da się ukryć ze niektórych talii po prostu nie złorzysz bez rzadkich kart - chyba 'najcięższa' rare'owo talia to talia hazard'owa na Nazgule

więc nie patrz na rzadkośc kart przy składaniu talii a na ich skuteczność i przydatnośc w talii którą składasz

4. napewno jesli jesteś w stanie przewidzieć ruchy przeciwnika to będzie ci łatwiej uprzykrzyć mu życie bo choćby przy discard'owaniu kart będziesz sobie zostawiał na ręku to co wiesz ze na pewno będziesz mógł zagrać, a nie da się ukryc ze jesli znasz talię przeciwnika i jego taktykę to łątwiej się gra

dlatego wiele osób (jesli nie wszyscy :P) zazdrośnie strzegą sekretów swych talii zarówno przed, jak i podczas turnieju tak zeby przy każdej grze z nowym przeciwnikiem talia byla dla niego niespodzianką i zaskoczeniem

zachęcam (i jednocześnie sugeruję :P) przeczytanie i śledzenie tematu o zasadach turniejowych w Herbach, wszelkie wątpliwości i pytania wrzucaj tam lub w odpowiednim dziale (ewentualnie zakładaj nowe tematy)

wiem ze strasznie dużo się tego wydaje do przyswojenia tak 'na raz' ale każdy z nas przez to przechodził i jestem pewien ze tobie się tez uda - ważne zeby się nie zrażać tym że jest tego tak dużo, pamiętajmy ze głównie chodzi o zabawę :D

Ostatnio edytowano So wrz 08, 2007 20:27 przez |Highwayman|, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 08, 2007 20:21 
Diplomat

1. W jakim stopniu talia może być uniwersalna? Jak wrzucę najlepszych bohaterów jakich mam, jakiś fajny mieczyk, frakcję a do tego kilka kart korupcji, trola i drake'a to czy jest szansa?
2. czy smoki "Ahunt" oprócz tego że mają np 15/7 są skuteczne?
3. Co robi "furorę" na turniejach. (wiem że to pytanie jest z tych głupich pytań na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi)

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 08, 2007 20:24 
Warrior/Ranger/Sage

1. W takim jak kosa. Dopóki nie trafi na kamień.
2. J.w.
3. Balrog, Akhorahil The Ringwraith.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 08, 2007 21:11 
Shadow of the East

Ja podpowiem tyle,że kiedy jechałem na pierwszy turniej na zrobiłem tak:
-postarałem się jak najdokładniej prześledzić aktualną instrukcję(czyli ta z LE + małe z boosterków od poszczególnych dodatków) choć i tak nie uniknąłem przeoczenia paru rzeczy :P
-przejrzałem karty, które posiadam
-zajrzałem na meccg.net i obejrzałem tamtejsze decki, wybrałem coś, lekko zmodernizowałem i skończyłem na turnieju nie na szarym końcu ;) a na następnym kiedy miałem już kompletnie autorski deck to zająłem ostatnie miejsce :P

Proponuję,żebyś skorzystał z talii na zagranicznym forum w celu załapania jak to powinno wyglądać i umówił się z kimś na gccg na partię próbną, chyba, że masz kogoś fizycznego pod ręka :P

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 08, 2007 22:55 
Diplomat

dzięki wielkie. moje ambicje to powalczyć chociaż troszkę i może się uda.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]