Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 16:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 0:01 
Warrior/Ranger/Sage

Muad'Dib napisał(a):
To rozumiem,że na rozwiązanie problemu czekamy aż ktoś coś wypatrzy w kolejnej dziwnej książeczce:P ja zaznaczam,że moja pochodzi z 1997 więc to nie jest jakiś niedawny wymysł.

To dobrze, czy źle, że to stary pomysł? Bo wszystkie zerratowane przepisy były starsze niż erraty. W The Wizards Player Companion jest np. zapis mówiący o tym, że site jest podmiotem powiązanym z kompanią. Książka jest z 1996. Zapis z CRF - mówiący co innego - raczej późniejszy.

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 14:30 
Warrior/Ranger/Sage

Mnie osobiście podoba się zapis, że Fireworks nie działa w Wellinghall, ale przyjmę z godnością również dotychczasową wykładnię.
Według mnie jest to jedna z kwestii, którą należałoby ustalić raz na zawsze przynajmniej na potrzeby oficjalnych rozgrywek naszej polskiej społeczności, chociaż może dla niektórych w ogóle nie ma tematu i ta odgrzebana errata to w ogóle powinna trafić na przykład do pieca :?

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 18:42 
Wiedźma

Ja tam żadną wykładnią być nie mogę, ale jeśli miałbym coś powiedzieć, to mnie również podoba się kwestia zabanowania Sztucznych Ognii w Wellinghall.
Konrad Klar napisał(a):
A ja sobie właśnie wyobrażam:
(...)

Wydaje mi się, że w ten sposób, można powiedzieć "na siłę", to można zawsze sobie podpiąć jakąś historyjkę ;) Bez urazy, Konradzie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 20:18 
Warrior/Ranger/Sage

nie ma tego w aktualnym CRF'ie czy erratach kart

do tej pory sie wzbranialismy przed zmianą zasad czy kart ze względów tematycznych - jest to duzy krok bo do tematycznych errat jest całe mnóstwo kart, w większości jednak, mam wrazenie, takie zmiany doprowadzą raczej do zmniejszenia niż zwiększenia ilości możliwych strategii i zagrań

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 21:29 
Warrior/Ranger/Sage

kfiadeg napisał(a):
Ja tam żadną wykładnią być nie mogę, ale jeśli miałbym coś powiedzieć, to mnie również podoba się kwestia zabanowania Sztucznych Ognii w Wellinghall.
Konrad Klar napisał(a):
A ja sobie właśnie wyobrażam:
(...)

Wydaje mi się, że w ten sposób, można powiedzieć "na siłę", to można zawsze sobie podpiąć jakąś historyjkę ;) Bez urazy, Konradzie.

Właśnie zastanawiam się, jaką historyjkę podpiąć do Fast Asleep zagranego na Lava Flow, czy Gas. Z pewnością nie będzie taka wysilona, jak ta z Fireworks i Wellinghall.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 08, 2007 9:32 
Shadow of the East

Konrad Klar napisał(a):
Muad'Dib napisał(a):
To rozumiem,że na rozwiązanie problemu czekamy aż ktoś coś wypatrzy w kolejnej dziwnej książeczce:P ja zaznaczam,że moja pochodzi z 1997 więc to nie jest jakiś niedawny wymysł.

To dobrze, czy źle, że to stary pomysł? Bo wszystkie zerratowane przepisy były starsze niż erraty. W The Wizards Player Companion jest np. zapis mówiący o tym, że site jest podmiotem powiązanym z kompanią. Książka jest z 1996. Zapis z CRF - mówiący co innego - raczej późniejszy.

Myślę,że to lepiej iż ten zapis jest stary bo do nowszych mam srednio pozytywne podejście zwłaszcza kiedy słyszę,że np CoE zamierza osłabić potęgę Elf-lord Revealed in Wrath.

|Highwayman| napisał(a):
nie ma tego w aktualnym CRF'ie czy erratach kart

do tej pory sie wzbranialismy przed zmianą zasad czy kart ze względów tematycznych - jest to duzy krok bo do tematycznych errat jest całe mnóstwo kart, w większości jednak, mam wrazenie, takie zmiany doprowadzą raczej do zmniejszenia niż zwiększenia ilości możliwych strategii i zagrań

Ja nie mam na myśli, broń boże, zmiany tekstu kart ani zasad (jestem nawet zdeklarowanym przeciwnikiem takich działań) ale jeśli była jakaś sensowna errata, która być może została po prostu zapomniana w pomrokach dziejów to dlaczego by nie zacząć jej stosować.

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 16, 2007 15:52 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
Niedługo bedę miał Dark Minions Player Guide, może tam cos znajdę.

Mam już - nic tu na ten temat nie ma - co więcej Wellinghall jest wymieniony jako idealny site do uzycia tej karty.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 16, 2007 17:57 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
Jaded napisał(a):
Niedługo bedę miał Dark Minions Player Guide, może tam cos znajdę.

Mam już - nic tu na ten temat nie ma - co więcej Wellinghall jest wymieniony jako idealny site do uzycia tej karty.

W sumie jeśli przyjąć forsowaną niegdyś interpretację, że nazwa FIREWORKS tak naprawdę nie oznacza nic więcej niż NICE SHORT-EVENT WHICH ALLOWS A SAGE TO UNTAP A FREE-HOLD to już użycie go w Wellinghall jakoś mniej razi. Tak jak słynny casus korzystania z SUN w Under-deepach.
To pokazuje, że trzymanie się kurczowo fabuły, gdzie interpretacja bywa często bardzo subietywna może prowadzić do ślepych zaułków.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 16, 2007 23:37 
Warrior/Ranger/Sage

Właśnie chodzi o to, że tu fabuła jest jedynie pretekstowa. Trzeba ją w pewnym momencie puścić.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 24, 2007 14:28 
Shadow of the East

Może Jaded by się pochwalił,że znalazł rozwiązanie zagadki jak widziałem na forum CoE ;)

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 24, 2007 16:49 
Warrior/Ranger/Sage

To ono raczej mnie znalazło (a konkretnie twórca spoilera)
Cytuj:
Basically, when I updated the spoiler list I just incorporated all the errata I could find so as to have just one list to peruse.
I was also looking for possible typos when I edited the list so I should've seen this one, but it obviously and sneakily slipped by me!
Sometimes, when you're reading so many cards, you don't see what everybody else seems to have noticed!

Anyway, I used that particular list (picked up on the Philippines Council of Elrond site) because it was the only one I could find that had all the cards from all the expansons listed in a single file, making it easier for me to work on.

In a nutshell, it's definitely a misprint (it's not something I added because I put an 'E' for errata after every card I edited).
It can of course be played at Wellinghall.
There is however a misprint on the French version of this card, but that's another story.

Hope this helps.

Adrian

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]