Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 16:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 31, 2007 14:06 
Warrior/Ranger/Sage

wskrzeszam kolejny temat by nie zakładać miliona nowych wątków

sytuacja jest taka
mam Strider'a w grze, gramy, gramy, dochodzi mi na ręke Aragorn - kiedy moge go podmienić?

1 - tylko w organizacji gdy normalnie można wystawiać postacie (czy liczy sie do limitu jednej na turę?)
2 - kiedy chcę, choćby podczas ruchu zaraz po dociągnięcu go na rękę

jesli odpowiedź 1 to pytanie bonusowe czy w świetle miedzynarodowych regół zagrywania A Chance Meeting/We Have Come to Kill poza organizacją analogicznie można uczynić ze Strider'em i Aragorn'em???

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 31, 2007 14:41 
Warrior/Ranger/Sage

Obawiam się , że 1, bo to zagrywanie postaci.
Choć nie koniecznie na home site czy haven.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 31, 2007 17:13 
Warrior/Ranger/Sage

To działa jak "Phial of Galadriel" i "Necklace of Girion". Jest to efekt pozwalający natychmiast wprowadzić resource/postać. Czyli wariant 2.

Przy okazji znalazłem kolejny dowód na istnienie usunięcia "from game" (w przeciwieństwie do usunięcia "from play" nie do out-of-play pile a całkowicie z gry).

Strider
Cytuj:
Unique. Manifestation of Aragorn II. You may bring Aragorn II into play with Strider's company, removing Strider from the game and automatically transferring all cards on Strider to Aragorn II. +3 direct influence against the Rangers of the North faction. Tap Strider to search your discard pile for any one item, ally, or faction playable at his current site-the site must be in Arthedain, Cardolan, Rhudaur, or The Shire. Home Site: Bree

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 31, 2007 22:10 
Warrior/Ranger/Sage

To jak działa twoim zdaniem The Lidless Eye?

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 31, 2007 22:15 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
To jak działa twoim zdaniem The Lidless Eye?

a coś konkretnego ci chodzi bo według mnie Lidless Eye nie wymaga w żadnym punkcie tłumaczenia jak działa...

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 31, 2007 22:23 
Warrior/Ranger/Sage

Sie pomyliłem :) Chodziło o kartę "Suron"
Cytuj:
SAURON - Permanent-event (U)
Manifestation of The Lidless Eye. Playable if your opponent is a Wizard and you ave not revealed a Ringwraith. You are Sauron, not a Ringwraith. You may not eveal a Ringwraith or play Ringwraith followers. +10 to your general influence.Discards and prevents the subsequent play of Bade to Rule. During your oganization phase, you may bring a resource or character from your sideboard into your play deck and shuffle and there is no limit to the number of characters you may bring into play. Cannot be duplicated.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 31, 2007 23:04 
Warrior/Ranger/Sage

Się znowu pomyliłeś, bo chodzi o kartę Sauron a nie Suron.

Wydałem już oświadczenie (to była propozycja regulacji) w tej sprawie w wątku "Party, w dodatku unexpected". Karta nie stwarza natychmiastowej akcji wprowadzenia postaci, nie umożliwia również na zagranie efektu pozwalającego na natychmiastowe wprowadzenie postaci, czyli zgodnie z tym co mówiłem, odnosi się do fazy organizacyjnej.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 31, 2007 23:11 
Warrior/Ranger/Sage

cóz jest mowa o owym nieszczęsnym limicie nad którm kiedyś dyskutowaliśmy - czy odnosi się tylko do fazy organizacji czy do całej tury

tak czy siak - chodzi o wprowadzanie postaci do gry czyli fazę organizacji

problem jest taki ze stwierdzenie 'bring into play' pojawia się i na A Chance Meeting/We Have Come to Kill i na Striderze i na Sauronie (i pewnie na paru innych kartach - Helm of Her Secrecy, Windlord Found Me ???) ale zdaje sie ze tak zwane 'oficjalne' ruling'i prawie ze za kazdym razem interpretują to inaczaj - i wychodzi ze przy jednych kartach mozna postac wprowadzic tylko w organizacji a przy innych kiedy sie chce...

jesli ode mnie by zależało ustalenie co mozna kiedy to zrobiłbym tak:

Helm
i Strider kiedy sie chce (Helm bo postac wprowadza się w odpowiedzi na atak a w fazie organizacji chyba nie jest to mozliwe wiec jesliby ograniczyc Helm'a tylko do fazy organizaji to kara przestałaby w ogóle działać; Strider bo mimo iż jest tam tradycyjne sformułowanie 'bring into play' tak naprawde jest to tylko podmiana kart, Aragorn nagle odnajduje w sobie to coś i ze strażnika staje się dziedzicem Isildur'a)

Chance Meeting/We Have Come to Kill i Sauron'a ograniczyłbym tylko do organizacji ponieważ tylko wtedy mozna wprowadzać postacie
Windlord też w zasadzie do organizacji - wyjątek stanowi sytiacje gdy ktoś ze'store'uje Windlord'a w fazie site'u, powiedziałbym że już wtedy można wystawić maga

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 31, 2007 23:21 
Warrior/Ranger/Sage

Toś zmienił zdanie od ostatniego razu...
Można złożyć w fazie end of turn The Windlord Found Me (przy Safe from The Shadow), ale w fazie site? Co to za trick?

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 31, 2007 23:44 
Warrior/Ranger/Sage

pomyliłem się z tym site-phase

chodziło mi o combo z Safe from The Shadow i pomyliło mi się że to umożliwia store'owanie w fazie site'u a nie end-of-turn

to że zmieniłem zdanie... chodzi pewnie o nasze niesławne dyskusje na temat A Chance Meeting/We Have Come to Kill - pamiętam ze jakiś rok temu przy turnieju w Warszawie opowiadałem się już za 'oficjalną' interpretacją - czyli że można było w ten sposób zagrywać postacie poza organizacją

jednak ostatnio miałem trochę inne przemyślenia na ten temat i z pierwszej ręki doświadczyłem zagrań które uważam za mocno nie-zbalansowane a możliwe tylko dzięki 'magicznym' właściwościom A Chance Meeting/We Have Come to Kill
takie zagrywki nie powinny być możliwe gdyż za bardzo ułatwiają życie resource player'owi
więc choć może zwolennicy interpretacji zezwalającej na wprowadzanie postaci z A Chance Meeting/We Have Come to Kill poza organizacją mają racje to uważam że ta interpretacja za bardzo zaburza (i tak już chwiejną) równowagę gry

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 05, 2007 0:30 
Shadow of the East

Chciałbym tu poruszyć pewien niewielki problem, który miał miejsce gry grałem z Highwaymanem. Mam na myśli zagranie postaci w fazii organizacji oraz podmianę Stridera na Aragorna w tej samej turze. Czy uznajemy to ?Piotek się zgodził,choć miałem wrażenie, że ciut niechętnie 8) a tuż przed rozgrywką wspominał o tym,że to kontrowersyjny temat i nie wszyscy mogą się zgodzić, więc na wszelki wypadek skoro zbliża się turniej to można by tę sprawę jednoznacznie rozstrzygnąć(a nie spotkałem tego zagadnienia w innym temacie) ?

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 05, 2007 9:28 
Warrior/Ranger/Sage

racja, trzeba sie tym zająć

są 3 opcje:

a) można zamienić Strider'a na Aragorna kiedy chcesz (czyli nawet poza organizacją) i w związku z tym nie liczy sie do limitu

b) można zamienić Strider'a na Aragorna tylko w fazie organizacji, ale nie liczy sie to do limitu wystawiania 1 postaci na ture

c) można zamienić Strider'a na Aragorna tylko w fazie organizacji i liczy się to do limitu wystawiania 1 postaci na turę

Sam nie wiem za która opcją się opowiedzieć, niech inni sie najpierw wypowiedzą, moze pomoże mi to podjąć właściwą decyzję

Dodatkowo chciałem przypomnieć (i samemu upewnić się) że nic co jest zagrywalne na Aragorn'a lub przez niego nie moze byc zagrane na/przez Strider'a (Arwen, Athelas, Return of the King, Paths of the Dead, Army of the Dead - jak o czyms zapomniałem to dopiszcie)
???

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 05, 2007 11:47 
Ranger

Jestem za podmienianiem Aragorna zamiast Stridera w dowolnej fazie gry i co za tym idzie nie liczy sie on do limitu zagrywalnych postaci na ture. Jestem za tym ze Strider nie moze zagrywac kart o ktorych wspomnial Highwayman. Tylko ten Athelas mi nie pasuje, przeciez na Wichrowym Czubie byl on uzyty przez Stridera a nie Aragorna II jako dziedzica Isildura.

I mrok rozświetlą błyskawice.
Złamany miecz swą moc odzyska,
Król tułacz wróci na stolicę

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 05, 2007 12:10 
Warrior/Ranger/Sage

Jest pewien ruling CoE (Digest 14) dotyczący tego:

Cytuj:
The replacement may be done any time during your turn as per the logic of A Chance Meeting.

Ale absolutnie nie widzę w tym logiki A Chance Meeting. Podmiana nie zachodzi przecież natychmiast przy wejściu Stridera do gry (na jego rozwiązaniu). Widzę w tym nie(na)pisaną regułę, że zamiana może być dokonana w dowolnej fazie, czyli raczej logikę Phial of Galadriel. Za mało jednak przypadków, by był to "argument statystyczny". Chyba że ktoś robi statystykę na podstawie dwóch przypadków (czyli sztukę z nauki).

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 05, 2007 13:12 
Shadow of the East

Tylko jeszcze pewna kwestia..to może być dopiero ostry przekręt. Mamy site phase .W drużynie jest tylko nietapnięty Strider.Gracz go tapuje żeby przeszukać discard (oczywiście w dozwolonych na karcie regionach),ma na ręku fakcję,przedmiot bądź ally i w tym momencie robi podmianę na Aragorna,który to zagra.Albo zagra cokolwiek Striderem,robi podmianę na Aragorna,który zagra jeszcze jakiś minor. Mi taka opcja się nie podoba.

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]