Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 16:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 18:24 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
Co jest kurwa? Ktoś wyedytował mój poprzedni post, na dodatek z błędami ortograficznymi (co potwierdza jego nieautentyczność). Przyznać się, kto użył "Zmień" zamiast "Cytuj"!

A nie da się tego sprawdzić? (administrator?)

Nota bene bardzo mi się podoba szczerość i dobitność oburzenia - oczywiście rzecz jasna nic z ową edycją nie miałem wspólnego.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 24, 2007 1:05 
Warrior/Ranger/Sage

ja tez niczego tu nie zmieniałem - od paru dni jedynie patrze co piszecie bez wypowiadania sie

PS
przyznam sie ze kiedys pomyliły mi sie te dwa przysicki (cytuj-zmien) ale w pore sie zorientowałem i nieczego nie zmieniłem :oops: :D

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: N mar 25, 2007 10:49 
Warrior/Ranger/Sage

Gror napisał(a):
Konrad Klar napisał(a):
Co jest kurwa? Ktoś wyedytował mój poprzedni post, na dodatek z błędami ortograficznymi (co potwierdza jego nieautentyczność). Przyznać się, kto użył "Zmień" zamiast "Cytuj"!

A nie da się tego sprawdzić? (administrator?)

Nota bene bardzo mi się podoba szczerość i dobitność oburzenia - oczywiście rzecz jasna nic z ową edycją nie miałem wspólnego.

Niepotrzebnie się uniosłem.
No ale też mi się czasem podoba "szczerość i dobitność oburzenia". Nieważne..

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 10:00 
Warrior/Ranger/Sage

He he to byłem ja. Nawet nie zauważyłem :) A "żadko" to moja nemezis, sprawdzałem pisownię już wielokrotnie i dalej robię ten błąd :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 11:16 
Dwarf

Dobra Panowie - odjechaliśmy od tematu - jakieś przemyslenia po dłuzszej przerwie, bo chyba ja ostatni coś tam próbowałem wyjaśniać.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 12:19 
Warrior/Ranger/Sage

Wydaje mi się, ze zgodziliśmy się, że Rivera musi skasować ranger który dotarł na miejsce i , że nie można odkryć targetującego on-guarda, pod warunkiem , ze pamięta na którą druzynę był zagrany. Tego chyba nie ustaliliśmy.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 13:31 
Warrior/Ranger/Sage

River - zgadzam sie

on-guard - nadal sądze że moze byc odkryty o ile jakas druzyna do site'u dojedzie, przykład podany przez Konrada chyba nie moze stanowic ogólnej zasady poniważ Haven'y to takie site'y gdzie druzyny sie nie musza łączyć - wiec tak naprawde jesli po dojściu do haven'a druzyny sie nie połączą to kazda stoi na innym site'cie (dla ułatwienia powinno być reprezentowane przez zagranie drugiej kopii haven'u)

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 13:38 
Warrior/Ranger/Sage

Chodzi o to, ze w zdaniu
Cytuj:
This means all targets of the card must have existed during the movement/hazard phase in order for the card to be revealed.

jest domyślne słowo "existing", którego brakuje chyba tylko ze względów stylistycznych
This means all [b]existing targets of the card must have existed during the movement/hazard phase in order for the card to be revealed.[/b]

i w tej sytuacji jest jasna sprawa. Pozostaje jedno ale:
jeśli karty nie mają pamięci na kogo zostały zagrane to wystarczą im jakiekolwiek targety.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 14:15 
Warrior/Ranger/Sage

A ja jeszcze przepraszam za swój komentarz. Może wyglądać na zdziwienie tym, co oczywiste, ale poniewczasie zauważyłem jego całą chamską wymowę. Zadra na moich stosunkach z Jadedem będzie największą karą.

Do spraw merytorycznych.

Jaded napisał(a):
jest domyślne słowo "existing", którego brakuje chyba tylko ze względów stylistycznych

Bo inaczej to oznacza, że można zagrać Wearines of The Heart na postać, która zginęła w starciu z automatycznym atakiem. Nieważne, że targetu nie ma aktualnie, ważne że był w fazie M/H.
Nie ma "existing", bo nikt nawet nie rozważa takiej możliwości, że targetu w fazie site może nie być.

|Highwayman| napisał(a):
(dla ułatwienia powinno być reprezentowane przez zagranie drugiej kopii haven'u)

Co w przypadku Wizard-havens nie zawsze jest możliwe.

Gdyby on-guardy "pamiętały" na którą ze składowych kompanii wynikowej zostały zagrane, to w sytuacji, gdy kilka kompanii zmierza do tego samego site'u i tam się łączy (dodatkowo z kompanią, która tam stała), trzeba by pamiętać, która z postaci w wynikowej kompanii należała do jakiej kompanii składowej, na którą postać danego on-guarda zagrać można, na którą nie.

Nie mówię, że takiej pamięci na pewno nie ma, bo i tak sporo rzeczy nie zaznaczonych stanem kart trzeba pamiętać (czy ktoś się tapnął do River, czy na postać w tej turze zagrano już kartę korupcji, czy kompania walczyła z atakiem orków itd.). Po prostu przyjęcie, że istnieje, bardzo wszystko komplikuje (szczególnie w sytuacji, gdy na kompanię zagrano skutecznie Turning Hope to Despair - wtedy na site może leżeć nawet kilka on-guards, każdy zagrany przeciwko innej kompanii).

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 22:46 
Warrior/Ranger/Sage

Może cofnę dyskusję, ale niech mi ktoś szybko wyjaśni, dlaczego rozważacie zagranie dwóch kart on-guard na to samo miejsce ???

Mi się zawsze wydawało, że on-guard jest zagrywany na miejsce i na danym site może być tylko jeden! (tak się chyba zawsze grało w Pojebanicach). Jeśli dwie kompanie zmierzają do tego samego miejsca no to niestety on-guarda wystawiamy tylko raz.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 23:35 
Dwarf

ROOT napisał(a):
Mi się zawsze wydawało, że on-guard jest zagrywany na miejsce i na danym site może być tylko jeden! (tak się chyba zawsze grało w Pojebanicach). Jeśli dwie kompanie zmierzają do tego samego miejsca no to niestety on-guarda wystawiamy tylko raz.

MELE p.67 napisał(a):
During the movement/hazard phase of your opponent’s turn, you may place one card on-guard for each of your opponent’s companies. This card is played face down next to the company’s new site or next to its current site if it did not move.

Co jak dla mnie oznacza ze zagrywany jest na druzyne i może być tylko jeden na ich m/h.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 27, 2007 18:04 
Dwarf

Odnośnie on-guardów to mi sie wydaje, że one powinny pamietać tylko drużyne na którą zostały rzucone, a nie konkretną postać i mogły by byc odkryte w momencie jak dojdzie jakakolwiek postać z tej drużyny - bo takie karty jak Lure of coś tam albo stworki zawsze mogły by być niby wycelowane w ta jedyna postać, natomiast karty takie jak Rank upon Rank, Unabated in Malice... nie targetują wiec mogły by być odsłaniane dowolnie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 27, 2007 18:48 
Warrior/Ranger/Sage

Innymi słowy inaczej mają być traktowane on-guardy dla tej kompanii, która nie doszła do site'u a inaczej dla tych kompanii, które doszły i się połqaczyły. pierwsze pamiętają, na kogo zostały zagrane, drugie nie? Dobrze zrozumiałem?

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 27, 2007 19:05 
Dwarf

tzn - zeby odkryc on-guard musi on byc zagrywalny w m/h i jesli jest to taki co oddziałuje na druzyne bezposredni (na postac albo na kilka postaci) czyli w pewien sposób je targetuje to mze być odkryty jak ktoś z tej kompani dojdzie na te miejsce, a jeśli sa to takie co oddziałuja posrednio jak In the Hearts Of His Realm albo Rank upon Rank, Unabated in Malice to można by je było odkrywać w momencie jak nikt nie dojdzie z tej druzyny na site - może już sie zaczynam góbić albo motam zabardzo ale tak to widze. Może mi to jakos inaczej ktos wytłumaczy albo wybije z głowy mój tok myslenia.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 27, 2007 20:12 
Warrior/Ranger/Sage

Jeszcze inaczej mówiąc: trzeba śledzić, na kogo karty on-guard zostały zagrane, ze względu na targety w kompanii. Bez względu na to, że procedura może być uciążliwa. Tak?

A co jeśli:
Kompania A (jednoosobowa) i kompania B połączyły się na site.
Postać z kompanii A zginęła w walce z AA. Czy teraz on-guard zagrany dla kompanii A (powiedzmy Roving Eye) moze być odsłonięty?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]