Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest So gru 06, 2025 9:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 11, 2007 15:26 
Warrior/Ranger/Sage

Joma:

nie próbuje nawet udawać ze te proponowane dodatki mają jakiekolwiek oparcie w zasadach - sa to propozycje kosmetyczne które mają na celu poprawić lub całekiem zmienić (umślne czy nie) decyzje autorów gry co do niektórych kart czy zasad

niektóre mają zmiany mają podłoże tematyczne/klimatyczne - Ringwraith powinien chyba móc pojechać do Barad-dur bez mode'a jako ze jest to niejako ich główna twierdza (osobiście gdy otworzyłem pierwszego startera do MELE dawno temu zdziwiłem się ze to Minas Morgul jest darkhaven'em a nie Barad-dur), szczególnie ze to własnie w Barad-dur jest zagrywany ally Fell-beast dający mode'a - zagrywać jednego mode'a by móc zagrać drugiego to troche mało efektywne - przez co na to nie gra...
na tej samej podstawie jest proponowana zmiana zeby Strider mógł używać Athellas'u
jedna zmiana z Mumakiem tez jest tematyczna - mumaki pochodzą z Haradu a jednak nie są zagrywalne w Harodnorze.... niektórzy uznali to za bezsens i zaproponowali taką erratę

Hobbit-lore, Many-coloured Robes i Sneakin' są z kolei uznane za karty zepsute - Hobbit-lore nie jest najlepsza kartą a do tego wymaga bycia w haven'ie co sprawia ze jest jeszcze gorsza; Many-coloured Robes jest jedyną fallen'ową kartą która wymaga tapnięcia maga a nie jej samej...; Sneakin' natomiast jest napisany w taki sposób który moze prowadzić do naduzyć...

Druga poprawka do Mumak'a jest moim pomysłem (gdzie wszystkie poprzednie są zaczerpnięte z meccg.net) - Mumak znajduje się na liście kart których nie można zagrywać przeciw minion player'owi, nigdy za bardzo nie rozumiałem dlaczego skoro Mumak to animal a nie żadne ludzkie sługusy Sauron'a (z resztą nawet gdyby to był men-animal to na liście nie agrywalnych na mionion'a kart nie ma żadncyh ludzi - nawet Mouth of Sauron moze być na nich zagrany); poza tym we wszystkich regionach w Mordorze na których Mumak jest zagrywalny i tak atakowałby minion'ów jako detainment wiec nie sądze by taka zmiana byłaby dla minion'ów zbyt bolesna (hero'si i tak mają gorzej)

chyba tylko Flies and Spiders mogłoby uchodzić za jakąć zmianę podpartą zasadami - ale Konrad stwierdził ze w sumie nie ma zadnej różnicy wiec nie ma już o czym mówić

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: N mar 11, 2007 17:25 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):
Many-coloured Robes jest jedyną fallen'ową kartą która wymaga tapnięcia maga a nie jej samej...

Ale za to wizard może odtapnąć się i użyć jej zdolności ponownie. Już widzę wyraz zadowolenia na twarzy Gyga... :wink:

|Highwayman| napisał(a):
chyba tylko Flies and Spiders mogłoby uchodzić za jakąć zmianę podpartą zasadami - ale Konrad stwierdził ze w sumie nie ma zadnej różnicy wiec nie ma już o czym mówić

Proszę nie robić ze mnie złotego cielca. Ja wszelkimi siłami próbuję jako równy z równymi mówić... Zapis na Flies and Spiders właściwie w niczym nie przeszkadza. Daje pewne dodatkowe możliwości hazard playerowi. Np. zagranie na postać, kiedy i tak wiadomo, że atak będzie anulowany (oficjalnie wcale nie zagranie "for no effect", bo potencjalnie anulowanie może się nie udać).

Tytuł:
PostNapisane: N mar 11, 2007 23:06 
Warrior/Ranger/Sage

Ja trochę z innej beczki: większość uczestników dotychczasowych turniejów chyba zgodzi się, że granie Jedynym wywołuje taką drobną frustrację u przeciwnika i generalnie nie jest zbyt trudnym sposobem na zwycięstwo, i to bardzo wysokie. Daleki jestem od zakazywania gry Pierścieniem, ale gdyby tak zmniejszyć wartość zwycięstwa w ten sposób do 7 punktów turniejowych zamiat 8? Może zniechęciłoby to odrobinę niektórych "idących na łatwiznę"? Bez urazy uczywiście panowie medaliści ostatnich edycji :lol:
Pomysł pewnie wielu z Was wyda się rewolucyjny, ale jeśli ktoś jeszcze ma podobne odczucia, to może jakaś ankietka?

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 12, 2007 0:22 
Warrior/Ranger/Sage

Szczerze powiedziawszy to sam chciałem to zaproponować. Ja bym się nawet pokusił o jeszcze dalej idącą restrykcje i wyrównał wygraną za slum danka (wrzucenie jedynego w turniejowej gwarze) z normalna najwyższą wygrana. Jednym słowem za udany wrzut 6:0.

Ankietę popieram, bo nie chciałbym narzucać rozwiązania z pozycji organizatora i być posądzonym o uprzedzenia w stosunku do jedynego.

Jedyny wielki minus takiego rozwiązania to fakt że na "wrzuty" (właściwie przejęcie) upadlym, wiedźma czy barlogiem to już się na pewno nikt nie zdecyduje, a to mogły by być ciekawe rozwiązania i wcale nie takie łatwe (godne uhonorowania 8:0). Z drugiej strony dyskryminowanie tylko wrzucaczy wizardowych też mi się nie podoba :(

Echhh... sam już nie wiem.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 12, 2007 0:43 
Warrior/Ranger/Sage

Wbrew pozorom nie jest az tak latwo wrzucic Jedyny. Ponadto kazda inna talia ma jakis support w MP z innych zrodel. Grajac na Jedyny masz szanse wygrac 8:0, ale w przypadku porazki to w 90% jest 0:6. Pozatym pamietajcie ze wartosc "wrzutki" spada wraz z wielokrotnoscia deckowki, czyli jesli gralibysmy na 2-deckowi to za "wrzutke" bylo by 7:0.

Tak wiec jestem zdecydowanie przeciwny aby Jedynego ograniczac, ryzyko to ryzyko, trzeba sie jakos przed nim zabezpieczac, a jak widzialem na poprzednim turnieju da sie przyblokowac taka talie (Arthus i Wojtek moga cos o tym powiedziec :)). I od razu zaznacze ze na Jedyny raczej grac nie bede, wiec nie asekuruje sie :P tylko uwazam ze ograniczenie takich talii zabraloby duzo smaczku naszym grom :)

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 12, 2007 9:36 
Warrior/Ranger/Sage

Popieram przedmówcę.

Proszę nie narzekać na One Ring deck. Proponuję żeby najpierw złożyć taki deck, zagrać na turnieju i następnie się wypowiadać czy było łatwo czy nie?

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 12, 2007 10:26 
Warrior/Ranger/Sage

Mnie co prawda na turnieju nie bedzie. ALe dorzuce swoje 3-grosze.
8pkt jest za wrzucenie Jedynego w 1-deckowce, ale przeciez my na turniejach nie gramy klasycznych jednodeckowek czyli 20pkt i zwolanie, tylko 25! Wiec jest to "prawie" dwudeckowka, rozni sie tylko tym, ze nie trzeba przekrecic decka.
Wrzucenie Jedynego w grze jednodeckowej to faktycznie duze wyzwanie i powinno byc docenione - a w dwudeckowce - jak widac po ostatnich wynikach turniejowych zdaza sie coraz czesciej, zwlaszcza gdy stary wyjadacz gra przeciwko mniej doswiadczonemu graczowi.
W turnieju gdzie jest 5 rund wydaje sie to mocno niesprawiedliwe, wystarczy 3 razy wrzucic i juz sie jest praktycznie nie do dogonienia przez inne "niepierscieniowe" decki.
Reasumujac, uwazam, ze 7-0 za wrzucenie pierscienia byloby jak najbardziej sprawiedliwe.

Ostatnio edytowano Pn mar 12, 2007 17:34 przez Tworek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 12, 2007 12:13 
Warrior/Ranger/Sage

Tworek napisał(a):
Mnie co prawda na turnieju nie bedzie. ALe...

co to ma kurcze znaczyc??? kolejny sie znalazł, najpierw Konrad mówi ze go nie bedzie a teraz ty Tworek... to juz dla was bedzie drugi opuszczony turniej z rzędu :(

postarajcie sie wpaść

PS
a odnośnie jedynego to uważam ze należy sie za neigo 8 punktów, zmniejszanie tej ilości oznacza duża niesprawiedliwość w stosunku do minion'a i fallen'a, a jak zauwazyl root nie można obciąc jedynie hero bo tez bedzie to niesprawiedliwe
ale mozemy np. wprowadzić taką restryckje - ten kto wrzucił na poprzednim turnieju choć raz jedynego ten nie może złożyć na niego talii :P :twisted:
to tak zeby ci co regularnie grzesza takimi deck'ami spróbowali się też w innych dziedzinach MECCG :P :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 12, 2007 14:18 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):
ale mozemy np. wprowadzić taką restryckje - ten kto wrzucił na poprzednim turnieju choć raz jedynego ten nie może złożyć na niego talii :P :twisted:

Nie no w takie zakazy to się nie bawmy, to już ewidentna dyskryminacja.

Mnie po prostu odrobinkę drażni fakt, że przy normalnych przepisach wystarczy 3 razy wrzucić Pierścień i już się ma praktycznie miejsce na podium (nawet przegrywając poozstałe gry z kretesem). No i zostawia się daleko w tyle wielu innych graczy, którzy mają na koncie tylko jedną porażkę.
Zostawię jednak kwestię decyzji (czy w ogóle robić ankietę w tej sprawie czy zostawić tak jak było do tej pory) organizatorom.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 12, 2007 17:09 
Warrior/Ranger/Sage

Ja stoję tu po stronie Grora. Co z tego , ze złoiłem bezlitośnie Wojtka, wygrałbym pewnie z Chrisem, jak na koniec i tak miałem do obu stratę. Łatwiej jest wygrać 3 razy pierścieniem do 0 niż 4 razy bez.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 12, 2007 18:00 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
Ja stoję tu po stronie Grora. Co z tego , ze złoiłem bezlitośnie Wojtka, wygrałbym pewnie z Chrisem, jak na koniec i tak miałem do obu stratę. Łatwiej jest wygrać 3 razy pierścieniem do 0 niż 4 razy bez.

skoroś taki pewny zwycięstwa z One Ring'ami to moze zdradź innym swój sekret zamiast zmieniać regulamin :wink:

zeby złożyć dobrą talię na Jedyny (taką co sie oprze standardowym taktykom anty-pierścieniowym) to trzeba sie bardziej nagimnastykować przy jej składaniu niż przy zwykłej talii - a i tak masz 90% na to ze jesli ci sie Jedyny nie uda to przegrywasz do zera... jest wiec powazne ryzyko

Gror, Jaded i inni co tu pisali a sie nie wypowiedzieli: jak sie nastawiacie na dodatkowe zmiany zasad turniejowych które zaproponowałem?

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 12, 2007 19:15 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):
Gror, Jaded i inni co tu pisali a sie nie wypowiedzieli: jak sie nastawiacie na dodatkowe zmiany zasad turniejowych które zaproponowałem?

Rozumiem, że chodzi o te 9 punktów. Oto moja opinia:

1, 2 i 9 jak najbardziej się zgadzam.
Co do pozostałych to generalnie jestem przeciwnikiem tworzenia home rulesów z uzasadnieniem "bo tak jak jest teraz to jest bez sensu". Niezależnie od argumentacji racjonalno-fabularnej. Niemniej jednak 6 i 7 jestem w stanie znieść - pozostałe idą trochę za daleko.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 14, 2007 0:36 
Ranger

Jestem przeciwny zmniejszaniu puktow za zwyciestwo Jedynym, jak i rowniez przeciwny ograniczaniu grania Jedynem ( na poprzednim turnieju nim gral to teraz nie moze). Jesli tak ograniczac Jedynego to ograniczmy Balroga, tez leje ostro wszystkich i zazwyczaj wygrywa. Przeciez to glupie :lol: A zrobic talie dobra na Jedynego i umiec nia zagrac wcale nie jest tak latwo.

I mrok rozświetlą błyskawice.
Złamany miecz swą moc odzyska,
Król tułacz wróci na stolicę

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 14, 2007 8:46 
Pan na Rhosgobel

Joma napisał(a):
Jesli tak ograniczac Jedynego to ograniczmy Balroga, tez leje ostro wszystkich i zazwyczaj wygrywa.

Zgadzam się z przedmówcą! Ułożyć doskonałą talię na Jedynego nie jest łatwo. Poza tym, wrzucając 3 razy pierścień jesteś w czołówce, ale gdy przeciwnicy są nastawieni na grę przeciwko Jedynemu to zazwyczaj kończy się na szarym końcu, bo gra Jedynym, jest niepunktowa, w przypadku niepowodzenia.
A na Balroga jest znacznie mniej haków i zazwyczaj grając nim jesteś w czołówce!

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 14, 2007 20:37 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):

Jestem za 2. Reszta na nie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]