Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Śr cze 18, 2025 0:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 08, 2007 17:07 
Warrior/Ranger/Sage

z Sacrifice'em (o ile cos sie nie zmieniło) to na zachodzie grają że wszystko i wszyscy pod magiem sa discard'owani kiedy on sie poświęca - co jest według mnie po pierwsze głupie, po drugie złe
moze kartą porzetargową tutaj bedzie sformułowanie:
Cytuj:
Discard the Wizard (i.e., he becomes unrevealed) and any non-item cards he controls

nie jestem pewien, ale chyba postacie pod DI maga nie są kartami które on kontroluje - karty które on kontroluje to karty zagrane konkretnie na niego, a nie jego followers'i

Jaded napisał(a):
Co do Sacrifice, to ja nie mam wątpliwości ( co najwyżej natury fabularnej).
Inne problemy:
-Nature's revenge i i niekasowanie ataków na haven
-We have come to kill ograniczone do wprowadzania postaci tylko tam gdzie jest drużyna
-możliwość tworzenia automatycznych ataków przez karty on-guard
- niby czemu ringwraith follower nie jest uważany za ringwraitha przy We have come to kill

tyle na tą chwilę

dobra, tez zgadzam sie z Jaded'em ze to należy rozważyć (choć nie dokońca jestem pewien czy wiem o co ci chodzi przy Nature's Revenge i on-guard+auto-attack)
tyle chyba na razie starczy - trzeba przedyskutowac te karty/problemy i jak dojdziemy do jednomyślnych wniosków (koniecznie jednomyślnych - co może być trudne... :? ) to zaprezentujemy je na meccg.net - walniemy im na raz jednego dnia 5 czy 7 post'ów to sie nogami zakryją :P

to co, zaczynamy? czy jeszcze coś Konrad lub ktos inny dorzuci?

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 08, 2007 17:28 
Warrior/Ranger/Sage

CRF, Errata (Cards), Arkenstone
Cytuj:
Card Erratum (minion version): Change "and all cards he controls" to "and all non-follower cards he controls.' [Effective 7/13/96]

Skoro ICE wprowadziła taką erratę, to jej zdaniem followerzy wliczają się do kart kontrolowanych.

Z Nature's Revenge chodzi o to, że zdaniem prominentnych graczy zachodnich zagranie tej karty niweluje specjalną zdolność Wizardhavens:
"If one of your companies is at this site, all attacks against it are canceled".
Jednocześnie akceptuje się, że po zmianie typu site'u inne specjalne zdolności site'ów pozostają, np. "Contains a hoard", czy "This site never taps". Albo to skrajna nieuważność, albo sankcjonowanie chciejstwa, w każdym razie niekonsekwencja.

Będę się musiał przyjrzeć tym zachodnim rulingom, aby zobaczyć, co przez rok mojej nieobecniości tam jeszcze naprodukowano. Niech ban będzie z nami!

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 08, 2007 17:37 
Dwarf

Ja jestem za ale jak te wszytskie probemy zaczniemy rozwiązywac w jednym poście to mi sie wydaje że sie zrobi bałagn - proponuje założenie osobnych tematów dla każdego z tych problemów.

Jedno co bym chciał wiedzieć jeszcze odnośnie wprowadzania przez Balroga posatci 3 mindowych z discarda albo z sidebordu - czy na zachodzi usatlili sobie homerule zmniejszający mind do 2, czy moze ktoś chce to wprowadzić jakoś na stałe albo... - jest to przegięcie i to spore, wiec moze byśmy ustalilo to u nas jak sie będzie to traktować i podać in nasza propozycje.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 08, 2007 18:28 
Shadow of the East

Konrad Klar napisał(a):
CRF, Errata (Cards), Arkenstone
Cytuj:
Card Erratum (minion version): Change "and all cards he controls" to "and all non-follower cards he controls.' [Effective 7/13/96]

Skoro ICE wprowadziła taką erratę, to jej zdaniem followerzy wliczają się do kart kontrolowanych.

A może właśnie chodzi o to,że mimo iż followerzy są kontrolowali to nie należy ich discardować w ogóle w takich przypadkach?

ja znalazłem w CRF na holenderskiej stronie przy zasadach taki wpis

'Whenever a character is discarded, all non-follower cards played with that character are also discarded.'

Moim zdaniem to jednoznacznie rozwiązuje spór.

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 08, 2007 19:22 
Warrior/Ranger/Sage

Faktycznie, w przypadku Arkenstone, wystarczyłoby napisać "discard character". Tak czy inaczej allies, przedmioty i eventy w powietrzu wisieć nie będą. "and all non-follower cards he controls." jest przegadane (tekst nadmiarowy :wink: ) *.
Podobny zapis jest też w insercie od Balroga.

Balrog, Clarifications, Discarding Cards
Cytuj:
When a card leaves active play (discarded, eliminated, returned to owner’s hand, etc.), discard all cards played on it.

Tak jest w każdym przypadku usunięcia karty z gry, co nie oznacza, że w niektórych nie jest odrzucane coś jeszcze.

(*) No chyba, że planowano w przyszłych wydaniach kontrolowanie jeszcze czegoś innego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]