Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 0:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 06, 2005 18:06 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Ciachu napisał(a):
corruption - panowie, gdy widze wasze propozycje w stylu "pokusa" albo "deprawacja" to mnie krew zalewa... :-( Czemu nie pozostawic tego w swojko brzmiacej nazwie: "Korupcja" ?? (skorumpowac kogoc, ktos sie zkorumpowal itd...)

Tu akurat mylisz sie kolego Ciachu.
Sprawdzilem w slowniku jezyka polskiego:
Korupcja to wylacznie dawanie lapowek.
Wiem ze ludzie sie przyzwyczajaja ale to nie znaczy ze to jest dobre tlumaczenie.
Bo np. przy takim Zwatpieniu Serca czy Pokusie Natury to trudno mowic o korupcji. Dlatego deprawacja jest lepsza.

Ostatnio edytowano Cz paź 06, 2005 20:35 przez Gyg, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 06, 2005 18:57 
Wiedźma

Gyg ma rację - to kwestia przyzwyczajenia jest winna. Jeśli już mamy robić tłumaczenie, to zróbmy to dobrze, żeby nikt się wstydzić nie musiał ;) Jestem pewien że na niektóre tłumaczenia dobrze trafimy dopiero za miesiąc albo pół nawet roku ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 11, 2005 21:04 
Scout/Sage

Widzę że jakoś wyczerpały się pomysły na nowe terminy.
Proponuję zatem poddać pod krytykę odwieczny problem:
... to tap or not to tap ...
Myślę że będzie nam naprawdę ciężko wymyślić jakiś zupełnie
nowy termin na miarę powiedzmy "pstryczka" Julka Tuwima:
Cytuj:
Sterczy w ścianie taki pstryczek,
Mały pstryczek-elektryczek,
Jak tym pstryczkiem zrobić pstryk,
To się widno robi w mig. (...)

Dlatego też proponuję wykorzystanie zamiennika w postaci zwykłego "użyj".

np. If a company that has moved to this site this turn does not tap a ranger.
bla bla bla... nie użyje strażnika ....

Playable on an untapped sage at a tapped Border-hold [B]
Zagrywalne na nieużytego mędrca na użytej Twierdzy pogranicza ...

... make him tapped instead.
w zamian użyj go - albo użyj go w zamian.

Hmm ? myślę że trzebaby się trochę oswoić z tym, kto wie może nawet popracować nad odmianą :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 11, 2005 23:34 
Warrior/Ranger/Sage

Haha pomsl ciekawy kolego Yabree, ciekawe czy sie przyjmie... ;-)

Ja zaproponuje dzis jeden termin:

creature - wrog, nieprzyjaciel

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 12, 2005 20:48 
Warrior/Ranger/Sage

"Tap" to nie problem - uzyj, zaznacz, przekręć - problem pojawia się przy "untap".

Wróg, nieprzyjaciel,napastnik - zastanawiam się czy te terminy można użyć równocześnie do creature i hazard creature. Na tą chwilę wydaje mi sie, ze tak.

Jestem trochę nieaktywny od paru dni, ale mam taką pracę. Mam już przygotowany kolejny etap , ale w wersji "analogowej", brakuje mi trochę czasu na digitalizację.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 12, 2005 22:35 
Warrior/Ranger/Sage

Dobrze by było, aby przekład był nie tylko radosny, ale i użyteczny. To między innymi oznacza, że tłumaczenia terminów muszą być jednoznaczne. Nie mogą nachodzić na siebie i nie mogą obejmować innych jeszcze (chwilowo) nieprzetłumaczonych pojęć. Np. (na zły przykład) "miejsce" to może być site, jak i miejsce na stole - w polu rozgrywki (miejsce dla discard pile, dla MP pile itp.). Użyć czegoś można zaś: tapując kartę, odrzucając ją, albo jedynie deklarując użycie, jak w przypadku broni, kiedy postać posiada więcej niż jedną. "Use" i "using" występują często w oryginalnym zbiorze zasad.
P.S.
"Deprywacja". Trudno znaleźć bardziej trafny termin, acz jedna uwaga. Może się to z trudem przyjąć, ze względu na dodatkową sylabę ("corruption" ma trzy). Możliwe jednak, że trzeba będzie to przetrawić, bo "polska język - uboga język" i korupcja znaczy w nim tyle, co łapownictwo a nie o to w "corruption" z MECCG przecież chodzi.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 13, 2005 0:28 
Scout/Sage

Konrad Klar napisał(a):
Dobrze by było, aby przekład był nie tylko radosny, ale i użyteczny. To między innymi oznacza, że tłumaczenia terminów muszą być jednoznaczne. Nie mogą nachodzić na siebie i nie mogą obejmować innych jeszcze (chwilowo) nieprzetłumaczonych pojęć. (...)

Nie myślcie że staram się obronić mój pomysł na "użycie" chcę tylko zwrócić uwagę na fakt, że cała masa słów posiada nie koniecznie jedno tylko znaczenie, co wcale nie oznacza jeszcze że są mniej trafne czy stosowne, wszystko wszak zależy od kontekstu.
Jeden z moich dawnych nauczycieli mawiał: " język to nie matematyka, tu trzeba myśleć " :lol:

Ale ok. zgadzam się "użyć" to nie jest najszczęśliwsze określenie, jak wymyślę lepsze nie omieszkam się tym z wami podzielić.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 13, 2005 17:28 
Warrior/Ranger/Sage

Yabree napisał(a):
Nie myślcie że staram się obronić mój pomysł na "użycie" chcę tylko zwrócić uwagę na fakt, że cała masa słów posiada nie koniecznie jedno tylko znaczenie, co wcale nie oznacza jeszcze że są mniej trafne czy stosowne, wszystko wszak zależy od kontekstu.
Jeden z moich dawnych nauczycieli mawiał: " język to nie matematyka, tu trzeba myśleć " :lol:

Ale ok. zgadzam się "użyć" to nie jest najszczęśliwsze określenie, jak wymyślę lepsze nie omieszkam się tym z wami podzielić.

Skoro tak, to przepraszam i już nie przeszkadzam. Wracam do swoich, zaniedbanych nieco, projeków.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]