Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 0:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr sie 29, 2012 22:07 
Shadow of the East

Pojawiła się inicjatywa profesjonalnego wydrukowania dwóch pierwszych setów Dream Cards. Zbierane są zamówienia, w tej chwili orientacyjny koszt to 125 euro, w którym mieszczą się dwa playsety. Jeśli liczba chętnych będzie znaczna to być może cena spadnie. Ja sam się zbytnio tematem DC nie zajmuję ale być może są chętni, tym bardziej, że to będą normalne, pełnoprawne karty z drukarni a nie zrobione "po domowemu", czyli pierwsze dodatki od 14 lat. W każdym razie dla zainteresowanych zamieszczam link poniżej:

Dream Cards

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 03, 2012 1:17 
Warrior/Ranger/Sage

problem z Dream Card'ami jest taki że (przynajmniej z tego co pamiętam) albo odbiegają od "ducha MECCG" (są za silne, albo nadmiernie skomplikowane, albo nie pasujące do realiów i ery Śródziemia w których został osadzony MECCG itd, itp) - jest tam mnóstwo fajnych pomysłów, ale też sporo debilnych... :/

w procesie ich tworzenia zabrakło chyba kogoś kto by siedział obok głównego ich twórcy i pomysłodawcy i kontrolował by ten nie zboczył za bardzo z właściwej drogi - nie wiem czy ludzie którzy w to grają szczerze uważają wszystkie te karty za zajebiste, czy może po prostu tak sie cieszą że mają coś nowego w MECCG że przymykają na to oko, czy może od początku nie traktują tego poważanie i na równi z oryginalnym MECCG, czy może z czystego szacunku do pomysłodawców i twórców Dream Cards nie mówią że niektóre pomysły są postrzelone

podsumowując - fajnie się dowiedzieć że jest opcja profesjonalnego wydrukowania kart w jakości jesli nie identycznej to bardzo zbliżonej do oryginału, ale jak dla mnie za dużo w tych Dream Card'ach jest dziwnych rzeczy bym kiedykolwiek miał je w całości zaakceptować i nimi zagrać

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 03, 2012 23:27 
Shadow of the East

Nie wiem jak teraz się kształtuje kwestia sensowności Dream Cards, ale wiem, że ich treść była mocno konsultowana z obecnym NetRepem, żeby jakoś to wyglądało przed drukiem. Cały czas są robione jakieś poprawki itd, druk ma chyba mieć miejsce w okolicach grudnia. Ja też się cieszę, że są drukowane karty, jeśli zbiorą te minimum 50 osób (chyba tyle potrzebują) to będzie świadczyło, że w społeczności jest zapotrzebowanie na rozwijanie MECCG. Jest też projekt b_took'a, który starał się uprościć i ujednolicić MECCG, napisał długi dokument. Nie wiem jak to dokładnie wygląda, jakoś nie było mi po drodze z czytaniem ale można się z tym zapoznać na CoE forum.

Wracając do Dream Cards to myślę, że ważnych jest tutaj kilka kwestii. Wspomniana przez ciebie sprawa świeżości, czegoś nowego w naszym zatęchłym światku. Po drugie jest to rozrywka dla wybranych, w większości grają w to ludzie, którzy od dawna nie mają styczności z typowym General Opponent bo ich nudzi, są zmęczeni tymi samymi trikami, że wszyscy grają na Pallando+Cirdan, albo Hoarmurath i jego Unleashed czy palący Balrog.

Idea Dream Cards jest fajna, natomiast ilość setów mnie kompletnie odrzuca od zapoznania się z nimi i pozostaje kwestia nauczenia się nowch zasad. Moim zdaniem należało wypuścić jeden set, zrobić poważne testy przez rok, półtora, korekty w tekstach, kolejny dodatek itd. A w tej chwili (jeśli się nie mylę) to naliczyłem 18 setów DC. Jeśli ktoś jest chętny to może ściągnąć przez SVN, w razie czego pomogę z dostępem.

PostNapisane: Wt maja 13, 2014 19:12 
Ranger/Sage

Generalnie te seciki są jeszcze do kupienia :D cena to 124 euro plus koszty wysyłki 24. Jeśli jest ktoś chętny to niech się odezwie, do końca tygodnia to się dogadamy w sprawie przesyłki itp. Może Maud'Dib nas wspomoże i zabierze z Mistrzostw Europy seciki ale to dopiero w październiku. Tak czy owak daje wam info jakie sam otrzymałem.

/edit by moderator - nazwa eventu ;)

PostNapisane: Pt maja 16, 2014 11:33 
Shadow of the East

Wstępnie się wybieram do Monachium na te Mistrzostwa Europy. Coś tam mógłbym ze sobą zabrać jak będą chętni tylko oczywiście nie 15 setów bo swój limit wagowy też mam ;) Myślę też, że nie będzie problemu z dogadaniem się aby zapłacił za wszystko na miejscu także jest prawie pół roku, żeby ewentualnie odłożyć te 124 euro ;) Tylko muszę dać cynk chłopakom ile by mieli odłożyć tych setów.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]