Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Pn cze 16, 2025 23:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Szczecin
PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 8:04 
Scout

Witam wszystkich. Czy są może gracze ze Szczecina grający w tą grę i chcący nauczyć kogoś nowego? Chętnie poznam MECCG.
Obecnie grywam w planszówki, karcianki też nie są mi obce, chociażby AGOT LCG. Myślę, że sobie poradzę z nowym produktem :)

Mirek.

Tytuł: Re: Szczecin
PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 8:14 
Shadow of the East

Witam na forum,

Ze Szczecina chyba nikogo nie ma (przynajmniej nam się nikt nie objawił do tej pory, poza Tobą ;) ). Najbliżej Ciebie trzeba szukać w Trójmieście, tam żyje sobie jeden "rodzynek" - Vandrer. A tak to Wrocław, Warszawa, ewentualnie Łódź. Jeśli to Ciebie nie zrazi to byłbyś najbardziej wysuniętym przyczółkiem polskiej społeczności MECCG ;)

Gdybyś nie znalazł nikogo w swoim pobliżu to zawsze jest narządzie do grania online - GCCG. Oprócz tego spotykamy się 2x do roku, Zazwyczaj są to okolice wspomnianych miast, do tego dochodzi jeszcze Częstochowa. Akurat za miesiąc mamy turniej pod Warszawą także zapraszam jeśli byś chciał poznać społeczność.

Masz jakieś karty, była styczność z MECCG wcześniej?

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 8:32 
Scout

Nic nie mam :) nic nie wiem :) na razie czytam powoli z czym to sie je. Szukam sklepów gdzie mozna cos kupić na początek. Ale nie wiem od czego zacząć. Mam grupę wspólnych znajomych graczy, chciałbym ich zainteresować. Pytanie, czy najlepiej sie gra dwu- czy wieloosobowo? Wtedy bym nabył jakieś startowe decki. Potem by sie okazało czy warto w to brnąć dalej. Także wszelkie porady mile widziane, a ja sam dalej będę szukał po necie ;)

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 10:14 
Shadow of the East

Dostępności u nas w sklepach nie ma żadnej :) Gra jest praktycznie sprzed 20 lat i normalne sklepy już dawno się wyzbyły zasobów. Jedyna szansa to zagraniczni sprzedawcy, którzy się wyspecjalizowali w tej grze :) Poniżej podaję linki

gwaihir.net (Holandia)

Tutaj możesz kupić startery i challenge decki, które są bardzo dobrym wprowadzeniem do gry. To są gotowe talie, po 5 dla każdego wizarda oraz 5 dla tylu nazguli. Cały ich zestaw to wydatek ok 400zł z przesyłką ale możesz kupić dwa dowolne i sprawdzić jak to działa. Polecam zacząć od jasnej strony ;)

eaglecard.org (Austria)

Tutaj znajdziesz startery i single.

mathom-store.com (Hiszpania)

Podobnie jak wyżej, ceny są całkiem spoko.

Wszystkie te sklepy to sprawdzone źródła, osoby funkcjonujące w społeczności od dawna. Od razu wyjaśnię jedną rzecz ze starterami. Będziesz widział dwie wersje - The Wizards Limited oraz Unlimited. Tak naprawdę to jest to samo, tylko, że limited był pierwszy i ma czarne ramki. Ten drugi to poprawiona wersja (zaktualizowane teksty kart) i ma niebieskie ramki.

Multi grałem rzadko, głównie dlatego, że dużo czasu zajmuje. 3-4 godziny wyjęte z życia :) Ale się sprawdza. Natomiast sercem są rozgrywki 2-osobowe. Zajmują tak ok 2h. Poniżej podaję załącznik, gdzie masz w uproszczony sposób wyłożone pewne zagadnienia związane z tą grą :)

Załączniki:
ichabod.rar [39.93 KiB]
Pobrane 270 razy

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 16:28 
Dwarf

brutalną prawda zachęciłeś zapewne nowego gracza :P

PostNapisane: Wt kwi 15, 2014 7:24 
Scout

Na wstępie bardzo dziękuję za pomoc.
Jestem juz po pierwszych oględzinach ww sklepów. Jednak nadal nie wiem co na pierwszy ogień kupić. Spróbuję więc przybliżyć moje oczekiwania.
Z rzeczy mi wiadomych (korygujcie mnie) to:
- pierwszy bazowy set METW i jego dwa dodatki METD i MEDM pozwalają graczom wcielić się w jednego z pięciu czarodziejów i grać przeciwko Złemu (kierowanemu naprzemiennie przez graczy)
- kolejne sety (MELE, MEWH i MEBA) pozwalają grać także po Złej stronie (Sauron, Upadły Czarodziej, Balrog).
I teraz kolejna prośba o pomoc w wyborze.
Jak wspominałem wczesniej jest nas kilku graczy, wiec chciałbym mieć możliwość grania 2-5 osób. I widzę teraz dwie możliwości:
1. Wszyscy gramy po jasnej stronie.
2. Gramy po obu stronach dobra i zła (przy czym w grze multi nie mam pojęcia jaki jest rozkład sił).
Podejrzewam, że bardziej na początek polecicie mi pkt 1. Mimo wszystko wysłucham sugestii dla obu przypadków. Bardzo bym prosił o konkretne podanie co wg Was powinienem kupic i pelnej nazwy produktu, który funkcjonuje w sklepach. Po prostu zdam się na Waszą wiedzę i doświadczenie.

PostNapisane: Wt kwi 15, 2014 7:31 
Scout

Zapomniałem dodać.
Co to są Challenge Decki?
I drugie, czy ma ktoś może jakieś zniżki w tych sklepach? Jako stali klienci?

PostNapisane: Wt kwi 15, 2014 9:06 
Warrior/Ranger

miras23 napisał(a):
Zapomniałem dodać.
Co to są Challenge Decki?
I drugie, czy ma ktoś może jakieś zniżki w tych sklepach? Jako stali klienci?

Challenge Decki to są gotowe talie przygotowane pod konkretnego Wizarda/Nazgul'a. Na początek warto się nimi zainteresować bo są dobrą bazą do rozpoczęcia zabawy z tą karcianką. Każdy taki deck jest przemyślany i w pełni grywalny - oczywiście nie będzie tam super kart ale cała talia jest tak złożona że naprawde fajnie się tym gra - tak jak Muad napisał bardzo dobre rozwiązanie dla początkującego gracza.

Jeżeli jest was 5 osób to warto zakupić wszystkie 4 decki dla wizardów i dobrać 1-2 dla Nazgula (jeżeli was stać to warto zakupić wszystkie) i wymieniać się nimi od czasu do czasu dla urozmaicenia rozgrywki. Jeżeli spodoba się wam gra, warto dokupić boostery do TW i TD (TD jest najtansze - niestety też chyba najsłabsze ma karty, więc spokojnie można zakoopić cały box i podzielić pomiędzy graczy, to napewno urozmaici rozgrywkę).

Co do zakupu kart to zwróćcie uwagę na język kart, bo nasza ulubiona karcianka została wydana w kilku językach - karty angielskie są jednymi z najdroższych (chyba tylko japońskie wydania są droższe), francuskie są najtańsze, po pewnym czasie grania zobaczycie, że język nie ma znaczenia, wystarczy mieć jedną szt w zrozumiałym dla was języku aby wiedzieć co karta robi i można grać kartami z każdym dostępnym języku, zresztą w necie są skany wszystkich kart po angielsku, więc i zrozumienie nie jest problemem.

PostNapisane: Wt kwi 15, 2014 9:57 
Shadow of the East

Challenge Decki to są złożone talie, gotowe do gry. W środku masz instrukcję jaka powinna być drużyna startowa, jaka jest idea talii itp. Wg mnie w sam raz do nauki gry.

Co do samej gry to ona wygląda ciut inaczej. Twoje zadanie to znaleźć różne przedmioty (np Orcrist), przyjaciół (np Gollum) oraz przekonać frakcje (np Orły czy Enty). Za karty, które je symbolizują, otrzymujesz punkty i musisz ich mieć więcej niż przeciwnik na koniec. To są tzw zasoby, do tego masz jeszcze różne wydarzenia, które Ciebie wspomagają w różny sposób w trakcie gry (np, że Twoje postacie do końca tury są silniejsze albo otrzymują inne bonusy).

Do tego są karty przeszkód, których używasz, żeby przeszkodzić przeciwnikowi w zdobyciu powyższych rzeczy. Przedstawiają one różne zagrożenia, z którymi możesz się spotkać w trakcie podróży przez Śródziemie. Np w lesie możliwe, że zaatakują Ciebie wilki lub pająki, w mieści zabójca a w Morii natkniesz się na orki. Takie karty może mieć przeciwnik w talii i jeśli akurat znajdą się na jego ręce to może ich użyć. Do tego dochodzą inne efekty np burza śnieżna, która powoduje, że musisz zawrócić i tracisz turę albo sztorm na morzu zmuszający do odrzucenia jakiegoś przedmiotu.

Te karty zasobów i przeszkód masz razem w talii, wymieszane. W ten sposób Twoja ręka w trakcie gry to karty, które chcesz zagrać jak i karty, którymi powstrzymujesz przeciwnika. Ponieważ jest limit ile ich możesz mieć w dłoni to czasem trzeba zdecydować co jest ważniejsze - zdobycie punktów czy przeszkodzenie oponentowi. W trakcie swojej tury (jak i przeciwnika) dobierasz karty ileś razy więc to nie jest aż taki dramat.

The Wizards, The Dragons oraz Dark Minions to zestawy zorientowane na jasną stronę. Lidless Eye, Against the Shadow oraz Balrog wprowadzają do rozgrywki możliwości grania złymi (przy czym te dwa ostatnie zawierają trochę kart dla dobrych ale da się bez nich żyć;) ). White Hand to wyższa szkoła jazdy - upadli czarodzieje mogą korzystać z zasobów zarówno jasnej jak i ciemnej strony. Dzięki temu można np grać Sarumanem i budować jego orkowe królestwo.

Zdecydowanie polecam zakup wspomnianych Challenge Decków. Przy czym, jeśli nie chcecie wydać za dużo pieniędzy na raz to polecam zdecydowanie się na te 5 z czarodziejami. Ciemna strona ma parę nowych zasad, które mogą trochę namieszać w głowie (a że gra jest trochę skomplikowana, zwłaszcza na początku... ;) ). Natomiast jeśli wydanie około tych 400zł nie przeraża Was to kupcie całość. Wychodzi wtedy najtaniej (za pojedyncze decki wyjdzie trochę drożej) a decki z nazgulami możecie odłożyć na trochę później jak już skumacie z czym to się je.

To się nazywa "Challenge deck box (one each of all 10 different challenge decks)" za 70 euro + przesyłka do Polski niecałe 30 euro.

Te sklepy, o których pisałem nie mają żadnych programów rabatowych ale zawsze możesz spróbować zapytać się o zniżkę ;) Mi czasami udawało się urwać parę "ojro".

PostNapisane: Wt kwi 15, 2014 10:05 
Shadow of the East

Ewentualnie rozwiązaniem budżetowym (czyli pewnie ok 100zł za 2 + przesyłka) byłby zakup dwóch starterów i na nich sprawdzenie jak wygląda gra ;) A potem spróbować z Challenge Deckami jeśli się spodoba. Tylko może być kicha jeśli akurat te dwa zestawy będą podobne (co się może zdarzyć ;). Ciut droższy byłby wariant z 2 Challenge Deckami. Nie ukrywam, że próg wejścia w tę grę nie jest niski ale myślę, że jest tego warta ;)

PostNapisane: Wt kwi 15, 2014 10:15 
Scout

Powiedzmy, ze dam rade udźwignąć te 100€. Na moje ryzyko, ale mysle ze chociaż jeden z kumpli sie wciagnie.

PostNapisane: Wt kwi 15, 2014 11:11 
Shadow of the East

Myślę, że to dobra inwestycja :). To jest gra na lata, jak juz sie spodoba to będziesz siedział i kombinował. Tym bardziej, że jak ograsz challenge decki to nie ma nic przeciwko, zebyś zaczął mieszać karty i tworzyć własne talie. Jeśli będziesz potrzebował pomocy z tym zakupem to daj znać, pomogę.

PostNapisane: Wt kwi 15, 2014 20:56 
Warrior/Ranger/Sage

Ja od siebie dodam tylko tyle, że zwycięzcą jednego z naszych turniejów został chłopak, który miał talię złożoną z kart dostępnych z 3 "jasnych" Challenge Decków i boxa boosterów The Dragons ;-)

Zatem jak widzisz Challenge Decki to nie tylko dobra podstawa do nauki gry, ale także spory potencjał uderzeniowy :-)

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

PostNapisane: Śr kwi 16, 2014 6:45 
Scout

Jeszcze raz wielkie dzieki za pierwsza pomoc. Jestem zdecydowany na ten Box 10 challenge deckow. Gdyby sie pojawiły jakies kłopoty przy zamówieniu, wtedy sie odezwę do Ciebie Muad'Dib.

PostNapisane: Śr kwi 16, 2014 8:15 
Warrior/Ranger

Tak przy okazji mam do Ciebie i twoich znajomych prośbę. W ostatni weekend zaginął mój znajomy w Szczecinie, jeżeli możesz roześlij pomiędzy swoimi znajomymi informację i jeżeli miałbyś czas to rozwieś kilka plakatów.

Link do plakatu: http://zaginieni.pl/baza-danych-osob-za ... 4343130323
Artukuł o zaginięciu: http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34 ... omoc_.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]