Ja uważam ze da sie zagrac tym co chcesz kupić tylko na bardzo niskim poziomie - ta gra nie wychodzi od 98 roaku (albo moze i 97 bo juz sie pogubiłem) i ludzie grający w nią 15 lat mają juz tak wypasione kolekcje, a przy tym i co jest najważniejsze ogromne doświadczenie, znjomośc zasad, tricków, sposoby kombinowania, ze połkną taką talie jak roztocze z powietrza. Ale nir to jest w tym ważne - każdy od czegoś zaczynał, jak sie juz wkrecisz to zacznie kupować coraz wiecej i wicej i nazbierasz kolekcje. Innym problemem tej gry a zarazem to za co ja kochamy jest jej złożoność, a co za tym idzie duża ilość zasad i możliwośći budowania tali i rozgrywki, więc nie można powiedziec tak jak przy MTG czy WoW ze jak kupisz coś na początek to pograsz całkiem nieźle. MECCG to zupełnie inna liga to tak jak by porównywać szachy do warcab. Gra jest przecudowna i drugiej takiej jeszce nie zrobiono.
Nie pisze tego zeby cie zniechęcić tylkoz zeby ci pokazać co i jak. Dobrze pisze Gothmog - przyjedz na turniej to zobaczysz co i jak. Bardzo sie ciesze ze jest nowy zainteresowany i ze nasze grono ma szanse sie powiększyć.
link do najbliższego turnieju:
http://meccg.tolkien.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1293
P.S. Kupić to co zamieżasz, pograj (o ile masz z kim) i ocenisz czy to jest to co szukasz. Dodatkowo jest możliwość grania po sieci na tzw GCCG - ale to juz by cie ktos musiał pokierować nalepiej. Jak coś to pytaj a napewno ci pomożemy.