Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 5:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Jak składamy talie na najbliższy turniej?
Ankieta wygasła N lis 05, 2006 12:49
Talie "uniwersalne", 1 talia na wszystkich 29%  29%  [ 7 ]
2 talie, jedna przeciw hero, jedna przeciw minion 71%  71%  [ 17 ]
Liczba głosów : 24
Autor Wiadomość
PostNapisane: So paź 07, 2006 12:49 
Warrior/Ranger/Sage

Mam nadzieje ze wszyscy najpierw przeczytają to co poniżej zanim zagłosują :P
wyszło troche długo ale mam nadzieje ze jesli ktoś miał jakieś wątpliwości co do tego jak działa system gry 2 taliami i czym się rózni od naszego systemu tali "uniwersalnych" to poniższe informacje wysztsko wyjaśniają

Talia "uniwersalna":

- cały turniej grasz jedną talią, niezaleznie od charakteru (alingment) talii przeciwnika,
- po rozpoczęciu turnieju nie wolno modyfikować talii (jedynie w grach przeciw upadłym czarodziejom przysługuje dodanie wcześniej przygotowanych i ustalonych 10 kart do sideboard'u)

2 talie:
- na turniej można przyjechać z 2 taliami, jedną wyznaczamy do gry przeciw hero, drugą do gry przeciw minion, i dodatkowo jedną z nich także do gry przeciw fallen-wizard; obie talie muszą być tego samego charackteru (hero, minion lub fallen) choć awatarzy mogą się różnić (np. w jednej talii Gandalf a w drugiej Alatar)
- talia wybrana do gry przeciw fallen-wizard moze zawierać dodatkowych 10 wcześniej ustalonych i przygotowanych kart w sideboard'zie których można używac tylko w grach przeciw fallen-wizard
- złożone 2 talie mogą mieć "wspólne karty" które są przekładane między nimi przy zmianie talii (np. gdy ktoś nie ma 6 Twilight'ów, a np. tylko 3 a chciałby w obu taliach miec po 3 Twilight'y to może przekładać je miedzy taliami); przekładać trzeba zawsze ten sam zestaw "wspólnych kart" ustalonych przed rozpoczęciem turnieju
*zamiast składać 2 odrębne talie można złożyć tylko 1 i wymieniac jedynie wcześcniej ustalony i przygotowany zestaw kart przed grami z ustalonym(i) charakterami talii przeciwnika (np. bazową talię ustalamy do gry przeciw hero a przed grą z minion i fallen-wizard wymieniamy ustalony zestaw kart by talia była bardziej efektywna w grze); wymieniać można zarówno hazard'y jaki i resource'e a nawet postacie, tak samo skład sideboard'u moze sie zmieniac o ustalony wczesniej zestaw kart

PS
ankieta ma jedynie dać organizatorom pewne pojęcie na temat tego ile osób jest za jakim rozwiązaniem - ale ostatateczna decyzja co do formatu turnieju jest i tak w rękach organizatorów

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Ostatnio edytowano Śr paź 11, 2006 13:27 przez |Highwayman|, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 09, 2006 0:26 
Warrior/Ranger/Sage

mam tylko nadzieje ze nawet jesli turniej bedzie w formacie z 2 deck'ami to nie odstraszy to tych którym ten pomysł sie nie za bardzo podoba i ze bedziemy mogli zagrac z wami na turnieju :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 09, 2006 14:53 
Warrior/Ranger/Sage

Ja rowniez mam nadzieje iz ewentualny wybor organizatorow opcji na dwie talie nie bedzie mial wplywu na frekwencje.

Dla mnie tak naprawde to bardziej istotne jest ponowne spotkanie sie Wami, a jakie beda reguly gry to juz drugorzedna sprawa :).

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 09, 2006 15:08 
Scout/Sage

Chris napisał(a):
Dla mnie tak naprawde to bardziej istotne jest ponowne spotkanie sie Wami, a jakie beda reguly gry to juz drugorzedna sprawa :).

ale sciema..... ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 09, 2006 16:17 
Ranger

Ja z checia w Zabrzu sie pojawie, bo z Grodu Kraka w miare blisko, a zaglosowalem za dwoma taliami bo w sumie mi obojetne ile talii beda rozbic ludzie, jesli maja ochote niech robia 2, nie bede ich blokowal glosujac za jedna. Ja i tak zrobie jedna, moze hazardowe dwie ale nie wiem czy i na to pozwoli mi ilosc posiadanych przeze mnie kart.

I mrok rozświetlą błyskawice.
Złamany miecz swą moc odzyska,
Król tułacz wróci na stolicę

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 09, 2006 23:12 
Warrior/Ranger/Sage

Kurde, cos mi sie wydaje ze sprawa jest bardzo powazna... Mam ochote zagrac (glownie dla odmiany) 2 roznymi taliami, ale obawiam sie o czas... Jak to ladnie wyliczyl Highwayman w innym poscie, 4 gry + rozdanie nagrod, moze trwac nawet 9 godzin... :-( Co by bylo w przypadku 5 gier wole nawet nie myslec... (10 godzin ??? 11 ??? )

Zatem... sadze, ze powyzsza ankiete nalezaloby bardzo mocno skolerowac z iloscia uczestnikow turnieju. No bo jesli bedzie nas np. 20, to 4 gry starcza (chyba), ale w przypadku wiekszej ilosci chetnych (a byloby bardzo fajnie, gdyby frekwencja stala na rownie wysokim poziomie, co w marcu w Warszawie) ograniczenia czasowe moga byc nie do pokonania.

Osobiscie wypowiedzialem sie za 2 taliami, ale na nikogo sie nie obraze ani nie zbojkotuje turnieju, gdyby ze wzgledu na ilosc graczy, okazalo sie, ze gramy 1 deckiem.

Ogolne propozycje: niech szanowni forumowicze wypowiedza sie, czy beda obecni na turnieju... (Gyg zalozyl nawet odpowiedni temat: http://meccg.tolkien.com.pl/forum/viewtopic.php?t=784) To da nam jako-takie pojecie o ilosci osob, ktorych mozna sie spodziewac. I do ilosci osob dostosujmy system gry...

Aaaaaaa i jeszcze jedno: jestem zdecydowanie za 5 grami turniejowymi !!!!!!!! O ile to mozliwe......

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 09, 2006 23:24 
Warrior/Ranger/Sage

Ciachu tu chodzi o mozliwosc wymiany talii na roznych przeciwnikow.
Gry pozostaja godzinne (watpie aby szacowne Zabrze zdecydowalo sie na dwu-deckowki). Tak wiec 5 gier plus 20 minutowe przerwy i to nam daje ponizej 7 godzin. Dolicz z godzine na rozdanie nagrod i nadal nie wychodzi 9-10 :P.

Pozdrawiam

K.

PS. Mimowszystko bylo by fajnie gdyby event zaczal sie tak okolo 9:00 ...

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 11, 2006 13:26 
Warrior/Ranger/Sage

zagłosowało już 19 osób - znaczy sie ze conjamniej tyle chyba na turniej sie wybiera, ale jakos na liscie obecnosci nie widać tylu chętnych.... :/

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 12, 2006 22:23 
Ranger/Diplomat

Poczekamy do 15 moze jeszcze sie ktos wypowie.16 pojawi sie info jak bedziemy grac.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 13, 2006 18:01 
Warrior

Ledwo złoże jedną talię ale zawsze to będzie będzie wiekszy ubaw dla innych ;]

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 13, 2006 21:15 
Warrior/Ranger/Sage

złóż jedną talię, z założenia do gry z hero na przykład, a później pomyśl co zmienić by zamiast na hero była na minion - prawdopodobnie jakas zmiana w hazard'ach wystarczy

spójrz na to z drugiej strony tez - conajmniej 50% graczy grają taliami hero, wiec zamist talii 'uniwersalnej' która teoretycznie działa na wszystkich mozesz złożyć 1 która na pewno zadziała na hero, a przeciw minion'om ja troszke zmienić by tez dobrze działała :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 19, 2006 1:47 
Ranger/Diplomat

To tak naprawde nie jest problem, robisz jedna talie jak zawsze i a do tego nawe sposrod commonow znajdziesz sporo kart hazardow ktore mozesz wrzucic miedzy grami, jesli grasz np: przeciw minionowi, zawsze to latwiej.

Uzasadniajac decyzje o graniu na dwa decki:

Prawdziwe przetestowanie tego systemu jest mozliwe jedynie na wiekszym turnieju, po nim mozna odpalic ankiete-topic, gdzie wszysyc beda mogli powiedziec co bylo nie tak i czy warto w przyszlosci grac w tym systemie , czy tez moze pozostac w tym jaki obowiazywal w dotychczasowych turniejach.Ale sprobowac warto.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]