Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 0:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Czy [b]generalnie[/b] jesteś za wprowadzniem możłiwości grania proxami na turniejach?
Tak 32%  32%  [ 6 ]
Nie 47%  47%  [ 9 ]
Tak - tylko ze względu na dobro naszych przyszłych spotkań 21%  21%  [ 4 ]
Liczba głosów : 19
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz sie 23, 2012 0:44 
Warrior/Ranger/Sage

Temat ostatniej ankiety już kiedyś był wałkowany przez Thorina. Jednakże postanowiłem jeszcze raz zadać to samo pytanie, choć może w innym znaczeniu: czy godzisz się na używanie na turniejach w Polsce proxów?
Chciałbym jednak, abyście zastanowili się nad tym aspektem pod kątem ewentualnego powrotu do gry starych graczy, którzy już dawno wypadli z obiegu i być może nie posiadają takiej ilości kart, z której da się zrobić coś konkretnego.
Być może wprowadzenie możliwości gry proxami przekona te osoby, które nie jeżdżą na turnieje, bo po prostu twierdzą, że gra ich kartami nie ma sensu.

Ja całkiem prywatnie jestem przeciwny używaniu proxów i na 99,99% nigdy nie wydrukuje sobie jakiejkolwiek karty, której nie posiadam. Jednakże w tym przypadku, po wielu godzinach rozmyślania, postanowiłem dać zielone światło proxom - jeśli ich wprowadzenie ma przyciągnąć choć jedną osobę na nasze turnieje, to zgadzam się na ich użycie.

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 23, 2012 8:55 
Shadow of the East

Ja potwierdzę swoje zdanie z ostatniej dyskusji na ten temat. Jestem za proksami. Wiecie, że osobiście nie mam potrzeby ich używać ale popieram to w całej rozciągłości ze względu na innych graczy.

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 23, 2012 9:04 
Warrior/Ranger/Sage

Ja dałem na "NIE" , ale zmienię zdanie jeśli pojawi się osoba która powie "słuchajcie, przyjadę na turniej, ale nie mam kart pozwólcie mi zagrać proxami" .

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 23, 2012 9:49 
Pan na Rhosgobel

Zagłosowałm na "nie". Tymniemniej, słusznie prawi Tworek. :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 23, 2012 14:52 
Warrior/Ranger

Ja dałem na TAK, sam pewnie nie skorzystam, ale może zachęci to innych do przyjazdu, a na pewno ułatwi niektórym złożenie decka marzeń :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 23, 2012 16:42 
Dwarf

Usilnie walczyłem poprzednim razem za wprowadzeniem proksów ale wynik był na NIE - wiec zagłosuje za większością i tym razem dałem NIE.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 31, 2012 12:43 
Warrior/Ranger/Sage

Generalnie jestem na nie (tak zagłosowałem). Sam nie zamierzam stosować proxów, ale jeśli dla kogoś taka możliwość miałaby być zachętą do przyjazdu na turniej, to nie będę się sprzeciwiał.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 31, 2012 16:04 
Master of the Art

Tak jak ostatnio głosowałem na nie. Wątpię (niestety) żeby miało to podnieść frekwencję ale jeśli faktycznie znajdzie się taka osoba która nie ma czym grac a chce no nie ma problemu.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 02, 2012 11:30 
Warrior/Ranger

Jesteście bandą obłudników - dajecie NIE ale mówicie że jak ktoś będzie chciał to proszę bardzo. Ale głosując na NIE nie dajecie tej szansy komuś kto by chciał z niej skorzystać..

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 03, 2012 1:02 
Warrior/Ranger/Sage

pokrzyw napisał(a):
Jesteście bandą obłudników - dajecie NIE ale mówicie że jak ktoś będzie chciał to proszę bardzo. Ale głosując na NIE nie dajecie tej szansy komuś kto by chciał z niej skorzystać..

to ostre słowa więc się wypowiem
nie ma problemu z tym zeby ktoś grał proxami, sam używam proxów (i to nie jakichś ładnych drukowanych, tylko wkładam za koszulkę małą kartką z nazwą karty którą proxuje) ale zagłosowałem nie bo kwestia dotyczy oficjalnych turniejów

tak długo jak będziemy robić oficjalne turnieje to proxy nie powinny się na nich pojawiać bo to nie taka karcianka - jak tyko zmienimy miano naszych spotkań z mniej-lub-bardziej ogólnopolskich mniej-lub-bardziej oficjalnych turniejów na zjazd fanatyków Tokiena i martwej karcianki MECCG u wujka Waldka :P to wszystkie moje obiekcje prysną

więc nawiążę tu do dyskusji która zapoczątkował to całe ankietowanie - co zrobić z formatem w jakim gramy i się spotykamy - rozluźnijmy ogólnie atmosferę, nie róbmy turnieju
może ktoś zarzucać że to będzie ostateczny gwóźdź do trumny naszej karcianki, ale ten gwóźdź ktoś już wbił dawno temu i MECCG jest martwy od jakiegoś czasu. Nawet jeśli zarzucimy oficjalny format turniejowy i czy pucharowy czy szwajcarski system rozgrywek i bedziemy grac sobie tak po prostu - to i tak jest to (według mnie) wystarczajacy powód zeby jechać na takie spotkanie i grać. Są osoby które mi mówią że się jeszcze nie nagrały w MECCG i chcą grać w niego jak najwięcej - na pewno na takim naszym spotkaniu, nawet jesli nie turniejowym, i tak jest wieksza szansa na rozegranie w ciągu jednego weekendu więcej gier niż w ciągu miesiąca (by nie rzec pół roku albo nawet roku) siedząc u siebie w rodzinnym miasteczku

na inne ankiety nie oddałem żadnego głosu bo nie do końca widzę cel - albo gramy regulaminowo (z jakimiś niewielkimi odchyleniami jakie wniesie organizator turnieju), albo darujmy sobie to i niech kazdy gra jak chce - ci co chca nieh zorbią sobie swoje mini rozgrywki tylko kartami z konkretnych dodatków, albo tylko konkretnymi alignment'ami, albo nawet grając na zasady bez kostek :P i będą z tego mieli tyle radości co gdyby był cały turniej taki
a najbardziej leniwi albo najbardziej zajeci beda mogli po prostu wpasc na troche, moze chocby na 1 plasznówke, moze nawet tylko na 1 piwo i zeby spotkac sie na zywo z ekipa - to sa opcje które nie za bardzo miały sens przy całym duzym turnieju... moze wlasnie w ten sposób udałoby się sciągnąć na nasze spotkania ludzi którzy od jakiegoś czasu się już nie pojawiali?

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 03, 2012 12:35 
Warrior/Ranger

Miało być ostro. Dużo jest komentarzy dałem nie , ale nie mam nic przeciwko by inni mogli korzystać(jak chcą). To dlaczego nie dać TAK - dla dobra innych?

Gra karciana do której nie można kupić kart (za sensowe pieniądze). Ile bym musiał zapłacić za 2-3 longbottom leafy? Po to by kilka razy do roku zagrać? Rozumiem z perspektywy osób mających wszystkie karty to oczywiste że proxy są faux pax, ale uważam, że też dla zrównoważenia szans graczy proxy nie byłyby czymś złym. To nie jest jakiś uberoficjalny turniej sponsorowany przez firmę wydającą karty - pamiętam jak były dymy w światku gier bitewnych gdzie figurka musiała być danego producenta by wziąć udział w turnieju. Jedyne co to proponowałbym zastrzec konieczność wydruku kart - bo warto wiedzieć co jest w treści karty.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 03, 2012 13:15 
Dwarf

Co do tych 3 Longbotomów to ci co je mają 3x to raczej z kolekcjonerstwa a nie z tego zeby posiadac akurat te karty. Ich koszt owszem jest wysoki ale od dłuższego czasu cały set Balroga stoji 800zł i więcej. Ja mój trzeci set Brudasa kupiłem za jakie 960zł - bolało ale cóż - hobbi i to w dodatku kolekcjonerskie kosztuje.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 05, 2012 7:34 
Warrior/Ranger

Ja lubię skomplikowane decki. Nie ciągnie mnie do Barloga, ale potrzebuję je do FW, gdzie używanie sideboardu jest gigantyczne. Chętnie kupiłbym te trzy kawałki papieru, bo co turniej proszę o pożyczenie jednego czy dwóch (zresztą od Ciebie). Ale jak sam piszesz - wydanie na nie 100zł różni się od wydania powiedzmy 500 czy 600zł.

PostNapisane: Wt maja 13, 2014 9:56 
Ranger/Sage

Wiem że temat wałkowany ale postanowiłem dodać swoje 3 grosze :)
Zagłosowałem na TAK. Z prostego powodu gra jest Martwa, cena kart duża. Do nie dawna była dla mnie nie do przeskoczenia. Wydaje mi się że każdy kto gra w te grę i przyjeżdża pograć z wami wyjadaczami, w turnieju chciałby zagrać licząc na to że może realnie mieć szanse na zwycięstwo. Brutalna prawda gier karcianych CCG jest taka że z reguły wygrywa ten kto ma większy portfel :(
Dlatego możliwość użycia proksów w jakiejś oczywiście ograniczonej formie według mnie ma sens z kilku powodów.
Wam doświadczonym graczom będzie się grało lepiej :) na bardziej wyrównanym poziomie.
Młodzi gracze będą mogli złożyć talie jakie by chcieli a nie jakie tylko mogą.
Cena też ma znaczenie a ona cały czas rośnie. W dyskusji padł argument, że to jest hobby i trzeba ponieść koszty tego hobby. Generalnie Ok, ale jeśli mówimy o koszcie rzędu 3 x 350 euro za komplet kart z Balroga, itd, to z mojej perspektywy są to ceny astronomiczne. Sam dążę do tego żeby mieć komplet kart, z każdego dodatku, SET wiem że nie będzie mnie stać na Play Sety. Do tego dostępność kart jest coraz mniejsza. Poprzez wprowadzenie takich restrykcji jak brak kart proxowanych w ograniczonej formie [ mam na myśli jakiś procent, albo ilość w sensie max 10-20% lub max 15 kart] zamykacie trochę na to aby zarażać bakcylem osoby z poza hermetycznego środowiska.
A jesteście na tyle fajną ekpią że szkoda :(

Na koniec pozwolę sobie zauważyć jedną rzecz czytając wypowiedzi części z was w tym wątku mam wrażenie że niektórzy boją się utracić monopol na kozackie talie :P i easy win :P

PostNapisane: Śr maja 14, 2014 15:48 
Shadow of the East

Owszem, cena kart rośnie bo to dalej jest chodliwy towar i jednocześnie jest go coraz mniej na rynku. Ale mimo wszystko wiele rzeczy można załatwić bez wydawania zaskórniaków. Przykładem są moje sytuacje z ostatnich dwóch lat gdzie dużo kart zdobyłem na zasadzie wymiany, ponosząc jedynie koszt wysyłki. Uzyskałem w ten sposób 2-3 sztuki Longbottom Leaf, przynajmniej 3x Mouth of Sauron i tyle samo assasinów oraz wiele innych kart.

Do tego wydami się, że wpływ erek na grę nie jest aż tak wielki. W sensie nie wkładamy do decku samych rarów. I limit 10-15 proksów powinien w zupełności wystarczyć, żeby pokryć braki 3x LL, 1x Mouth of Sauron czy 3x We Have Come to Kill.

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]