Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 14:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: VTES
PostNapisane: N kwi 03, 2005 3:13 
Wiedźma

HA! I to ja założe taki temat :))
A mianowicie mam pytanie (do Ciacha i Nekhomanty i innych wszystkich grających :) ) - jestem mega początkującym, więc proszę o wyrozumiałość :)

Mam 1 deck startowy ;) Camarilla - Malkavian.
Chciałbym coś dokupić, ale w spisie na vtes.pl jest dużo dużo róznych starterów i boosterów, a póki co chciałbym dobrać karty do tych które już mam :) Tak więc pytanie - co można a czego nie można (czyt. nie będę mógł użyć) zakupywać by dopełniać Camarille (ew. Malkavian - bo jeszcze nie wiem jak duże ma znaczenie klanu). Tj. mogę inne klany sobie podokupywać? I czy startery Black Hand = Sabbat? :)
Pozdrawiam miłośników VTES! :P

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 03, 2005 19:29 
Warrior

Tak więc zacząłeś od trochę... ekhm... Cienkiego startera. Nawet jak na preconstructedy :)

Klan jest raczej baaardzo ważny. Gra się (najczęściej) deckami klanowymi (czyli z większością wampirów w krypcie należących do jednego klanu). Jeżeli chcesz grać Malkavami, najłatwiej będzie ci złożyć deck typu Stealth & Bleed, czyli jeden z najbardziej prostackich i wkurzających decków. Nie przysporzy Ci to sympatii wśród współgraczy :)

Jeżeli chcesz pozostać przy klanach Camarilli, powinieneś kupować boostery Camarilla Edition właśnie. Tudzież inne preconstructedy, ale tego raczej nie polecam.

Black Hand to karty z tego co pamiętam raczej do klanów Sabbatowych. Jeżeli nimi właśnie grać chciałbyś, zacznij raczej od Sabbat Warsów. I np. od startera Tzimisce (wiem, wcześniej pisałem, że precony beee, ale Tzimisce lubię od zawsze :shock: )

Klany niezależne - Final Nights (nie wiem, w jakim stopniu dostępne jeszcze) i ostatni dodatek - Kindred Most Wanted.

Do Anarchów raczej na starcie boosterów nie polecam.

A ja sam mogę zaoferować jakieś karty do Wampiurka za MECCG-owe :)
W miarę aktualna lista - forum na vtes.pl, nick - calibantoy.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 03, 2005 21:24 
Warrior/Ranger/Sage

Co moge dorzucic do tekstu Calibana:

Kfiad, skoro chcesz dobrac karty do tych, ktore juz masz, to na Twoim miejscu skupilbym sie nie na kupowaniu busterow, tylko wlasnie kart, ktorych Ci brakuje. A wiec bylyby to karty pod klan (w Twoim przypadku pod Malkavow), albo pod klanowe dyscypliny (dla Malkavow sa to: Obfuscate, Dominate, Auspex).

Wejdz na stronke Nekhomanty: www.vtes.pl i skorzystaj z wyszukiwarki kart. Polecam szczegolnie opcje "Zaawansowane wyszukiwanie" - dziala naprawde swietnie, od razu wyswietli Ci to co chcesz, tylko musisz odpowiednio dobrac filtrowanie...

Co do konstrukcji dekow... Fakt, zazwyczaj ludzie graja dekami "klanowymi", ale sa i tacy, co graja dekami opartymi nie na jakims konkretnym klanie, tylko na konkretnych dyscyplinach. Wtedy wampiry sa dobierane jako najbardziej wypasione z tych, ktore posiadaja interesujace Cie dyscypliny. Ja z kumplami takie talie nazywam "Legia cudzoziemska". Nie wiem jak inni, ale u mnie w Herbach nikt czegos takiego nie lubi, bo czasami prowadzi to do absurdalnych sytuacji, ktore w RPG Wampir: Maskarada bylyby nie do pomyslenia. Oto bowiem na stole u jednego gracza moga spotkac sie wampiry z klanow, ktore strasznie sie nie lubia, np. Nosferatu + Toreador.

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 03, 2005 21:54 
Wiedźma

o, brawo! właśnie coś takiego (jak wyszukiwanie zaawansowane) chcę zrobić u siebie na moim spisie - bardzo mi się podoba, widać że dużo roboty w to chłop włożył!
Jak mówicie, że Malkavian nie są lubiani, to ja sie może jeszcze zdąże przerzucić na coś, mam nadzieję... Narazie rozpoczynam gwałt na Roocie, żeby ze mną zaczął grać :)

Dzięki chłopaki!

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 03, 2005 22:10 
Warrior/Ranger/Sage

Caliban raczej uogolnial z tymi Malkavami ;-) Nie lubiane sa zadne talie, ktore moga wycisnac duzo bleeda i duzo stealthu, czyli bleed na Malkavach, bleed na Setytach (chyba jeszcze bardziej chamski, bo ma combat endsy), bleed na Lasobrze itd...

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 04, 2005 8:32 
Warrior

A moze powiedz jaki styl gry by ci odpowiadal? Szybkie pozbawianie przeciwnikow krwi (stealth/bleed malkavian), naparzanie czy moze subtelna polityka? A preconstructy polecam (oczywiscie nie wszystkie :) ) bo w wampirze w wiekszosci sa naprawde zlozone z pomyslunkiem.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 04, 2005 9:47 
Wiedźma

:-)
Myślę, że w takim razie zostane przy Malkavian (skoro los tak chciał, bo kedy kupowałem ten starter to oczywiście nic w ząb nie kumałem, więc kupiłem pierwszy lepszy). Nie chciałem tylko żeby mnie współgracze nie lubili :) :)
A potem dla urozmaicenia przerzucę się może na politykę (Tremere? Ventrue?)

Powiedzcie - czy będzie można potem połączyć Malkavian i inny klan w rozgrywce, i czy to jest generalnie spotykane?
Zaczyna mnie to rajcować ;) (chociaż boleśnie odczuwam brak rzutów kostkami!)

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 04, 2005 18:50 
Warrior/Ranger/Sage

Tak, jest to spotykane: to wlasnie mialem na mysli mowiac "Legia cudzoziemska"...

Cos mi sie zdaje, ze na nastepny turniej bedzie trzeba takze wziasc karty do Vampirka :-D

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 04, 2005 21:33 
Warrior

Klasyczny stealth bleed na malkavach to cos w stylu 12 akcji bleed (govern the unaligned + ew. scouting mission, ale glownie governy), 18 modyfikatorow bleeda (conditioning, threats, bonding), 24 stealth (im bardziej roznorodne tym lepiej). Do tego pare innych kart (jakies dodge do combatu, secure haven, blood dolle, jakies przewijarki typu barrens, wake+deflekcje do odbijania bleedow, jakies telepathic misdirection do sporadycznego lapania/czesciej odbijania) i juz zarzynasz innych, chyba ze caly stol combatowy sie uwezmie na ciebie to wtedy ty jestes zarzniety :)
Jak juz ci sie znudzi ten deck (a znudzi szybko :) ) to mozna pokombinowac z malkavami. Maja fajne akcje na dominacje ktorymi mozna ukrasc sporo rzeczy ze stolu, obfuscate daje im disguised weapon - czyli uzbrajanie sie w fajne rzeczy w najmniej spodziewanym momencie i inne ciekawostki. Ja aktualnie knuje z deckiem na Derange :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]