Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 5:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt maja 08, 2015 15:32 
Warrior/Ranger/Sage

Chętnie dowiedziałbym się jak przechowujecie swoje karty, bo przy rosnącej (mimo oporu materii) kolekcji muszę już zrezygnować z przypadkowych pudełek po lodach i takich tam.

Pierwsza kwestia - segregator z wkładkami mieszczącymi po 9 kart z każdej strony (te wkładki to się się chyba nazywają top-loadery, tak?)
Do tej pory trzymam karty w segregatorze bez koszulek. To ma taką wadę że jak wyciągam karty (w domyśle - te których mam po 1 sztuce) z segregatora, to muszę je zakoszulkować. I potem po rozgrywce - "odkoszulkować" i z powrotem do top loadera. Dużo czasu się na tym schodzi.

Próbowałem wciskać karty w koszulkach do przekładek - ale albo się nie mieszczą, albo owszem się mieszczą, ale potem jak chcę taką kartę wyjąć to i tak wychodzi bez koszulki, a koszulkę trzeba wyciągać osobno. Jakaś masakra. Pytałem się o to gościa ze sklepu z planszówkami i generalnie byl zdziwiony moimi problemami, mówił że pojedyńcze karty bez problemu mieszczą się w przekładce w koszulkach. Może muszą być jakieś lepsiejsze koszulki, dopasowane do wkładek??

Dodatkowo zauważyłem że karta w koszulce i w przekładce jest mniej widoczna, bo kolejne warstwy folii nakładają się na siebie. Karty tak zakoszulkowane wydają się mardziej matowe i de facto mniej atrakcyjne - a przecież chciałbym aby ktoś (nie znający ME CCG) oglądając te karty robił co chwila "ŁOŁ".

Druga kwestia - nadwyżki ponad karty unikalne. Czy są jakieś gotowe pudełka, w któych można byłoby takie nadwyżki w sposób zorganizowany trzymać. Zorganizowany czyli albo alfabetycznie, albo nie wiem, jak tam komu wygodnie, ale tak aby był do nich łatwy dostęp. Chcesz wrzucić do decku 3 kopie np. Hundreds of Butterflies - to wiesz dokładnie gdzie ich szukać. Oczywiście - można sobie takie pudełka mniej lub bardziej wypasione zrobić samemu - pytanie więc sprowadza się do tego - jak sobie z tymi stosami kart poradzić jeśli nie chce Ci się / nie masz czasu / masz 2 lewe ręce i takiego pudełka sam sobie nie zrobisz.

I trzecie pytanie - choć tutaj pewnie może być tyle odpowiedzi ile graczy. Jak sortujecie te karty chociażby w segregatorach? Kolejne edycje osobno (Wizards, Dragons itd) i w ramach tych edycji jakiś dalszy układ (alfabetycznie postacie, potem alfabetycznie resoursy, potem hazardy itp. To by się wydawało najbardziej logiczne, z drugiej strony - chcąc znaleźć jakąś kartę musisz wiedzieć z jakiej edycji pochodzi (ok, to słaby argument, to jak ktoś gra 10 czy 15 lat to pewnie ma to w głowie, ja też zresztą część kart pamiętam skąd były). czy też może macie to podzielone od razu na typy kart (to chyba mniej kolekcjonerskie podejście, ale - chyba - bardziej praktyczne)

Ja skłaniam się ku temu aby w segregatorze mieć karty edycjami i potem typami kart, a w pudle (nadwyżki) już tylko wg typów kart i alfabetycznie, bez podziału ne edycje.

Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdro.

PostNapisane: Pt maja 08, 2015 20:12 
Dwarf

Ja przechowuję karty w segregatorach które mają 4 zapięcia ze względu na lepsze "trzymanie" koszulki. Koszulek używam tylko i wyłącznie Ultra-Pro Platinum bo inne są cieńsze (choć te najnowsze czarne też są bardzo fajne). Każda karta w osobnej koszulce (dwustronnie) co daje tylko 18 kart na stronę, ale dzięki temu dokładnie panuje się nad stanem kolekcji tym bardziej w MECCG są dopuszczone max 3 karty co pięknie wchodzi w rzędzie. Dodatkowo koszulka jest nieobciążona co zapobiega wyginaniu się koszulek i wykrzywiania dolnego rogu koszulki, a z czasem samych kart - biorąc pod uwagę, że segregator stoi w pionie.

Wkładanie kart w koszulkach do segregatora jakoś mi nigdy nie przyszło do głowy - grając w MECCG całą kolekcję miałem w klaserach a nadwyżki w koszulkach (c u i f miałampo kilkanaście sztuk, a w przeciągu 10 lat grania dorobiłem się ponad 500 nadmiarowych rarów i to też było w koszulkach więc większość tego co było w klaserach nigdy nie wyjmowałem). Patrząc na obecne używanie Netrunnera to kompletnie mi nie przeszkadza wyjmowanie z klasera, bo meta się zmienia w umiarkowanym tempie co pozwala przez dłuższy czas trzymać karty w koszulkach, i po pewnym czasie wymienić je na inne które znowu są jakiś czas w koszulkach.

Co do sortowania to ja sortowałem je w takiej kolejności:
- set
- alfabetycznie
- hazardy / resoursy
- hazardy - creatury , permamenty, longi eventy, short eventy
- resoursy - postacie, frakcje, ally, item, permamenty, longi eventy, short eventy
a po pewnym czasie i tak się zna te karty na pamięć więc szukanie jest banalnie proste niezależnie od schematu (każdy ma inny)

PostNapisane: Pt maja 08, 2015 23:16 
Shadow of the East

Mój playset jest w 3 segregatorach. Jeden zawiera hero, drugi hazardy a trzeci miniona i fallena. Wszystko jest powkładane w typowe strony (3x3 z kieszeni po obu stronach co daje 18 kart) alfabetycznie, bez względu na dodatki. Przecież decku się nie buduje na podstawie samego Wizards albo Dark Minions ;) Oprócz tego, żeby ładnie to wyglądało to karty unique są oddzielnie od non-unique. Więc nieunikalne ładnie wchodzą po 3 w rzędzie. Do tego podobnie jak u Thorina (choć ten dobrze ściemnia, już nie za bardzo ma co układać :P): postacie, itemy, ally, fakcje, eventy (już bez podziału na short/long/permanent), hazard creature, hazard event.

Nadwyżki (jak Marvels Told, Smoke Rings czy popularne rary jak Mouth of Sauron etc) trzymam w dodatkowym pudełku, również wg rodzaju posegregowane.

W sumie fajną opcją (ale i kosztowną) jest zakoszulkowanie wszystkiego i poukładanie alfabetycznie w pudełkach. Nie trzeba tych kart "ubierać" i "rozbierać" co daje dużą oszczędność czasu. Do tego takie pudełko zajmuje mniej miejsca niż segregatory. Ale to rozwiązanie, wg mnie, jest mało kolekcjonerskie ;) Nie ma tej frajdy z przeglądania klaserów i patrzenia na ładnie posegregowane karty ;)

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

PostNapisane: So maja 09, 2015 10:14 
Dwarf

zakoszulkować wszystko w pojedyncze protektory to jakiś hadrcore - sam playset Meccg to niecałe 4000kart do tego nadwyżki, gdzie ja ich miałem w czasach świetności jeszcze jakieś 2000 użytecznych żeby mieć porobionych po kilka tali - 6000 koszulek to nie lada wydatek.
a segregować ma co - może nie MECCG - ale karty też idą w tysiące :P

PostNapisane: So maja 09, 2015 12:55 
Shadow of the East

Dlatego napisałem, że to kosztowne rozwiazanie ale wygodne i efektywne, zwlaszcza jak się zna karty;) np LOTR LCG koszulkuje cały ale to też wynika ze specyfiki gry, gdzie bierze się całe pakiety 'hazardów'.

PostNapisane: Śr sie 26, 2015 1:35 
Warrior

Troche po czasie ale zostanie dla potomnosci. Przy tysiacach kart takie pudelka sa calkiem przydatne:
http://www.firestormcards.co.uk/Storage_Boxes-C2.aspx

PostNapisane: Pt maja 20, 2016 22:04 
Warrior/Ranger

Nie ma jak wątkowa nekromancja :)

http://allegro.pl/ultrapro-koszulki-pud ... 88137.html

Interesuje kogoś wspólne złożenie oferty temu panu? Mnie by połowa tego stosu się przydała...

PostNapisane: Pn maja 30, 2016 13:34 
Warrior/Ranger

d_fens napisał(a):
Nie ma jak wątkowa nekromancja :)

http://allegro.pl/ultrapro-koszulki-pud ... 88137.html

Interesuje kogoś wspólne złożenie oferty temu panu? Mnie by połowa tego stosu się przydała...

Kupiłem od gościa cały ten stos. Lekko licząc wystarczy na zakoszulkowanie wszystkiego i jeszcze sporo zostanie :D

PostNapisane: Pn maja 30, 2016 15:04 
Shadow of the East

Przez moment myślałem, żeby się z Tobą zrzucić ale generalnie ja używam tylko przezroczystych sztywnych a tam takich nie było :(

PostNapisane: Pn maja 30, 2016 15:11 
Warrior/Ranger

No ja pewnie pobawię się w double sleeving. Kupiłem ostatnio paczkę koszulek perfect fit od KMC i zobaczę jak wchodzą w protektory od ultra pro.

PostNapisane: Wt maja 31, 2016 8:52 
Pan na Rhosgobel

Niezły deal. :D Trochę przezroczystych by mi się przydało. Może dobijemy targu na następnym turnieju?

PostNapisane: Wt maja 31, 2016 9:02 
Warrior/Ranger

Jak przyjdzie do mnie paczka to zrobię inwentaryzację i będę wiedział co mam na zbyciu. Dogadamy się :-)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]