Polskie Forum MECCG https://meccg.pl/ |
|
Ciasta turniejowe https://meccg.pl/viewtopic.php?f=2&t=1301 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Thorin [ So kwi 28, 2012 23:34 ] |
Tytuł: | Ciasta turniejowe |
"Murzynek" Przygotowanie polewy/pierwszy składnik cista: 1 kostka margaryny „Palma” 2 szklanki cukry 3 łyżki kakao 1 cukier waniliowy podwójny ½ szklanki wody Wszystko razem gotujemy około 10 min mieszając (uzyskujemy konsystencję – z łyżki ściekają ciągnące się łezki). Odlewamy pół szklanki (na końcu posmarujemy tym górę cista). Następnie odstawiamy wszystko do ostygnięcia. Po ostygnięciu (ale nim całkowicie zastygnie)dodajemy i mieszamy: 2 szklanki mąki Tortowej 4 duże jajka (5 małych) 1 mały proszek do pieczenia (na 0.5kg mąki czyli około 2 szklanki) Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia lub papierem śniadaniowym wysmarowanym margaryną (koniecznie wyłożyć blachę bo inaczej cisto będzie mocno przywierać do blachy). Pieczemy przez 45-60min w 180 stopni (można włożyć ciasto do zimnego piekarnika) Upieczone i przestygnięte ciasto przekroić (z grubości) i przełożyć dżemem truskawkowym. Odlane 0,5 szklanki polewy rozgrzewamy i polewamy górną część ciasta. Nim polewa ostygnie posypujemy np.: wiórkami kokosowymi . |
Autor: | pokrzyw [ N maja 06, 2012 9:30 ] |
Tytuł: | |
Dżem truskawkowy - jakiś sekretny Kędzierzyński wyrób, czy niskosłodzony z biedy też może być? Jaka temperatura pieczenia? 180? |
Autor: | Thorin [ N maja 06, 2012 11:44 ] |
Tytuł: | |
Tak - niskosłodzony. 180 stopni , można włożyć ciasto do zimnego piekarnika. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |