Polskie Forum MECCG
https://meccg.pl/

Ciasta turniejowe
https://meccg.pl/viewtopic.php?f=2&t=1301
Strona 1 z 1

Autor:  Thorin [ So kwi 28, 2012 23:34 ]
Tytuł:  Ciasta turniejowe

"Murzynek"

Przygotowanie polewy/pierwszy składnik cista:
1 kostka margaryny „Palma”
2 szklanki cukry
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy podwójny
½ szklanki wody
Wszystko razem gotujemy około 10 min mieszając (uzyskujemy konsystencję – z łyżki ściekają ciągnące się łezki). Odlewamy pół szklanki (na końcu posmarujemy tym górę cista). Następnie odstawiamy wszystko do ostygnięcia.

Po ostygnięciu (ale nim całkowicie zastygnie)dodajemy i mieszamy:
2 szklanki mąki Tortowej
4 duże jajka (5 małych)
1 mały proszek do pieczenia (na 0.5kg mąki czyli około 2 szklanki)

Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia lub papierem śniadaniowym wysmarowanym margaryną (koniecznie wyłożyć blachę bo inaczej cisto będzie mocno przywierać do blachy). Pieczemy przez 45-60min w 180 stopni (można włożyć ciasto do zimnego piekarnika)

Upieczone i przestygnięte ciasto przekroić (z grubości) i przełożyć dżemem truskawkowym.

Odlane 0,5 szklanki polewy rozgrzewamy i polewamy górną część ciasta. Nim polewa ostygnie posypujemy np.: wiórkami kokosowymi .

Autor:  pokrzyw [ N maja 06, 2012 9:30 ]
Tytuł: 

Dżem truskawkowy - jakiś sekretny Kędzierzyński wyrób, czy niskosłodzony z biedy też może być?
Jaka temperatura pieczenia? 180?

Autor:  Thorin [ N maja 06, 2012 11:44 ]
Tytuł: 

Tak - niskosłodzony. 180 stopni , można włożyć ciasto do zimnego piekarnika.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/