Trochę offtop się robi, ale co tam, forum na nadmiar wiadomości nie narzeka, najwyżej ktoś to później przeniesie w inny dział.
Mógłbym to zatytułować "dlaczego nie lubię grać z Minionem"
Znać zasady do MeLe i do Balroga - znam (powiedzmy w stopniu wystarczającym żeby wiedzieć czy przeciwnik robi to co robić wolno), grać przeciwko Ciemnej Stronie, grałem wiele razy i na turniejach i dużo wcześniej, kiedy grywaliśmy towarzysko z Rafałem i z innymi kolegami z 'giercowej ekipy'.
i może to właśnie zły cień Rafała nad tym ciąży, bo pierwsze doświadczenia z gry przeciwko Nazgulom sięgające jeszcze ubiegłe tysiąclecie (fajnie brzmi

), miałem takie, że ten grał swoją turę JESZCZE dłużej niż robił to Wizardem, mieszał kartami między sideboardem a deckiem, tworzył jakieś zmyślne comba , z których kompletnie nic nie wynikało. Może tyle, że hazardami szkodzić mu za bardzo nie mogłem i nasza partyjka (jeśli grał Nazgulem) najczęściej wyglądała tak, że ja praktycznie wywalałem hazardy najszybciej jak się dało, żeby przyspieszyć dochodzenie kart. Robiłem te punkty zanim on się rozbujał i jak mi się udało to gra się kończyła albo moim szybkim zwycięstwem albo nie daj Boże jak mi coś nie poszło to się ciągnęła długimi godzinami. Sprawa się jeszcze pogorszyła jak wyszedł Balrog.
Tu to dopiero mogłem sobie hazardami 'poszaleć'.
Faktem jest, że zniechęcająca jest/była ta kompletna odmienność grania hazardów Ciemnej Stronie, ale jeszcze bardziej nieznajomość strategii 'resourcowych' przeciwnika i obojętność/nuda podczas jego tur. Nie wiem czemu już tak mam, ale mnie jakoś nie ciągnie żeby przebrnąć przez te kilkadziesiąt(set?) kart minionów i poczytać co oni mogą robić. Jakie mają mocne a jakie słabe strony.
To jest temat wymagający pewnie MNÓSTWA czasu. Nie próbowałem go zgłębić, kiedy miałem czasu dużo, to teraz gdy mam go znacznie mniej jest jeszcze trudniej. Może na emeryturze.
Przymierzając się powoli do turnieju przeczytałem sobie post Highwaymana sprzed paru lat "jak złoić tyłek Balrogowi". Rady cenne, tyle, jeśli ten sam zestaw hazradów (Nazgule,way is shut, kreatury na underdeepy ) ma być też na normalnego miniona to chyba większość kart niestety będzie tylko zapychaczem.