Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 0:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So mar 05, 2011 2:44 
Shadow of the East

Drodzy Forumowicze

i oto się dokonał - pierwszy człowiek z Polski był, przeżył i wrócił z Lure'a :) wiem, wiem, chodziły pogłoski,że był tam już jeden Polak, ale jak ustaliłem to się nie liczy. Wolfgang, organizator tej imprezy, powiedział mi, że ten człowiek to nasz rodak, mieszkający na co dzień w Austrii ;) Tak więc, jestem oficjalnie zapisany w kronikach Lure'a, jako pierwszy gość z naszego nadwiślańskiego kraju :)

Impreza jest naprawdę przednia,mnóstwo zabawy, ja postanowiłem maksymalnie wykorzystać ten czas. Program Lure'a jest bardzo zróżnicowany - jest masa eventów, w których można brać udział. W tym samym czasie są rozgrywane 2-3 różne turnieje - Arda, sealed, challenge deck i wiele innych. Ja w piątek zdecydowałem się na hero challenge deck popołudniu oraz drinking game wieczorem. Ten pierwszy polega na tym, że losujecie talię a po grze zamieniacie się z przeciwnikiem. Drugi to to sealed, gdzie kupujecie za kaskę boostery i startery (ewentualnie za darmo gracie jeśli macie swoje) a potem możecie modyfikować rzuty, ciągnąc karty itp pijąc alkohol a wasz przeciwnik może to kasować pijąc jeszcze więcej niż wy :) Całkiem zabawny event, niestety było za mało graczy, żeby się upić totalnie :)

Sobota natomiast była już bardzo męcząca. Od rana brałem udział w General Opponent - 5 rund od 9.30-10.00 do ok 16. Powiem jedno - naprawdę można wyczerpać deck, zwołać radę itd w 80 minut !!! we wszystkich grach mi się to zdarzyło a nikt specjalnie nie pędził, po prostu każdy wiedział co robi jego talia i grał swoje. W tym roku nie brałem jakiś bardzo serio talii - stwierdziłem, że to mój pierwszy Lure więc chciałem mieć frajdę. Vs hero/fw grałem minion one ringa i nawet w dwóch grach wrzuciłem - w sensie dowiozłem go do barad-dur. W dwóch innych grach wszystko szło cacy poza jednym szkopułem - nie mogłem rzucić wystarczająco, żeby dorwać jedyny. Biegałem, zagrywałem pierścienie ale z kostką już nic nie mogłem zrobić. Jedyna moja gra vs minion to był balrogowy deck, który zapewnił wygraną 6-0 i koniec końców byłem 5ty - 4ty był mój jeden z przeciwników, z którym "skrzyżowałem karty" w ostatniej rundzie i miał tyle samo punktów co ja ale wyprzedził mnie z powodu wygranej - brak wystarczającej rolki przy teście pierścienia.

Natomiast w niedzielę wziąłem udział w evencie Challenge deck event, zawierający 9 extra talii - 4 dla minion i 5 dla dla fallen wizardów. Powiem jedno - CH dla fw są zbyt potężne więc nie polecam grania nimi. Głównie stoją na sitech i się patrzy jak zagrywają kolejną rzecz.

Co do kwestii organizacyjnych to bez zarzutu. Ważne jest, żeby pamiętać, że w wejściówce kryje się nocleg i szwedzki stół podczas śniadania/ lunchu i kolacji. Natomiast picie jak alkohol czy soki bądź woda to oddzielny temat. W głównym pomieszczeniu jest lodówka a na niej cennik .Obok stoi koszyk, do którego wrzuca się należność kiedy wyjmujecie coś z lodówki. Wszystkie sealed turnieje również kosztują - po prostu kupujecie na właśność karty.

Jakby ktoś miał jakieś pytania to chętnie odpowiem a w międzyczasie możecie sobie obejrzeć zdjęcia :)
link

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Ostatnio edytowano Cz mar 07, 2013 1:09 przez Muad'Dib, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: N mar 06, 2011 1:32 
Warrior/Ranger/Sage

W jaki sposób się tam dostałeś? Samochód? Samolot?

A co do drinking game... Jaką moc miała wóda, którą się modyfikowało rzuty? ;-)

Aaa i jeszcze jedno... ile osób ogólnie było na evencie? Na zdjęciach widać też jakieś białogłowy... ;-)

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 07, 2011 1:03 
Shadow of the East

No cóż po podliczeniu kosztów, wyszło mi, że tyle samo zapłacę za samochód co za samolot z Warszawy do Frankfurtu. Do tego komfort podróży zupełnie inny - samochodem pewnie nawet do 15h a samolotem 1,5h for Frankurtu, skąd mnie zabrał Wolfgang.

Przy drinking game każdy pił co chciał :) u mnie to było piwo (jak i w przypadku 4 innych osób), natomiast pewien hiszpański gracz przywiózł coś mocniejszego ze sobą - jakby wysoko procentowy likier.

Były dwie grające kobiety - jedna Hiszpanka, druga Niemka. Nawet zdarzyło im się zagrać ze sobą w GO ;) Inna ciekawostka, że pojawił się tam również 10-letni gracz, tata go przywiózł - podobno był 4ty na mistrzostwach Szwajcarii ;)

Jeśli chodzi o liczbę osób to ciężko określić, ale myślę, że koło setki. Musiałbym zapytać się Wolfganga ile było dokładnie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 07, 2011 9:57 
Pan na Rhosgobel

Piękna lokalizacja! Samej wycieczki można pozazdrościć, a co dopiero jeszcze udziału w Lurze, ech! Gratuluję pomysłu i odwagi! :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 07, 2011 12:17 
Warrior/Ranger

czy ja dobrze widziałem - ktoś na Lurze miał tego nowego Lotr'a?

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 07, 2011 13:11 
Shadow of the East

Gothmog napisał(a):
czy ja dobrze widziałem - ktoś na Lurze miał tego nowego Lotr'a?

Tak, Wolfgang miał. Co prawda to było tylko demo ale zawsze coś. Niestety wersja dla 4 graczy była po niemiecku więc nie mogłem wziąć udziału tylko się odrobinę przypatrywałem. Był również zestaw kart dla dwóch osób po angielsku ale już nie miałem czasu/okazji się temu przypatrzeć. Generalnie z tego co widziałem z 4-osobowego multi, każdy gracz miał swoją drużynę o różnych zdolnościach. Jedni to byli typowi wojownicy, inny mogli leczyć sojusznicze jednostki itd. Nie będę się wdawał w szczegóły po prostu ich nie znam, ale obserwując grające osoby, miałem wrażenie, że to takie karciane Shadows over Camelot (choć wiem, że to porównanie głównie dla tych co znają tę planszówkę).

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 07, 2011 21:36 
Warrior/Ranger/Sage

A te wszystkie starterki i boosterki to po cenach z eaglecards czy inszych, że tak z ciekawości spytam?

No i gratulacje za zajęte miejsce - piąty na setkę i to za pierwszym razem, no no!

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 07, 2011 22:41 
Shadow of the East

Może nie tak różowo, że na 100 ale właśnie sprawdziłem, że w GO brało udział 28 graczy :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 26, 2011 21:25 
Warrior/Ranger

Pawle a pamietasz ile cie ta impreza kosztowała? Powoli zaczynam urabiac małżonke i przydałoby się wiedzieć jakie będą koszty mniej wiecej.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 26, 2011 21:40 
Warrior/Ranger/Sage

Muad'Dib napisał(a):
(...)
Jeśli chodzi o liczbę osób to ciężko określić, ale myślę, że koło setki. Musiałbym zapytać się Wolfganga ile było dokładnie.

Rozmawiałem z Wolfgangiem w Warszawie, w czasie naszej partii w pierwszej rudzie GO. Powiedział, ze zazwyczaj na Lure'a przyjeżdża ok 120-130 osób.

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 27, 2011 23:04 
Shadow of the East

Gothmog napisał(a):
Pawle a pamietasz ile cie ta impreza kosztowała? Powoli zaczynam urabiac małżonke i przydałoby się wiedzieć jakie będą koszty mniej wiecej.

Bilet lotniczy - to zależy jaką okazję znajdziesz :) teraz najtaniej z wawy to ok 400zł (ale pamiętam, że chyba z wrocka można było polecieć nawet za 100zł albo taniej). Na miejscu byłem dzień wcześniej więc za pobyt od czwartku do niedzieli południe zapłaciłem ok 100 euro (zakwaterowanie + wyżywienie). I to są główne wydatki, innych już za bardzo nie ma. Tzn za udział w sealed game płacisz albo 12 albo 15 euro. Za udział w challenge deck symbolicznie 1 euro (bo tych nie dostajesz, Wolfgang przywozi co roku te same). Do tego w lodówce jest piwo, soki, woda - ceny 1-2 euro. Bierzesz z lodówki i wrzucasz do koszyka odpowiednią kwotę (cennik jest na lodówce). Reszta to są jakieś kwoty trudne do określenia - w zeszłym roku nie jechałem pociągiem z Frankfurtu ani w drugą stronę. Udało mi się załapać w oba kierunki samochodem, raz z Wolfgangiem a raz z wracającymi Niemcami.

Jeśli chodzi o koszt pobytu na miejscu to oczywiście kwota jest mniejsza jeśli przyjeżdżasz bezpośrednio już na sam event, czyli w piątek. W pokoju 8 osobowym to 65 euro a jednoosobowym 90.

Ale generalnie tak ok 1000zł pewnie trzeba liczyć - dużo zalezy od tego kiedy przyjeżdzasz, jaki pokój i jaki samolot znajdziesz.

Jakbyś miał jakieś pytania to wal jeszcze i wszelkie informację możesz też znaleźć tutaj http://www.lureofmeccg.org/lure.php .

Jakby jechało kilka osób to zawsze może być samochód, wyjdzie taniej trochę za transport ale wydaje mi się, że 3 osoby to trochę mało, raczej 4. Choć przy dzisiejszych cenach paliwa to ciężko cokolwiek powiedzieć.

Rozmawiając z żoną o kwocie to pewny jest koszt za pobyt a cała jest "ruchoma" ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 06, 2012 23:31 
Shadow of the East

Mam za sobą kolejną wizytę na Lurze i chciałbym się z wami znów podzielić wrażeniami i odrobiną zdjęć. Tym razem nie miałem aparatu ale zdjęcia i tak byłyby takie same jak rok temu :P natomiast z dużym powodzeniem grałem w różnych turniejach i zdobyłem parę bonusów Lurowych, które chiałbym wam pokazać:) Tym bardziej, że właśnie zauważyłem, że to mój 800 post i postanowiłem go użyć w słusznej sprawie ;)

Nagrody Lure 2012

Ostatnie zdjęcie to specjalny promos z Lure, który już dostałem w zeszłym roku ale jakoś nie było okazji go pokazać - każda osoba, która jest pierwszy raz dostaje tę kartę oraz dwie specjalne kostki :) Do tego w tym roku Wolfgang przywiózł nowe kostki - te bardziej kwadratowe, bez zaokrąglonych krawędzi. Ostatnia kostka to nagroda dla zwycięzców różnych turniejów - ja akurat dostałem za pierwsze miejsce w General Opponent - ale tylko jedna :) do tego bardzo ciężko się nią rzuca - jest wielka i ledwo się toczy :D

Do tego za zwycięstwo w GO miałem do wyboru jedną z kilku gier planszowych/karcianych i musiałem tak lawirować, żeby nie wziąć czegoś po niemiecku i żeby zmieściło mi się w plecaku więc skończyło się na angielskim core set LOTR LCG :)Szkoda mi było kasy na drugie pudełko a tak skorzystałem za darmo :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 07, 2012 18:13 
Warrior/Ranger/Sage

No to gratulacje :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 07, 2012 18:15 
Dwarf

Gratulacje dla MISTRZA LURE 2012

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 17:45 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Muad'Dib napisał(a):
Nie będę się wdawał w szczegóły po prostu ich nie znam, ale obserwując grające osoby, miałem wrażenie, że to takie karciane Shadows over Camelot

Jako szczęśliwy posiadacz LoTRa LCG (o nim mówimy, prawda?) mogę powiedzieć, że nie jest to prawdą. LoTR ma dość unikalną dynamikę. Na następnym turnieju jak będę to przywiozę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]