Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Śr cze 18, 2025 9:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 897 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 18, 2006 9:29 
Warrior/Ranger/Sage

Jakiż to szlachetny kamień zwano "Szronem" ? Skąd przyszedł, gdzie trafił i z jakiej przyczyny?

Tytuł:
PostNapisane: So paź 28, 2006 20:33 
Warrior/Ranger/Sage

kurcze nikt nie odpowiada to spróbuję ale to czysty strzał:

dokładnego "szronu" nie znalazłem, ale sugeruąc się nazwą ("biały śnieg") obstawiam Nimphelos - perłę wielkości jaja mewy, którą w pobliżu wyspy Balar wyłowili Falathrimowie, a którą Cirdan dał Thingolowi, który z kolei, w ramach zapłaty za drążenie Menegroth, ofiarował ją wraz z kilkoma innymi perłami krasnoludom (wodzowi krasnoludów) z Belegostu

długa odpowiedź jak na kogoś kto nawet nie jest pewny jej poprawności :wink: :P

Tytuł:
PostNapisane: So paź 28, 2006 23:37 
Warrior/Ranger/Sage

Vandrer napisał(a):
Sugeruąc się nazwą ("biały śnieg") obstawiam Nimphelos - perłę wielkości jaja mewy, którą w pobliżu wyspy Balar wyłowili Falathrimowie, a którą Cirdan dał Thingolowi, który z kolei, w ramach zapłaty za drążenie Menegroth, ofiarował ją wraz z kilkoma innymi perłami krasnoludom (wodzowi krasnoludów) z Belegostu

Brawo ! Już straciłem nadzieję że ktoś odpowie... Pytanie było o tyle trudne, że podałem właściwą nazwę owej perły. Polskie tłumaczenie jak sam napisałeś brzmi "biały śnieg" i jest oczywiście błędne, bo Nimphelos z Sindarinu oznacza "white frost", a nie "white snow". A fraza ta oznacza nic innego tylko właśnie "szron".
Pomyliłeś się mówiąc że Thingol ofiarował ją wraz z innymi perłami krasnoludom, bo to Cirdan oprócz Nimphelosa wręczył Thingolowi inne, pomniejsze perły, zaś ten ofiarował krasnalom największą z nich, a resztę zachował dla siebie, pozatym była ona wielkości jaja gołębia a nie mewy :P(wiem czepiam się niemiłosiernie). Oprócz tych dwóch małych potknięć odpowiedź jest poprawna tak więc zaliczam i następuje Twoja kolej :)

Tytuł:
PostNapisane: N paź 29, 2006 21:19 
Warrior/Ranger/Sage

kurcze rzeczwiście gołąb - co mi z ta mewą?

ale
(Silmarilion, Amber 1998 wyd. II str. 117) "[...] Thingol dał im mnóstwo pięknych pereł. Dostał je od Kirdana [...] Zwłaszcza jedna perła, wielkości gołębiego jaja [...] nazwano ją Nimfelos, a przywódca krasnoludów z Belegostu cenił ją bardziej niż całą górę skarbów."
więc nie tylko Nimphelos

(Silmarilion, Amber 1998 wyd. II str. 424) " los "śnieg" "
a "white frost" to bardziej "biały mróz" - tak się czepiam :P
pozatym Oiolosse - lepiej brzmi "wiecznie ośnieżony" niż "wiecznie oszroniony" - więc ten śnieg to chyba nie aż taki błąd

a w ogóle perły to nie kamienie a organiczne depozyty pochodzenia odzwierzęcego :wink: :P

wybacz - musiałem się poodczepiać :wink:

dobra, to dla odmiany coś prostego:

co łączy księżyc, Olorina i ... Vandrera :D ?

Tytuł:
PostNapisane: N paź 29, 2006 22:22 
Warrior/Ranger/Sage

Vandrer napisał(a):

(Silmarilion, Amber 1998 wyd. II str. 117) "[...] Thingol dał im mnóstwo pięknych pereł. Dostał je od Kirdana [...] Zwłaszcza jedna perła, wielkości gołębiego jaja [...] nazwano ją Nimfelos, a przywódca krasnoludów z Belegostu cenił ją bardziej niż całą górę skarbów."
więc nie tylko Nimphelos

Masz rację :oops:

Vandrer napisał(a):
(Silmarilion, Amber 1998 wyd. II str. 424) " los "śnieg" "
a "white frost" to bardziej "biały mróz" - tak się czepiam :P
pozatym Oiolosse - lepiej brzmi "wiecznie ośnieżony" niż "wiecznie oszroniony" - więc ten śnieg to chyba nie aż taki błąd

mi chodziło tylko o to że "white frost" to tzw 'fixed phrase' i oznacza "szron", tak jak "killer whale" to Orka a nie "wieloryb morderca"

Vandrer napisał(a):
a w ogóle perły to nie kamienie a organiczne depozyty pochodzenia odzwierzęcego :wink: :P

wiem ale pojęcie 'kamień szlachetny' stosuje się do zarówno minerałów takich jak np. diament jak i bursztynów czy pereł bo nie chodzi tu pojęcie 'kamień' tylko zagadnienie jubilerskie.

Vandrer napisał(a):
dobra, to dla odmiany coś prostego:
co łączy księżyc, Olorina i ... Vandrera :D ?

No więc zacznę może od końca :)
-"Vandrer" to po duńsku "wędrowiec, tułacz".
- Olórin aka Gandalf lub Mithrandir co bezpośrednio tłumaczy się na Szary Wędrowiec.
- No i księżyc... tu ciężko o bezpośrednie skojarzenie. Możliwe że księżyc wędruje po niebie, albo że Tillion, jeden z myśliwych Oromë'go, a także sternik księżyca żegluje/wędruje nad Ardą... Przyznam że tego ostatniego ogniwa nie jestem pewien :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 30, 2006 9:28 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
mi chodziło tylko o to że "white frost" to tzw 'fixed phrase' i oznacza "szron", tak jak "killer whale" to Orka a nie "wieloryb morderca"

kucze racja - sorki

a na jubilerstwie się nie znam :oops:

dwa pierwsze ogniwa - OK
ale pokombinuj z tym księżycem - to naprawdę proste znając motyw przewodni :wink:

a w ogóle to czy nikt poza tobą, Framie, nie bierze udziału w tym konkursie :?:

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 30, 2006 13:26 
Warrior/Ranger/Sage

Ech :?

Wciąż będę strzelał bo nie mogę znaleźć nici bezpośrednio wiążącej księżyc z wędrowcem:

-"Isil" czyli księżyc po elficku, tłumaczy się na "The Sheen", a słowo to w slangu brytyjskim oznacza "bryka", samochód :) zaś samochodem można wędrować
- Możliwe również że chodzi Ci o przetłumaczenie innego imienia księżyca czyli "Rána" co oznacza "Wayward" czyli "krnąbrny lub nieprzewidywalny" no i cząstka "way" czyli "droga" jest, a wędrówka bez drogi to jak żołnież bez karabinu :P
- I ostatni strzał: Otóż Księżyc po raz pierwszy wzniósł się nad Ardą i rozpoczął swoją żeglugę po niebie gdy Noldorowie wędrowali do Śródziemia podczas Pierwszej Ery.

Strasznie naciągane ale kto wie... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 30, 2006 13:28 
Warrior/Ranger/Sage

Vandrer napisał(a):
a w ogóle to czy nikt poza tobą, Framie, nie bierze udziału w tym konkursie :?:

No własnie nie wiem. Highwayman mnie poganiał, że konkurs ukatrupiłem, a teraz wszyscy cicho siedzą :?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 30, 2006 13:50 
Warrior/Ranger/Sage

w moim odczuciu sa 2 powody ze mało osób się udziela:

1 - brak czasu, nie wszyscy mogą logować się na forum tak często przez co mozliwe ze zanim oni cos by odpowiedzieli to ktos inny ich ubiegnie
2 - pare ostatnich pytań było tak potwornie szczegółowych i wykręconych (według mnie) ze zainteresowanie spadło pownieważ nie wystarczy zajżec na temat, pomyslec chwilke i odpowiedzieć, a trzeba przekopać cały internet albo wszystko ksiązki Tolkien'a/o Tolkien'ie by móc próbowac odpowiedzieć (co też moze łączyć się z brakiem czasu na takie poszukiwania)...

a ja nigdy nie miałem zamiaru brać w konkursie udziału bo przeczytałem z Tolkien'a przeczytałem raptem Wladce, Hobbita i Silmarilion i to wszystko tylko raz, wiec moja wiedza o Śródziemiu nie jest zbyt bogata poza paroma rejonami które zgłębiałem bardziej gdy prowadziłem LotR-RPG
ale zawsze było miło popatrzeć jak inni sie bawią - i teraz też regularnie sprawdzam jak wam idzie, szkoda tylko że faktycznie tylko was dwóch sie udziela

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 30, 2006 23:51 
Warrior/Ranger/Sage

a nie mówiłem że proste :wink:

chodziło mi właśnie o tę (tą?) nazwę księżyca z czastką ran - wędrować, wędrówka

więc... Twoja kolej Fram (tylko coś prostego co by Highwayman był zadowolniony :wink: )

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 31, 2006 0:26 
Warrior/Ranger/Sage

Vandrer napisał(a):
więc... Twoja kolej Fram (tylko coś prostego co by Highwayman był zadowolniony :wink: )

hmm może później :wink: Póki co chciałbym kontynuowac zabawę w skojarzenia:

Co łączy te trzy pojęcia? Durin I, Gelion, Elendil

... :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 31, 2006 1:24 
Warrior/Ranger/Sage

Vandrer napisał(a):

prosze sobie jaj ze mnie nie robic :evil: :P
tylko poweidziałem co myśle

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 31, 2006 14:21 
Warrior/Ranger/Sage

Fram Framson napisał(a):
Co łączy te trzy pojęcia? Durin I, Gelion, Elendil

To, że wymyślił je Tolkien :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 31, 2006 15:40 
Warrior/Ranger/Sage

Wszystkie zawierają literke "i" ?
;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 31, 2006 16:27 
Warrior/Ranger/Sage

I "n" też zawierają.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 897 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 60  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]