Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Pn cze 16, 2025 22:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lis 18, 2019 14:14 
Warrior/Ranger/Sage

Ciachu :P prachu i 30 już za nami niestety. Dzięki Thorin za ogarnięcie DZIESIĄTY RAZ tematu w Goszycach - mijescówa, klimat i ogólnie aura jest przednia w Goszycach!!!

Uszanowanie dla moich przeciwników turniejowych:
  • Wiedźma - wyzwania DC i pówrót do turniejowego grania, wszak graczy ostatnio jest jak na lekarstwo.
  • Highway, wiesz że maurdze narzekam, ale głownie to się frustruje na swoją nieudolność gry.
  • Z Drorem potyczka zacięta, chyba pierwszy raz udało mi się zagrać 3 frakcje w Ettenmorsach, ale i tak przegrałem :). Palandowych ogrków na koniec było więcej :P

Startrek epicki. Nie udało mi się poswtrzymać najazdu na mój ojczysty świat w ostatniej turze, ale pora była już późna, precyzyjnie nie myślałem, a tarcze i broń słabo rozwinięte i Klingoni mnie rozjechali. Gra ciekawa!
BTW: Zawsze mam niedosyt, że na naszych zjazdach zwykle gram tylko raz w daną grę, a jak wiadomo pierwszy raz to się dopiero człowiek oswaja z grą, zasadami, taktykami itp. Szczeście i pobłażlowść dla nowicjusza nie zawsze pomaga. Drugi raz by się przydało zagrać - to by była inna gra, ale zawsze czasu brakuje.

Dzięki Przemek za wciągnięcie mnie w niedziele przed wyjazdem w rozgrywkę w Sagradę. Szybka, "inna" gra. A jeszcze udało mi się wygrać, wiec dodatkowy + do wrażeń z gry :)

Fajnie było się znowu z wami wszytkimi spotkać
przy tej jakże przepięknej aurze pogodowej (jak na listopad).

Czekamy na zdjęcia ...

PostNapisane: Pn lis 18, 2019 15:17 
Shadow of the East

Uprzedziłeś mnie Panie Korzeniu w założeniu tematu :) Temat zdjęć - na dniach ogarnę to co mam na telefonie, na resztę muszę zaczekać aż Pan Thorin raczy zrobić mi upload.

Skoro już o krasnalu wspomniałem to dzięki za zorganizowanie imprezy. Jak zawsze zabawa przednia, jak zawsze niedosyt, że nie udało się zagrać we wszystko i jak zawsze niedosyt w niedzielny poranek :) Temat był wielokrotnie poruszany ale się powtórzę, granie nigdy nie jest dla mnie priorytetem, mógłbym z Wami po prostu posiedzieć, przegadać i przepić cały weekend :) Szkoda, że tylko raz na pół roku.

Fajnie, że udało się odświeżyć Dominiona po wielu latach przerwy - dzięki Daniel ;) Do tego faktycznie rozgrywka w Star Treka była dosyć epicka, mimo że zajęła sporo więcej czasu niż się spodziewałem :) Musiałem pod koniec brutalnie potraktować kfiadga więc spodziewam się, że w innej grze, przy najbliższej okazji, też mi wbije nóż w plecy :)

W Avalon też się fajnie grało, choć jakoś mam większy sentyment do Agentów Molocha, szkoda, że ta gra poszła w zapomnienie odkąd pojawił się Merlin&Co.

Przy okazji dodam, że nawet coś mnie lekko ruszyło jak zobaczyłem Was grających w MECCG więc może jeszcze nie przepadłem kompletnie. Tutaj od razu wielkie podziękowania dla Jaded'a za zorganizowanie fajnej nagrody. Szkoda, że nie mogłeś się pojawić i wręczyć osobiście :(

Wyniki wrzucę pewnie jutro także proszę się nie dopominać :)

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

PostNapisane: Wt lis 19, 2019 14:48 
Warrior/Ranger/Sage

Zazdraszczam, mnie niestety w tym roku dopadły "real life issues".

PostNapisane: Wt lis 19, 2019 16:45 
Dwarf

Bardzo fajnie, że udało nam się spotkać po raz kolejny w tak licznym gronie. Lata lecą, zdrowie już nie takie, preferencje się też pozmieniały i nie do końca się śpi tak komfortowo na "ziemi" jak te 10-15 lat temu, doszły obowiązki i zmartwienia, bo czasy studenckie/kawalerskie dla większości są już pięknym wspomnieniem z łezką w oku, a na domiar złego można usłyszeć, rzekomo od tej lepszej polowy "po co tam jedziesz" , bądź inne takie, a mimo to udaje się i mamy chęci, żeby się spotkać. A spotkanie nie było w kij dmuchał, bo 30, a co daje nam 15lat wspomnień, dodatkowo Nasza Dorotka świętowała uzyskanie tytułu DOKTORA oraz remiza goszycka była oblegana przez nas 10 raz - chyba po tym czasie każdy z nas zna jej kąty tak dobrze jak własną kieszeń.

Bardzo mi miło, że część osób dodała coś od siebie przywożąc, a to jakieś ciasteczka, a to wafelki, a to babkę, a to sernik czy inne ciasto. Chciałby żeby to się stało standardem, że każdy z nas do każdego turnieju dokłada cząstkę od siebie, co zapewne odciąży organizatora, a co za tym idzie, może chętniej podejmie ktoś organizację, mając mniej na głowie i nie stresując się popełnieniem jakieś błędów / niedociągnięć, a zarazem mamy "bardziej suto zastawione stoły" :P.

Dziękuję wszystkim za wszystko, a z mojej strony w szczególności :
- Jaded za nagrodę turniejową - bardzo zacna
- Karolina, Muad, Daniel, (jeśli kogoś pominąłem to przepraszam) za organizację czasu i opiekę nad Hanią.

Super było się spotkać, spędzić wesoło czas i przywieść kolejną garść niezapomnianych wspomnień.

p.s.
Muad`Dib napisał(a):
Skoro już o krasnalu...

doigrasz się sinek, bo stąpasz po cienkim lodzie

Ostatnio edytowano Śr lis 20, 2019 2:10 przez Thorin, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt lis 19, 2019 23:29 
Warrior/Ranger/Sage

Hej ho!

Dzięki wielkie za organizację Radek - jak zawsze na najwyższym poziomie :D Nawet mnie, ostatniemu weteranowi spania na twardej podłodze, podratowali organizatorzy i załatwili polówkę lub materac, spało mi się przez to o wiele wygodniej i ponownie za to serdecznie dziękuję.

Dzięki za gry turniejowe oraz poza turniejowe - zawsze po zjeździe pozostaje niedosyt, że jeszcze w jakąś planszówkę by się zagrało, mooooże jakbyśmy wcześniej turniej zaczęli i z większą dyscypliną pilnowali czasu to byśmy urwali tak godzinkę a może nawet dwie z czasu METW'owania....?

Dzięki za sponsoring nagrody Jaded - nie myślałem, że tak wyjdzie, że jak mi ją dałeś na dworcu w Katowicach to już nie będzie chciała moich rąk opuścić no ale jakoś tak wyszło. Zaje-fajny zegar, tym bardziej, że nie cyka co mnie bardzo cieszy :D

Strasznie fajnie było Was wszystkich znowu zobaczyć i nie mogę się doczekać wiosny, żeby znów się spotkać :D

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

PostNapisane: Śr lis 20, 2019 15:05 
Pan Otwieracz

Wrocław również dziękuje! Szkoda że tym razem bardzo krótko byliśmy, ale życie daje czasem w kość i dobrze, że chociaż sobota się udała. Już sobie nie wyobrażam wiosny i jesieni bez tych zjazdów :)

Thorin napisał(a):
...preferencje się też pozmieniały...
:twisted:

A poniżej przepis na lembasy... ekhm... ciastka z czekoladą od szefowej (wychodzi na to, że jednak w opór cukru i nie jestem pewien jak dokładnie odlicza te 227 g masła):

- 227 g masła (temp pokojowa)
- 1 szkl. cukru
- 0,5 szkl. brązowego cukru
- pół łyżeczki sody
- 2 jajka (temp pokojowa)
- 2 ¼ szkl. mąki
- 5 tabliczek czekolady posiekanej na kawałki (wedle gustu – moja wersja 3xmleczna + 2xbiała, dzisiejsze 2xmleczna, 1xciemna, 2xbiala)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło mocno ubić z cukrami na puszystą masę. Wbijać pojedynczo jajka, za każdym razem miksując do połączenia. Dodać ekstrakt i miksować jeszcze kilka minut. Mąkę przesiać z sodą, dodać do „mokrych” i wymieszać do połączenia. Na koniec dodać posiekaną czekoladę.
Robić kulki i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia (ja wykładam za pomocą gałkownicy do lodów, więc wychodzą całkiem spore).
Piec 11-13 minut w 175 st C. Po wyjęciu z piekarnika mogą być troszkę miękkie. Trzeba dać im chwilę zanim się je przeniesie do ostudzenia.

PostNapisane: Pt lis 22, 2019 1:22 
Warrior/Ranger/Sage

Ja także dorzucam swoje 3 grosze do podziękowań :-)
Radek, znów odwaliłeś kawał dobrej roboty, a pomysł z tortem jubileuszowym był MEGA zajefajny !!

Dziękuję wszystkim, z którym udało mi się zagrać w cokolwiek - w planszówki, w Avalona no i oczywiście w MECCG :-)
Niestety, pomimo tego, iż przyjechałem już w czwartek, po 3 dniach było mi wszystkiego mało!!!
Nie wiem, czy tydzień by wystarczył, aby spokojnie we wszystko zagrać i nagadać się z wszystkimi...

Jak by nie patrzeć - już teraz odliczam dni do wiosny !!!

PS. Jaded - szacun!!!
Nie wiem, skąd Ty to wytrzasnąłeś ten zegar - był kosmiczny 8)

PS.2. Podtrzymuję swoją propozycję - następnym razem zagrajmy tylko taliami klasycznymi, najlepiej hero, ew. klasyczny minion.
Co Wy na to? ;-) :twisted: :lol:

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

PostNapisane: So lis 23, 2019 13:14 
Warrior/Ranger/Sage

Cieszę się, że zegar się podobał, producent twierdził, ze jest okropny :) Chiałem cos bardziej MECCG, ale niestety nie ma grafik w wysokiej rozdzielczości
Szkoda, ze nie dojechałem, miałem urlop miesiac wcześniej załatwiony, ale wirusy miały idealny tajming. Do następnego razu!

PostNapisane: Pn lis 25, 2019 0:55 
Warrior/Ranger/Sage

To i ja w końcu dołączę się do podziękowań.

Thorin - dzięki bardzo, że chciało Ci się po raz kolejny zorganizować ten nasz zjazd rodzinny nazywany turniejem, czy też ostatnio spotkaniem miłośników JRRT i MECCG. Zgadzam się, że pomysł z tortem był zarąbisty. Ale szczególnie (i to serio mówię) osobiste dzięki za ten kawałek ciasta zaraz po przyjeździe - zrobiłeś mi dzień, jak mawiają moje dzieciaki :D

Muad'Dib - dzięki za telefon, dał mi "kopa" żeby się ogarnąć z przyjazdem

Jaded - dołączam się do wyrazów szacunku za nagrodę - już wiem, jak wyglądał zegar Bilba :wink:

Dhror - dzięki za towarzystwo w drodze do i z Goszyc

Ciachu - dzięki za podwózkę w niedzielny poranek

Dzięki dla wszystkich, z którymi miałem przyjemność grać na turnieju: Ciachu, Dhror, kfiadeg - przy tej ilości graczy, szkoda, że nie było "każdy z każdym", ale w sumie i tak czas nas gonił :wink:

I ogólne Wielkie Dzięki dla Was Wszystkich - za granie (nawet jeśli krótkie), za rozmowy, za jedyną w swoim rodzaju atmosferę - te trzy dni (jak w moim przypadku) to zdecydowanie za mało...

@Yavanna
Jeszcze raz gratulacje, Dorka - no, jest czego :wink:

@Ciachu
Jeśli chodzi o zaproponowany przez Ciebie format następnego turnieju, to ja też podtrzymuję to co powiedziałem - jestem na tak :wink:

@kfiadeg
Mam pytanko: ta książka z kotem Schrödingera, którą mówiłeś, że czytasz córce, to jaki ma tytuł? (chciałem Młodej coś ciekawego podrzucić do czytania :wink: )

Trochę przydługo, więc już skończę :wink: Mam nadzieję, że na wiosnę znowu uda mi się przyjechać, bo zdecydowanie miałem za długą przerwę :wink:

PostNapisane: Cz lut 20, 2020 16:42 
Shadow of the East

Mocno spóźnione ale ważne, że zrobione, turniejowe -> zdjęcia

PostNapisane: Pt lut 21, 2020 11:07 
Pan na Rhosgobel

Jedno można powiedzieć oglądając te zdjęcia. Widać, że całe życie jesteście pod kontrolą i mocą Jedynego - w ogóle się nie starzejecie! :shock: :twisted:

PostNapisane: Pt lut 21, 2020 12:07 
Shadow of the East

To tylko tak się wydaje. Ja czasem przeglądam starsze zdjęcia i widzę, że mocno się zmieniliśmy :)

PostNapisane: Pn maja 23, 2022 0:08 
Pan Otwieracz

donmakaron napisał(a):
A poniżej przepis na lembasy... ekhm... ciastka z czekoladą od szefowej (wychodzi na to, że jednak w opór cukru i nie jestem pewien jak dokładnie odlicza te 227 g masła):

- 227 g masła (temp pokojowa)
- 1 szkl. cukru
- 0,5 szkl. brązowego cukru
- pół łyżeczki sody
- 2 jajka (temp pokojowa)
- 2 ¼ szkl. mąki
- 5 tabliczek czekolady posiekanej na kawałki (wedle gustu – moja wersja 3xmleczna + 2xbiała, dzisiejsze 2xmleczna, 1xciemna, 2xbiala)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło mocno ubić z cukrami na puszystą masę. Wbijać pojedynczo jajka, za każdym razem miksując do połączenia. Dodać ekstrakt i miksować jeszcze kilka minut. Mąkę przesiać z sodą, dodać do „mokrych” i wymieszać do połączenia. Na koniec dodać posiekaną czekoladę.
Robić kulki i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia (ja wykładam za pomocą gałkownicy do lodów, więc wychodzą całkiem spore).
Piec 11-13 minut w 175 st C. Po wyjęciu z piekarnika mogą być troszkę miękkie. Trzeba dać im chwilę zanim się je przeniesie do ostudzenia.

@Dorota ;)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]