Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 8:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn kwi 04, 2011 10:13 
Warrior/Ranger/Sage

Rozumiem, że na opracowanie wyników szeczegółowych potrzeba trochę czasu, ale napiszcie chociaż kto wygrał.

Ja ze swojej strony czuję się w obowiązku donieść, że Mundial w Chile (1962) wygrała Jugosławia pokonując w finale gospodarzy aż 8:0 (potem w kuluarach jeszcze długo huczało, że mecz był ustawiony).
Jeszcze większą sensacją był brązowy medal dla Bułgarów (też podobno w ostatnim meczu "posmarowali" Hiszpanom). :P
Brazylia nawet nie wyszła z grupy, a widowiskowo grający Urugwaj wystawił w ćwierćfinale rezerwowy skład i tym samym przegrał medal rzutem monetą (po 90 minutach był remis).

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 04, 2011 12:56 
Warrior/Ranger

Bardzo dziękujemy nielicznej garstce która przybyła nie bacząc na przeszkody. Turniej wypadł wspaniale, leniwie, bez niepotrzebnego ciśnienia (choć parę razy motyla noga dało się słyszeć ;)).

Jeżeli chodzi o planszówki to chyba numerem 1 był Battlestar Galactica (Emocjonująca gra do końca i dwukrotne zwycięstwo Cylonów. Okazało się że Bill Adama jest niezawodnym Cylonem, a dodatkowo w ostatniej partii w samej końcówce przekazał swoje cyloństwo Laurze Roslin. W pierwszej partii cyloństwo było rodzinne Ojciec -Syn Adamowie) i Bang. Rozegraliśmy również dwie partie w Smallworld (gra w wymieranie).

Klasyfikacja:

1. MuadDib (M) 22
2. Highwayman (H/F) 19
3. Thorin (H) 14
4. Assarhadon (H) 13
5. Jaded (H) 11
6. Cekpl (H) 10
7. Pokrzyw (M) 10
8. Maciek (H) 9
9. Mag (H) 7
10. Balar (M) 1

W rozbiciu:
1.Tura
MuadDib (Balrog) : Cekpl (Alatar) 62:12 (6:0)
Highwayman(H/F Gandalf) : Pokrzyw(The Lidless Eye) 60:14 (6:0)
Thorin (Gandalf) : Mag (Pallando) 12:28 (7:0)
Assarhadon(Pallando) : Balar (Uvatha) 56:0 (6:0)
Jaded (Alatar) : Maciek (Radagast) 26:27 (4:2)

2.Tura
MuadDib (Balrog) : Thorin (Pallando) 30:6 (6:0)
Highwayman(H/F Gandalf) : Assarhadon (Radagast) 41:26 (5:1)
Jaded (Alatar) : Cekpl (Pallando) 37:24 (5:1)
Pokrzyw (The Lidless Eye): Mag (Pallando) 38:10 (6:0)
Maciek(Radagast) : Balar (Uvatha) 30:19 (5:1)

3.Tura
MuadDib (Balrog) : Highwayman (H/F Gandalf) 37:26 (4:2)
Thorin (???) : Jaded(Radagast) 2:25 (7:0)
Assarhadon(Alatar) : Maciek (Radagast) 41:20 (6:0)
Cekpl (Alatar) : Pokrzyw (The Lidless Eye) 37:31 (4:2)
Mag (Radagast) : Balar (Dwar) 33:10 (6:0)

4.Tura
MuadDib (Balrog) : Assarhadon (Pallando) 60:10 (6:0)
Highwayman (H/F Gandalf) : Thorin (Pallando) 60:4 (6:0)
Jaded (Alatar) : Pokrzyw (The Lidless Eye) 33:28 (4:2)
Cekpl (Pallando) : Mag (Radagast) 35:23 (5:1)

Ostatnio edytowano Wt kwi 05, 2011 10:49 przez pokrzyw, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 04, 2011 14:52 
Warrior/Ranger/Sage

Po pierwsze - gratulacje dla zwycięzcy!

Po drugie dopada mnie jeszcze większy żal, że nie dane mi było przyjechać, bo widzę, że było niezmiernie ciekawie - czekam na opisy gier z Highwayem :twisted: - a jeszcze Grorowy opis finałów Mistrzostw Świata - musiało być ekstra!

Napiszcie też coś więcej o wydarzeniach "okołoturniejowych"!

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 04, 2011 15:23 
Warrior/Ranger

pokrzyw napisał(a):
Drugie miejsce (używając mocno kontrowersyjnego decku - usiłuję doczytać o możliwościach wrzucenia do talii Wizardowej/ FW karty Kill All but Not Halflings) Highwayman. .

Wg Univeral Rules Document ver 4.2 nie może :twisted:

Cytuj:
Fallen Wizards may not include the following cards:
● The Balrog (Ally)
● Cracks of Doom
● Favor of the Valar
● Gollum's Fate
● Hour of Need
● Kill All But Not the Halflings
● The Lidless Eye
● The Sun Unveiled
● Glamour of Surpassing Excellence
● Messenger of Mordor
● News Must Get Through
● News of the Shire
● Old Road
● The Windlord Found Me
● Wizard Uncloaked
● Use Your Legs

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 04, 2011 15:28 
Shadow of the East

Gothmog napisał(a):
pokrzyw napisał(a):
Drugie miejsce (używając mocno kontrowersyjnego decku - usiłuję doczytać o możliwościach wrzucenia do talii Wizardowej/ FW karty Kill All but Not Halflings) Highwayman. .

Wg Univeral Rules Document ver 4.2 nie może :twisted:

Cytuj:
Fallen Wizards may not include the following cards:
● The Balrog (Ally)
● Cracks of Doom
● Favor of the Valar
● Gollum's Fate
● Hour of Need
● Kill All But Not the Halflings
● The Lidless Eye
● The Sun Unveiled
● Glamour of Surpassing Excellence
● Messenger of Mordor
● News Must Get Through
● News of the Shire
● Old Road
● The Windlord Found Me
● Wizard Uncloaked
● Use Your Legs

Nie miałem okazji się doczytać ale sprawa nie jest taka prosta. Na deklaracji jest to hero deck, używający opcjonalnej zasady - ale wciąż hero. Później jak będę luźniejszy to dam znać czy doczytałem się gdzieś na ten temat. I dodam też opisy gier ;)

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 04, 2011 21:09 
Warrior/Ranger/Sage

za turniej i gościnne przyjęcie dziękuję bardzo organizatorom i wszystkim którzy się postarali i przyjechali; bardzo fajnie było was znów zobaczyć po rocznej przerwie i liczę że tym razem na kolejne spotkanie z wami będę musiał czekać najwyżej pół roku i że zobaczymy się na jesieni
było super i jeszcze raz wielkie dzięki za przednią zabawę

już prezentuje mój genialny i niecny pomysł na deck który stworzyłem w wielkich bólach cierpiąc na brak weny twórczej a propos MECCG już mniej więcej od roku, ale to wstyd by był pokazać się na turnieju z "odgrzewanym" deck'iem więc stworzyłem takie cudo:

faktycznie w już w samej instrukcji z MEWH jest lista kart których Fallen-wizard do tali włożyć nie może
ale kawałeczek dalej, przy zasadach opcjonalnych (które to jeśli tylko zajrzycie do Zasad Turniejowych to tamże znajdziecie jako uznane za dopuszczalne na turnieju) jest napisane:
Cytuj:
Wizard to Fallen-wizard Conversion
You (as a Wizard player) may include stage resource cards, minion resources, minion characters, and up to two Fallen-wizard characters in your sideboard.
(...)

nigdzie nie stoi napisane że te karty które jako hero player masz prawo umieścić w sideboardzie są czymkolwiek ograniczone - jak ktoś zechce to może i Lidless Eye'a i Sauron'a umieścić w sideboardzie grając hero...

wyżej tez podkreśliłem włożyć by zwrócić uwagę iż nie ma zakazu zagrywania tych kart jesli już wymyśli się sposób jak je w deck'u znaleźć

na tej właśnie zasadzie umieściłem w talii Kill All but NOT the Halflings i News of the Shire w sideboardzie, podczas gry mój czarodziej (preferencyjnie Gandalf, ale w back-up'ie był Saruman) upadał (przekazując do znudzenia przedmioty dające 1CP aż w końcu rzut nie wyjdzie), z Bag Endu robiłem Wizardhaven i w jego zaciszu karczowałem biedne hobbity :P
Kill All but NOT the Halflings i News of the Shire są na tyle fajne że nie wymagają tapnięcia site'u a że zagrywane są na drużynę to mogą też byc zagrana na już tapniętym site'cie - ale że w Bag Endzie da sie też zagrywać A Little Gold Ring (który jak to przedmioty mają w zwyczaju tapuje site) to żeby site odtapowywać zagrywałem Earth of Galadriel's Orchard w Lorien i po doniesieniu do Bag Endu zasadzałem Mallorn'a który sprawia że Bag End odtapowuje się sam w każdym untap'phase'ie - tylko w grze z Muad'Dib'em nie udało mi się to przez co sporej ilości punktów nie byłem w stanie zagrać

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 05, 2011 8:36 
Warrior/Ranger

Deck był pozytywnie zakręcony, a dla mnie jako miłośnika upadłych naprawdę fajny (nadal proszę o wysyłkę tego decku na PW albo forum ;)). Żeby nie było - czepiam się tylko o karty z listy zabronionych. Idea genialna!

Zgadzam się argumentacją Highwaymana, ale uważam, że musimy spojrzeć na punkt z wkładki do MEWH:

Cytuj:
Normal play resumes with all of the Fallen-wizard rules applying to you.

Ja osobiście interpretuje to tak, że kart których FW nie może wsadzić do decku, to konwertowany FW też nie może. Dlatego też te dwie karty (Kill All... , oraz News of Shire) chyba bym sobie podarował. To po prostu bardzo dalekie naginanie interpretacji i wykorzystywanie kruczków w instrukcjach (które patrząc na ilość CRFów i rulingów są dziurawe jak sito).Jeżeli to będzie ode mnie zależało, to przynajmniej na turniejach organizowanych u nas będę używanie kart zabronionych FW przez konwertowanego banował.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 05, 2011 14:56 
Warrior/Ranger/Sage

Mam pytanie trochę bez związku: ma ktoś 'Smallworld' i skaner?

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 05, 2011 18:00 
Warrior/Ranger

No Pokrzyw ma - a co?

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 05, 2011 20:20 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Dla mnie sama sprawa legalności powinna być załatwiona na takiej zasadzie, że Hero nie może mieć kart Minion i vice versa... Nie chce mi się sprawdzać w zasadach, ale czy Hero może mieć Minionowe Pernamenty?

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 05, 2011 21:17 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
Wizard to Fallen-wizard Conversion
You (as a Wizard player) may include stage resource cards, minion resources, minion characters, and up to two Fallen-wizard characters in your sideboard.
(...)

a co do tego
Cytuj:
Normal play resumes with all of the Fallen-wizard rules applying to you.

to jak najbardziej racja - jednak zasady dotyczące co może być w talii a co nie działają przy składaniu talii, przed rozpoczęciem gry - po rozpoczęciu gry skład talii i sideboard'u nie może już ulec zmianie

a że z drugiej strony zasady nic nie mówią o tym co Fallen może a czego nie może zagrywać, to jeśli uda się jakoś "przemycić" do talii karty z listy zakazanych to nic nie stoi na przeszkodzie by je zagrywać :P

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 05, 2011 22:49 
Shadow of the East

Może dla zachowania porządku na forum wyniki wrzucić do odpowiedniej sekcji? Nie chcę tego robić sam, nie wypada mi :P ale w przyszłości jak ktoś będzie szukał tego info, może nie wiedzieć, że znajdzie w komentarzach gier ;)

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 07, 2011 19:48 
Shadow of the East

Czas na kilka słów ode mnie.

Pierwsza gra przeciwko Cekpl budziła moje obawy. Idea mojego decku polegała na poruszaniu się w okolicy :ruinslairs: :borderhold: a mój przeciwnik lubi grać przeciw minionowi kombinację krasnale + czarodzieje. Nie myliłem się ale na szczęście strona resource rozkręciła się na tyle szybko, że combo nie było mi straszne, tym bardziej, że szybko zabiłem 2 krasnale. Do tego w połowie gry zaczął działać hazard deck i na koniec zdublowałem każde źródło punktów.

Druga gra to - jakże by inaczej - przeciwko Thorinowi. On grał na Jedyny więc musiałem się spiąć z zagrywaniem rzeczy. Udało mi się przed nim zdobyć scrolla i przeciwnik skupił się na kradzieży przedmiotu co zaowocowało wynikiem 6-0.

Trzecia gra, jak się później okazało, zdecydowała o zwycięstwie w całym turnieju. Każdy zagrywał większość tego co chciał, może ja trochę bardziej przeszkadzałem hazardami czym rekompensowałem sobie większość rzutów w przedziale 2-4. Na koniec próbowałem pozbawić przeciwnika fakcji za pomocą sfajczenia situ ale Highway, jak to Highway, w swojej turze przetrwał kilka rzutów korupcyjnych postacią i jeszcze wprowadził fakcję mimo foolish words.

Ostatnia runda to potyczka z assarhadonem. Do połowy gra wyglądała w ten sposób, że ja zagrywałem swoje resourcy a on próbował zabić moją kompanię co kończyło się uszczuplaniem jego kompanii w trakcie kolejnych 3 tur. Do tego toczyliśmy wyniszczającą walkę na enviromenty - Gates + Twlight + Star of High Hope vs Doors + Twlight + Morgul Night&Foul Fumes. Moje Outposty pracowały jedynie na przywracanie DoN i Twlightów, to było dosyć zabawne. Pod koniec gry Thorin podszedł się zapytać jaki wynik a my "musimy się policzyć". Z tej matematyki wyszedł wynik 60-10 czyli 6-0 :P

Dziękuję bardzo organizatorom za przygotowanie turnieju w bardzo miłym miejscu oraz zapewnienie dużo dobrego jedzenia.

Szkoda, że było nas tak mało, 3 osoby wypadły w ostatniej chwili. Jednak 10 graczy to wciąż przyzwoity wynik na tle reszty Europy. Mam nadzieję, że nie umiera w Was, chłopaki, zapał do METW-a tylko losowe zdarzenia uniemożliwiły pojawienie się na turnieju. Następne spotkanie to Mistrzostwa Świata więc liczę na frekwencję i pokazanie, że duch Śródziemia jeszcze w Was nie umarł :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 14:40 
Warrior/Ranger/Sage

A na wrzucenie jakichś fotek można liczyć?

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 18:20 
Shadow of the East

Vandrer napisał(a):
A na wrzucenie jakichś fotek można liczyć?

Przy tej ilości osób i bez bye nikt nie myślał o zdjęciach - po prostu nie było komu ich robić.Jedyne fotki to grupowe zrobione przez Thorina i Pokrzywa i sam czekam na nie :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]