No to podsumujmy (i proszę mi patrzyć uważnie na ręcę, czy czegoś nie przekręcam/pomijam).
1. Powiedzmy, że mam kompanię:
Eomer (Man), Hama (Man).
Na razie, zgodnie z tym:
Cytuj:
All of your non-Orc and non-Troll characters are considered to be hero characters. Thus, a company consisting of only such characters is treated as a hero company. Such a company is covert for the purposes of playing minion resources.
jest to hero kompania i covert na potrzeby zagrywania minion resources.
2. Do kompanii dołącza Doeth (Orc/Half-Orc). Dodajemy to:
Cytuj:
A company with any Orc or Troll characters is an overt company. In addition, a company with any of the following allies is an overt company: Great Bats, Great Lord of Goblin-gate, Last Child of Ungoliant, Regiment of Black Crows, Two-Headed Troll. Any other company is a hero company.
Na mocy tego jest to kompania overt. Każda inna kompania - bez orków, trolli, wymienionych allies byłaby hero.
3. Ale, że Doeth jest orkiem ze słowem kluczowym
Half-Orc, dodajemy to:
Cytuj:
Orcs that are “Half-orcs” are special - if a Half-orc is in a company with only Half-orcs and Men, the company is not overt (i.e., the Half-orcs appear to be ugly men to the casual observer). Half-orcs cannot take trophies. However, for all other purposes a Half-orc is an Orc.
Kompania nie jest overt a Doeth nie może brać trofeów, ale wszystkie pozostałe konsewkencje orkowej rasy Doetha wciąż się utrzymują.
Cytat z p.2
nie mówi, że wszystkie kompanie nie-overt są hero. Cytat z p.2
mówi, że wszystkie kompanie, poza kompaniami z dowolną postacią ork lub troll i dodatkowo z Great Bats, Great Lord of Goblin-gate, Last Child of Ungoliant, Regiment of Black Crows, Two-Headed Troll są hero.
Nie wiem, co mieli na myśli autorzy, jakie były ich intencje. Starałem się zastosować ściśle do tego, co napisali.
|Highwayman| napisał(a):
nie jest nigdzie wspomniany jakis dodatkowy typ druzyn dla fallen'a, sa tylko 2 - overt i hero
Niekiedy minion na potrzeby pewnych hazardów i covert tylko na potrzeby zagrywania minion resources (nawet nie ich interpretacji - co daje ciekawy efekt przy Not Slay Needlessly).
Nie ma u FW innych typów (na ogólne potrzeby) kompanii niż hero i overt, co nie znaczy, że jeśli nie-hero to koniecznie overt, albo odwrotnie. Dosyć łatwo zaakceptować fakt, że jeśli nie hero, to wcale niekoniecznie automatycznie minion. Ani jedno (jeśli nie hero to minion), ani drugie (jeśli nie hero to overt) nie wynika bezpośrednio z definicji.
Kompania z półorkami nie mieści się w definicji kompanii hero a jeśli nie zawiera podmiotów z p.2 (z zastrzeżeniem, że jeśli chodzi o orków, to innych niż półork) również nie mieści się w definicji overt.