Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 19:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 08, 2007 19:27 
Warrior/Ranger/Sage

Thorin napisał(a):
Ja jestem za ale jak te wszytskie probemy zaczniemy rozwiązywac w jednym poście to mi sie wydaje że sie zrobi bałagn - proponuje założenie osobnych tematów dla każdego z tych problemów.

Jedno co bym chciał wiedzieć jeszcze odnośnie wprowadzania przez Balroga posatci 3 mindowych z discarda albo z sidebordu - czy na zachodzi usatlili sobie homerule zmniejszający mind do 2, czy moze ktoś chce to wprowadzić jakoś na stałe albo... - jest to przegięcie i to spore, wiec moze byśmy ustalilo to u nas jak sie będzie to traktować i podać in nasza propozycje.

tak, ustalili sobie takiego home-rule'a, ale nie wiem czy np. na Mistrzostwach Świata jest on stosowany - chyba nie (COE nie jest tak odwazne jak my że przed kazdym turniejem uzgadniamy liste zasad - a raczej odstępstw od zasad - które będą obowiązywać)
problem balrog'a - 2 mind i mniej czy 3 mind i mnie był poruszany przed poprzednimi 3 turniejami i za każdym razem więcej głosów było za nie wprowadzaniem tej zasady

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 08, 2007 21:08 
Dwarf

Highway napisał(a):
problem balrog'a - 2 mind i mniej czy 3 mind i mnie był poruszany przed poprzednimi 3 turniejami i za każdym razem więcej głosów było za nie wprowadzaniem tej zasady

Widocznie nie rozumieli jak można mieszać dzieki tamu albo było coś czego nie rozumiem. Od tej pory bede głośno protestował odnosnie tej zasady bo na poprzednich turniejach byłem bardzo zielony w kwestji zasad - teraz jest troszke lepeij, powoli nabieram kolorów. JESTEM ZA WPROWADZENIEM TEJ ZASADY NA STAŁE.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 08, 2007 21:22 
Warrior/Ranger/Sage

zachecam do dyskusji - niech wszyscy sobie pryzpomną czemu byli za, czemu byli przeciw, przed turniejem odpalimy ankiete jak chcemy grac na turnieju

co do rozwiązania stałego - to chyba żadne z naszych ustaleń nie uzyskało takiego statusu, ale mam wrażenie że ludzie zazwyczaj grali zasadami jakie były ustalone na poprzednim turnieju... wiec w pewnym sensie...

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 08, 2007 23:34 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Jak sobie przypominam sporo osob bylo przeciw dla swietego spokoju.
Ale to tez jest nastawienie graczy u nas: gramy aby grac a niekoniecznie zeby wygrac. Rozumiem ze w przypadku rywalizacji na wyzszym poziomie mozna by sie zastanawiac. Ja tymczasem wolalbym wprowadzic ta zasade jako ze balansuje to troche Balroga.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 08, 2007 23:43 
Dwarf

Popieram cie GYG

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 09, 2007 0:38 
Warrior/Ranger/Sage

zgadzam sie ze Balrog'owi ciężko coś zrobić (bo ciągle siedzi w podziemiach a nie wszystkie talia sa na to gotowe) i ma dostępne bardzo dobre karty których nikt inny nie może używać (i chyba można powiedziec ze są one bardzo potężne)
ale
aczkolwiek wprowadzanie postaci z mind'em 3 z sideboard'u lub discard'u jest przydatne nie jest to coś na czym można oprzeć niezwyciężoną talię, zmiana tej zasady na mind'a 2 nie zmienia tak naprawde wiele i dlatego właśnie uważam ze nie ma potrzeby tego zmienić ponieważ nie wiele to wniesie - nadal Balrog nie bedzie wkładał zadnych postaci do talii tylko wszystkie trzymał w sideboard'zie tyle ze zamiast Hill-troll'i 5/7 z 3 mind'a bedą to np. Orc Veteran 4/8 z 2 mind'a....

zeby jakakolwiek zmiana w tej zasadzie miała faktyczny wpływ na gre to należałoby ją całkiem usunąć

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 09, 2007 12:36 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):
zgadzam sie ze Balrog'owi ciężko coś zrobić (bo ciągle siedzi w podziemiach a nie wszystkie talia sa na to gotowe) i ma dostępne bardzo dobre karty których nikt inny nie może używać (i chyba można powiedziec ze są one bardzo potężne)
ale
aczkolwiek wprowadzanie postaci z mind'em 3 z sideboard'u lub discard'u jest przydatne nie jest to coś na czym można oprzeć niezwyciężoną talię, zmiana tej zasady na mind'a 2 nie zmienia tak naprawde wiele

Zmienia tyle, ze nie masz dodatkowego punkcika co ture _ZA_DARMO_
nie robiac nic. Postac z mindem 2 = 0MP, postac z mindem 3 = 1 MP.
Zawsze bylem za korekta tej zasady (czyli tak jak graja na zachodzie).
A w ankiecie przed warszawskim turniejem sprzed dalem "wszystko mi jedno" z tych samych powodow o ktorych pisze Gyg.

A tak na marginesie to jesli o mnie chodzi to w ogole bym zakazal grac Balrogiem ;-). Nie chodzi nawet o to, ze ciezko z nim wygrac, tylko, ze to
nudne strasznie jest.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 09, 2007 14:17 
Warrior/Ranger/Sage

wiem że mozna sobie w ten sposób wystawiac 'darmowe' punkty, ale w normalnej talii Balrog'a w ten sposób moze sie zyska 2, max 3 punkty, a talia zbudowana wokół tego nie jest niezwyciężona (wiem co mówie bo Arhtus grał taką talią w marcu zeszłego roku w Warszawie i wygrałem z nim - a fakt że zajął 3 miejsce jest raczej efektem tego że w ogóle grał Blarog'iem - w dodatku jedynym na tamtym turnieju)

tak więc powtórze jeszcze raz swoją opinię - ta zasada nic nie zmienia, ludzie na zachodzie stworzyli ją chyba po to by przeciwnikom Balrog'a dać złudzenie że dzięki wprowadzeniu takiej korekty (zaden inny alingment nie dostał takiej korekty któraby zwyczajnie zmieniała zasady jakie ICE ustalił) Balrog stanie sie słabszy i bardziej zbalansowany; a tak naprawde zapobiega ona tylko jednej strategu jakiej Balrog może używać (sprowadzanie punktowanych postaci z sideboard'u/discard'u) i to -moim zdaniem- nie jest jedna z lepszych strategii by oprzec deck

jeśli ktośc ze poczuć sie lepiej i dokopać Balrog'owi to zapraszam na GCCG - mam Balrog'ową talie turniejową którą nie da się wygrać :P

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 09, 2007 21:17 
Scout

Jako ze zostalem wywolany jako przeciwnik Highwayman-a z warszawskiego turnieju ;) czuje sie zobligowany do dorzucenia swoich trzech groszy.
Mozna latwo sprawdzic ze na ostatnich 2 turniejach gralem Balrogiem w zwiazku z tym chcialem skomentowac pare spraw. Otoz uwazam ze nie jestem nowym lub slabym technicznie graczem - gram z przerwami praktycznie od poczatku jak ukazal sie METW - Gror, Jaded i reszta kompanii Kedzierzynskiej moga to potwierdzic ;) W zwiazku z tym chcialem stanowczo zaprotestowac jakoby granie Balrogiem lub przeciwko Balrogowi bylo nudne! Powiem wiecej uwazam ze dobra talia Balrogowa jest o wiele trudniejsza ze wzgledu na inna mechanike gry i mozliwosci. Ja twiedze ze ulozenie dobrej talii i wykorzystanie jej pozniej w prawidlowy sposob jest trudniejsze niz granie Wizardem czy MELE - przynajmniej dla mnie. Moze to moja subiektywna ocena ale tak to widze. W zwiazku z tym zgadzam sie Highwayman-em ze nie jest istotne czy wprowadzamy postaci z mindem 3 czy 2. Wezcie pod uwage ze Balrog z odpowiednio zagranymi kartami wchodzi pod Mordor zagrywa w kazdym site po jednej karcie i oprocz pkt. wszystkie druzyny maja dopalony power! tak wiec jak powiedzialem dostepne karty determinuja pewne strategie czy to CvCC czy palenie Gondoru itp. i postaci ktore maja mind 2 i sile 4 na poczatku nagle moga sie stac osilkami o sile 6 lub nawet 7!
Ponadto chcialem dodac ze z Highwaymen-em potyczka w Warszawie byla dla mnie jedna z najbardziej wyczerpujacych - i chociaz gralem Balrogiem to na przygotowany na to deck nie bardzo moglem cos poradzic. Zreszta podobnie dluga i wyczerpujaca -aczkolwiek wygrana - byla partia na ostatnim turnieju w Zabrzu z Chrisem. Wydaje mi sie ze po prostu talie Balroga obrosly mitem i stad biora sie obawy. Ja sam dlugo nie moglem sie przekonac do grania i zbierania kart z MELE. Co z perspektywy czasu uwazam za bledne m.in. dlatego ze minion daje duzo radosci z gry ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 09, 2007 22:13 

Nie zgadzam sie ze roznica miedzy m2 a m3 jest pomijalna...
Ten 1 punkt na ture to jednak jest duzo. MP do MP i mamy 2 MP :P
A tak na serio to to sa darmowe punkty nie zawalajace reki. Zreszta trick z leczeniem sprawia ze ma sie pewne punkty z tych 3m.
Co do Balroga:
Dla mnie jest o tyle nudny do gry jako ze wiekszosc hazardowych deckow go nie rusza. Spidery olewa (niby sa Spawny ale sa one z Balroga, co oznacza ze wiekszosc graczy nie ma do nich dostepu), Orki sa dla nich za slabe (wiem, testowalem!), Z Roadblocku sie smieje, Ludzi i Giganty odprawia z kwitkiem. Korupcje olewa jak kazdy minion (no chyba ze masz jakis super korpucyjny deck i masz farta...). Undeady niby moga zabolec ale undeady na miniona (bo przeciez hazard deck na Balroga idzie na tez miniona) to zazwyczaj tylko tapowanie postaci.
Juz nie mowiac ze ubic Balroga prawie ze niepodobna (z porownaniu ze smiertelnoscia Wizardow to Balrog jest niesmiertelny).
Wedlug moich doswiadczen nuda w grze z nim polega wlasnie na tym ze hazardy sie po prostu discarduje i zaczyna sie wyscig z czasem tudziez ucieczka prze dmega super hiper wypasna druzyna z miliardem prowessa, Ancient Black Axem i horda Hill Trolli.
I niech mi nikt nie mowi ze Balrog jest slaby bo ma zdeterminowane startegie!! Ktos chce porozmawiac o upadlym Sarumanie?!?! :evil:

Tytuł:
PostNapisane: So lut 10, 2007 11:05 
Scout

a widzisz Gyg - ty patrzysz od strony hazardow ja od strony Balrog-a. A jesli chcesz wiedziec w jaki sposob szybko i latwo - bez straty pkt. ;) uziemic druzyny Balroga to zapytaj Highwayman-a jak mnie obrzucil ;) jego deck -nic mu nie umniejszajac nie byl specjalnie anty-Balrog-owy po prostu wiedzial jak/kiedy i co wrzucic do sideboardu. Highway - jesli sie myle to mnie popraw ;) A przypomne ze byl to turniej gdzie kazdy mial tylko 1 talie! A co bedzie teraz kiedy mozna miec 2 ?! strach sie bac ;) Nadal uwazam ze kwestia tego 1 pkt. jest pomijalna - jak gramy Wizardem albo minionem to tez zagrywamy na stapowanych site-ach itp. wiec w ten sposob mozna tez wysnuc teorie ze sa to "darmowe" pkt. Wg mnie podst. bonusem jest tu wystawienie postaci - powiedzmy po 3 turach mam druzyne, troche ja dopalam i ide lupic CvCC - czy moi przezyja czy nie malo mnie boli bo w koncu sa za 1 pkt. albo za 0 - natomiast w przypadku kiedy uda mi sie kogos dopasc i poslac w piach moze to byc najwazniejszy moment rozgrywki. Jak powiedzialem uwazam ze jest to problem "rozdmuchany" - oczywiscie jesli stwierdzimy wiekszosciowo ze przyjmujemy zachodnie zasady na turniejach to bede tak gral ;)

Tytuł:
PostNapisane: So lut 10, 2007 11:38 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
Nadal uwazam ze kwestia tego 1 pkt. jest pomijalna - jak gramy Wizardem albo minionem to tez zagrywamy na stapowanych site-ach itp. wiec w ten sposob mozna tez wysnuc teorie ze sa to "darmowe" pkt.

Nikt nie mówi, że darmowe, bo nic tu za darmo nie jest. Chodzi o to, że różnica między 3m a 2/1m postaciami do tego 1MP się sprowadza. Dodatkowo grający Balrogiem na tapniętych site'ach może zagrać to samo, co grający Ringwraithem.

EDIT:

Z wyjątkiem Wild Hounds.

EDIT2:

Przeczytałem właśnie Special Balrog Rules [Highwaymana] - okazuje się, że nawet Wild Hounds może być użyte. :oops:

Ostatnio edytowano So lut 10, 2007 22:47 przez Konrad Klar, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: So lut 10, 2007 11:59 

A mozesz uchylic rombka tajemnicy czym Cie obrzucil?
Ja akurat z Balrogiem grac nie lubie. Moze dlatego ze jedynym Balrogiem z ktorym gram regularnie jest Highway a w swojej dlugiej historii gier z Piotrkiem jeszcze nie udalo mi sie wygrac (to pewnie ma zwiazek z tym ze Highway NIE uwala waznych i kluczowych rzutow i jakos zawsze mu karty podchodza. Czyli dokladne przeciwienstwo mnie :P ).

Tytuł:
PostNapisane: So lut 10, 2007 12:45 
Scout

Generalnie nic specjalnego ;) mysle ze to zadna tajemnica ale w koncu to nie moja talia wiec niech sie Highwayman wypowie ;) powiem tylko ze zastanowil sie na jakich site-ach bywaja druzyny Balroga i mial przygotowana odpowiedz w sideboardzie ;) I musze powiedziec ze chociaz przegralem to bardzo bylem z tej rozgrywki zadowolony, musialem sie niezle napocic - a dodam ze oczywiscie jeden przegiety rzut kostkami zadecydowal ze Buthrakaur w pierwszej turze poszedl w piach ;)

Tytuł:
PostNapisane: So lut 10, 2007 13:32 

Redoubled Force i The Moon is Dead?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]