Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 14:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 12:53 
Warrior/Ranger/Sage

W jedny z ostatnich Digestów CoE znajdujemy:

Cytuj:
*** Fallen Wizard "buddy cards" (i.e. Squire of the Hunt, Gandalf's Friend, etc.) can legally be played on a Fallen Wizard.
(Karty Squire of the Hunt, Gandalf's Friend, Forge Master, Pallando's Apprientice mogą zostać zagrane na Upadłego Czarodzieja)

Uważam tą interpretację za kretyńską choć, niestety, jest ona poprawna z punktu widzenia przepisów. Temat ten był poruszany już chyba, ale chciałem do niego wrócić i poznać wasze zdanie i ewentualnie podjąć jakieś kroki ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 15:16 
Warrior/Ranger/Sage

zgadzam sie ze jest to głupie i skoro i tak gramy w Polsce po swjemu to mozna zakazac takich akcji u nas

ale jesli chodzi o NetRep'a to raczej nic sie nie da zrobic bo z tego co sie zorientowałem on jedynie upewnia ludiz w tym ze cos mozna lub czegos nie mozna wedle przepisów, a nie zajmuje sie kasowaniem głupot do jakich dzieki przepisom mozna dojść....

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 15:30 
Warrior/Ranger/Sage

Oczywiście, że w Polsce można grać po swojemu i zdrowy rozsądek w tym pomoże, jak już pomógł nie raz. Ale co mnie obchodzi, jak kto gdzie gra i niby z jakiej racji mam mu coś zakazywać, albo nakazywać?
Skoro karta może być zagrana na "character" a nie na "non-Fallen-wizard character", jak np. Wizard's Myrmidon, to w czym problem? Są wątpliwości, czy Fallen-wizard to postać? W przypadku innych kart zagrywanych na "character" również?

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 17:33 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Niby nic tego nie zakazuje ale to jakies takie glupie!
Rozwija to pewne mozliwosci (Pallando Samouk, Alatar ktory z Squire'm jest 8/10 robi wrazenie :shock:) ale zdrowy rozsadek jest zdecydowanie przeciw.
Jaded, z ktorego Digesta jest to wziete?

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 12, 2006 9:22 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
jakiej racji mam mu coś zakazywać, albo nakazywać?

Chodzi o oficjalne rozgrywki, a nie jak kto gra w domu.

Cytuj:
Skoro karta może być zagrana na "character" a nie na "non-Fallen-wizard character", jak np. Wizard's Myrmidon, to w czym problem? Są wątpliwości, czy Fallen-wizard to postać? W przypadku innych kart zagrywanych na "character" również?

Jak pisałem formalnie wszystko jest w porządku. Jednak sama idea, tekst karty i jej tytuł sugerują, że chodziło o postać inną niż Upadły. Takie wykorzystywanie nieścisłości zabija klimat gry.

Tekst pochodzi z Digest #105

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 12, 2006 13:57 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
Konrad Klar napisał(a):
jakiej racji mam mu coś zakazywać, albo nakazywać?

Chodzi o oficjalne rozgrywki, a nie jak kto gra w domu.

A to poważna sprawa w takim razie. Sam zapytam przed turniejem, jak grać, skoro zapis jest jasny, tylko razi jego nietematyczność. Potem jeszcze będę pytać o takie rzeczy w trakcie rozgrywki, skoro na samych przepisach trudno będzie polegać.

Jaded napisał(a):
Cytuj:

Jak pisałem formalnie wszystko jest w porządku. Jednak sama idea, tekst karty i jej tytuł sugerują, że chodziło o postać inną niż Upadły. Takie wykorzystywanie nieścisłości zabija klimat gry.

Tekst pochodzi z Digest #105

Powróćmy do początków tej shizofrenii. Cóż to za, albo z kim, ta Stara Przyjaźń, albo Nowa Przyjaźń w jednoosobowej kompanii dyplomaty? Albo jaki z niego Przyjaciel Lub Trzech?
Nie chciałbyś tych kart wyleczyć?
Kiedyś stwierdziłem, że mój zdrowy rozsądek jest tu nieadekwatny. Szukam innych odniesień.
W ramach tego samego wydania na jednej karcie - Assassin - mowa o innej postaci, na innych - Slayer, Old Friendship - o postaci w kompanii. Autorzy w tym samym czasie (wydania) zdawali sobie sprawę z konieczności zaznaczenia, że chodzi o inną postać. Przy jednej karcie zdecydowali się na to, na innej nie.
Można powiedzieć, że się pomylili w ramach tego samego wydania, kwestionować wszystko, według dowolnych kryteriów.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 12, 2006 15:43 

Wydaje mi sie Konrad ze rozumiesz o co nam chodzi.
To ze A Friend or Three i Old/New Friendship dziala nie razi tak bardzo jak Pallando Samouk czy Gandalf Przyjaciel Siebie Samego.
Pewnie ze sensu stricto chodzi o to samo.
Ale sytuacje z AFOT,OF,NF zdazaja sie prawie zawsze przez przypadek (nikt nie chodzi jendoosobowa ekipa bo dostanie Alone and Stupid) to zastosowanie kart fallen wizardowych na postacie jest pernamentne i intencjonalne.
Z innej beczki:
Jak rozumiem po nagraniu takiej karty na fallen wizarda zaczyna on zzerac mind czy tak?

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 12, 2006 16:23 
Warrior/Ranger/Sage

Zaczyna zżerać General Influence (chyba, że ktoś znajdzie sposób na legalne wprowadzenie innego wizarda, który będzie go kontrolować, albo sposób by wizard "wszedł sam pod siebie").
Masz rację, nie wiem o co Wam chodzi. Żeby te karty nie mogły być zagrywane na Fallen-wizarda? Tylko potrzeba jeszcze podbudowy, wykazania że istniejący zapis to był błąd autorów, że koliduje to z resztą gry, z tym w jaki sposób działają inne karty?
Takiej podbudowy nie znajduję. Można się umawiać, jak grać. Ze mną nie można się na nic umówić. Interesuje mnie tylko - jak jest i jak to działa.

Cytuj:
Ale sytuacje z AFOT,OF,NF zdazaja sie prawie zawsze przez przypadek

Nie znam statystyki, co nie zmienia faktu, że ani przez przypadek, ani celowo, nie można zagrać na Fallen-wizarda Wizard Myrmidon, ani anulować ataku Assassina przez tapnięcie atakowanej postaci. Powód jest taki, że teksty tych kart wykluczają takie możliwości. W przypadku Gandalf's Friend trzeba poszukać innych powodów, dla których nie może być ta karta zagrana na Fallen Gandalfa.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 9:55 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
W przypadku Gandalf's Friend trzeba poszukać innych powodów, dla których nie może być ta karta zagrana na Fallen Gandalfa.

Tym powodem jest subiektywne poczucie smaku. Fabularny aspekt tej gry jest jednym z największych jej atutów. Jest wiele przypadków w których jest on pogrzebany, być może powinniśmy go uratować choć tym razem?

Może to tylko moje uprzedzenie? Zrobię ankietę.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 14:00 
Warrior/Ranger/Sage

Bo z Gandalf The White Raider przywracanym na rękę przez Uvathę nic już chyba się nie da zrobić. Z Hoarmurathem dodającym strike jego atakowi, też nie. W tę grę jest wbudowany fabularny wyłom. Stety, albo niestety.

Jak się może nazywać ankieta - "Ten jeden raz uratować, czy ten raz być konsekwentnym?" ? Uczciwe w tym jest na pewno Twoje postawienie sprawy - że nie będą głosowane fakty, tylko gusta. Tak mi mówi moje subiektywne poczucie sensu.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 22:45 
Warrior/Ranger/Sage

Niestety.
Szkoda, ze twórcy nie przejęli się tym lub może brakło im wyobraźni.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 14, 2006 10:56 
Warrior/Ranger/Sage

Jakkolwiek rzeczywiście zagrywanie wyżej wymienionych kart wydaje się dość durne, to w zasadzie Konrad ma rację. Skoro wszystko (poza subiektywnymi wrażeniami estetyczno-fabularnymi) przemawia za to nie bardzo widzę powód, żeby nagle stwierdzać, że "nie".
Z drugiej strony nie wydaje mi się to być specjalnie korzystne wykorzystanie takiej karty. Zagrywając ją w ten sposób tracimy możliwość posiadania przysłowiowego Faramira za pół-darmo, a jakichś niebotycznych korzyści samemu Czarodziejowi. Przynajmniej moim zdaniem. Ale to już inna bajka.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 14, 2006 17:59 

Mysle ze Pallando uzywajacy palantira czy Alatar 8/10 to sa pewne bonusy.
Ale z drugiej strony to Gror ma racje - watpliwe jest to zeby ktos na to gral.
Wiec w sumie to mozna to olac.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 14, 2006 18:10 
Warrior/Ranger/Sage

Ale chodzi o to, żeby zakazać, nie dlatego, że za bardzo skuteczne, nie że niezgodne z regułami, tylko dlatego, że dziwaczne. Czyż nie?

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 14, 2006 22:11 
Warrior/Ranger/Sage

Tak. Tak samo jak zagrywanie "Army of the Dead" w Edhellond całkowicie zgodnie z przepisami. Lubicie ten trik? Bo ja nie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]