Cytuj:
A FRIEND OR THREE - Short-event (C)
For every character in the influencing character's company, A Friend or Three gives a +1 modification to an influence check or to a corruption check made by a character in the same company.
Jak to zwykle u nas w pabianicach, wynikl pewien spor przy naszych rozgrywkach, ktory zasial ziarno niepewnosci. Poniewaz kwiat jeszcze nie opisal problemu na forum, wiec ja to czynie!
Chodzi o karte wyzej wspomniana. Nigdy nie zastanawialem sie nad pierwszym zdaniem tej karty, a dokladnie nad stwierdzeniem:
in the influencing character's company Jesli jej uzywamy do pomocy przy jakims wplywie to wszystko jest jasne, ale jesli chcemy jej uzyc jako modyfiukator do korupcji to po co jest to pierwsze zdanie ???!
Czy ta karta mozna wspomgac rzuty na korupcje tylko w przypadku gdy dodatkowo druzyna probuje wywrzec wplyw na cos ???
W takim wypadku bardzo ogranicza to mozliwosci tej karty jesli chodzi o korupcje. Przy wplywaniu nic sie niezmienia, ale w przypadku korupcji karta ta staje sie bezuzyteczna, bo nie moge wymyslic sytuacji kiedy mzona by ja zastosowac. Kiedy jedoczesnie robi sie influence check i coruption check (dwie postacie w tej samej druzynie)
Mam nadziej ze jakos jasno objasnilem moj (pabianicki) problem z karta A Friend Or Three

)