|Highwayman| napisał(a):
na deklaracji, na rozwiązaniu... nadal nie rozumiem
czy chcesz powiedzieć ze można tapnąc ranger'a dla Promptings i uzyć obu efektów???
Nie. Jednego.
|Highwayman| napisał(a):
bo jaka jest różnica w tym co ja powiedziałem ze tapując ranger'a wybierasz jaką opcje wybierasz a tym, ze wybierasz której opcji użyjesz gdy za chwile tapniesz ranger'a???
Trochę przeinaczasz moje słowa. Róznica między wyborem opcji na deklaracji (przy tapnięciu rangera) i na rozwiązaniu istnieje.
Na przykład:
Kompania idzie z Rivendell do Bree.
Zagrano Long Winter i Doors of Night jest w grze.
1. W następnym CoE deklaruje się akcja tapnij Bree (kompania ma rangera, więc "zawróć kompanię" nie jest deklarowane).
2. W odpowiedzi ranger z Promptings of Wisdom tapuje się aby wykorzystać efekt tej karty.
3. W odpowiedzi zagrywany jest Snowstorm.
Jeśli już na deklaracji (2) gracz miałby decydować, że korzysta z opcji "[cancel all hazard effects for the rest of the turn] that tap his company's current or new site.", nie mógłby tego zmienić na rozwiązaniu, wiedząc, że w następnym CoE grozi mu wycofanie kompanii przez Snowstorm.
|Highwayman| napisał(a):
czy moze chcesz powiedziec ze to której opcji sie użyje trzeba nieodwracalnie wybrać gdy sie zagrywa Promptings???
Nie.
|Highwayman| napisał(a):
i co ma to wspólnego z Deeper Shadow???
Są tu trzy opcje, dwie odseparowane przez "
or" i trzecia odseparowana od nich słowem "Alternatively".
Gdyby wszystkie były odseparowane słowem "Alternatively", wszystkie należałoby traktować równorzędnie, czyli jak mówi Adnotacja 27, wyboru między nimi dokonywałoby się na deklaracji Deeper Shadow.