cóż znalazlem tyle co wedlug mnie wyjasnia sprawe
zajzyjcie sobie do instrukcji do METW'a lub MELE do dzialu "Full Player Turn Summary" (lepiej zajzec do MELE bo tam jest juz troche lepiej to napisane)
i tam co do Movement/Hazard Phase pisze:
Cytuj:
Follow this procedure for each of your companies. Each company has a separate movement/hazard phase. You decide which of youor companies goes first, second, etc. :
a w punkcie 3) jest zapis:
Cytuj:
A hazard may not be played if it targets a different company or a character, item, etc. in a different company
to wyjasnia kwestie hazardów jesli ktoś mial jakies watpliwosci
natomiast sformułowanie
Follow this procedure for each of your companies. oznacza ze jesli rozpoczniemy ta procedure dla jednej druzyny to musimy ja doprowadzic do konca by zaczac ja dla innej druzyny - co wyjasnia watpliwosci co do przeplatania sie faz ruchu
wracamy do "Full Player Turn Summary", dzial Stie Phase:
Cytuj:
In the order you decide (i.e., you decide which of your companies goes first, second, etc.), each of your companies may:

do nothing
or
follow this procedure...
i tu znowu sformulowanie
follow this procedure oznacza ze kiedy zaczniemy ta procedura dla jednej z druzyn to musimy doprowadzic ja do konca by móc ja rozpoczac dla innej druzyny
póki co nie wyjasnia to niczego w kwestii naszych problemów z zagrywaniem resource'ów - jest tylko mowa ze jesli jakas druzyna rozpocznie swój ruch czy faze site'u to zadna inna druzyna nie moze rozpoczac swojego ruchu lub fazy site'u; o zagrywaniu resource'ów na/z udzialem "nieaktywnych" druzyn nic nie jest powiedziane (ani ze mozna, ani ze nie mozna - a przy hazardach jest wyranize zaznaczone ze na "nieaktywne" druzyny nie mozna zagrywac)
aby sprawe wyjasnic do konca zagladamy do Starter Rules, Playing and Drawing Cards:
Cytuj:
Except for resource long-events, you may play resource cards anytime during your own tunr unless specifically prohibited by the rules or the cards themselves.
nie znalazlem w instrukcji jakis dodatkowych zakazów kiedy pewnych reaource'ów nie mozna by zagrywac (poza nakazem zagrywania resource'ów na site'cie w site phase po automatic-attack'u) z czego wynika ze mozna ja zagrac dokladnie jak w cytowanym przeze mnie fragmencie instrukcji - w dowolnym momencie
poniewaz nie ma tez zadnych główncyh wytucznych co do zagrywania resource'ów wymagajacych skill'i to mozna je równiez zagyrwac w dowolnym momencie tury pamietajc jednak o legalnych celach dla nich (Old Friendship z dyplomaty w Rivendell na Aragorna w Minast Tirith - nie; Marvels Told z sage'a w Rivendell na Lure of Nature na Aragornie w Minas Tirith - tak)
wobec tego tajemnica pozostaje dla mnie zapis z CRF'u a propo Marvels Told'a
napisalem post o tym na zagranicznym forum, zobaczymy co sie stanie
ale tak przy okazji chyba wyszlo tez ze nalezaloby zmienic nasze ustalenie w sprawie kiedy mozna zagrac A Chance Meeting i We Have Come to Kill w ramach przepisu:
Cytuj:
Except for resource long-events, you may play resource cards anytime during your own tunr unless specifically prohibited by the rules or the cards themselves.