Jaded napisał(a):
Hmm, a to nie jest tak ,że IC jest częścią IA? Wtedy podpadałoby pod "all modifications.."
Sam nie jestem pewien, więc boju wszczynać nie będę. Instrukcja (i teksty kart) nie jest tak jednoznaczna. Powiem tylko o swoich wątpliwościach, zapoczątkowanych przez różnicę w tekstach Tempering Frienship (+4 to attempt) i Lordly Presence (+5 to check).
Chodzi mi po głowie przykład pokrewny, acz nie analogiczny:
Postać (z normal prowess 3) posiada Dagger of Westernesse z Barrow Blade i Map To Mithril i Magic Ring of Fury. Jej normal prowess, bonusy z Dagger of Westernesse, Barrow Blade, Map To Mithril i Magic Ring of Courage składają się na jej efektywny prowess. Jednak Dagger of Westernesse może dać maksymalny bonus do 8. Więc w walce z Undeadem lub Nazgulem, ten bonus będzie +5 (a nie +7). Jednak z drugiej strony owo maksimum odnosi się tylko do bonusu z Dagger of Westernesse i nie obejmuje innych składowych, czyli +2 z Magic Ring of Courage.
Wiem, widzę róznicę, w przypadku maksimum dla Dagger mowa o limicie jednego ze składników całości prowess, w przypadku Webs of Fear & Treachery mowa o redukcji modyfikatorów do attemptu w ogóle.
Inaczej mówiąc, czy istnieje coś takiego jak influence attempt składający się ze, zmodyfikowanego lub nie, checku i dodatkowo zmodyfikowany innym efektem (sytuacja, w której użyte są jednocześnie Lordly Presence i Tempering Friendship)? Czy też nie ma czegoś takiego a róznice w sformułowaniach (attept/check) obu kart są bez znaczenia, ewentualnie miałyby znaczenie przy przyszłych/niedoszłych/niewydanych kartach, gdzie możnaby dokonywać flaterry attempt lub jakiegoś innego niż influence atteptu, gdzie wykonywany jest influence check (i gdzie LP by działało a TF nie)?
|Highwayman| napisał(a):
Nurniagowie to nie najlepszy pomysl bo na maksa (przy Galadriel'i) masz 4 DI czyli musisz rzucic 10-wiecej by ich przekonac
Też nie wiem, czy to dobry pomysł, ale można zwiększyć DI Galadrieli przez magiczne pierścienie i Horn of Anor, co może dać nawet 11 i niepowodzenie przy wyrzuceniu 2 (Magic Ring of Words, Lesser Ring, Horn of Anor). Horn of Anor nie jest modyfikatorem do attempt/check, ale zwiększa DI wobec frakcji (i z tego samego powodu nie pomoże przy Prophet of Doom, z czy bez obecności Webs of Fear & Treachery w grze).
P.S. Znam zachodnią wykładnię - Lordly Presence podpada pod modyfikacje, o których mowa w Webs of Fear & Treachery. Z tym, że te różnice (check/attempt) nie były w wykładni w ogóle zauważone ani omówione.