Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 10:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 06, 2005 1:08 
Warrior/Ranger/Sage

A jednak.
CRF-Tournaments-General:
Cytuj:
All Ringwraith/Sauron players always have +5 unused general influence at all times.
This bonus general influence can never be used to control characters.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 06, 2005 2:02 
Wiedźma

smuci ten fakt, ale skoro tak, to tak....
W takim razie do przejmowania fakcji od Saurona/Ringwraitha/Balroga jest +5 za jego nigdy-niewykorzystywany GI (działa nawet gdy przejmujący też jest po Ciemnej Stronie), i jeszcze +5 dla Wizardów za influencowanie poprzez rózne alignmenty (i vice versa), co w rezultacie daje +10 dla Wizarda jeśli chce przejąć np. Southronsów... Dorzućmy do tego Bade To Rule, albo Lidless Eye i mamy całkiem spore zabezpieczenie...
ale generalnie chodziło mi o Call Of Home... widać orki i trole bardziej boją się wracać do domu aniżeli Hobbici i Krasnale ;)
Shade!

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 06, 2005 13:13 
Warrior/Ranger/Sage

nie wiem skad zes wyciagnal to +10 jesli influence'uje wizard minion'a, jest tylko +5

a jesli chodzi o niescislosci w instrukcjach MELE a Balrog'a - Balrog jako ze byl wydany najpóźniej jest wydany z najinteligentniejsza instrukcja, w której w miare mozliwosci ICE zawarl stare przepisy w nowy, jasniejszy i bardziej ogólny (w sęsie globalny - w instrukcji z The Balrog sa zasady dotyczace nie tylko Balrog player'a) sposób

poza tym przy przejmowaniu fakcji minion'ów nalezy pamietac ze bardzo czesto po wprowadzeniu fakcji do gry liczba wymagana do przerzucenia by przekonac fakcje jest redukowana do zera - co w wypadku hero factions mozna uzyskac tylko pokazujac z reki odpowiednia fakcje; wiec jest to jakis bonus zeby zrównoważyc tego bonusowego GI

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 06, 2005 13:54 
Wiedźma

|Highwayman| napisał(a):
nie wiem skad zes wyciagnal to +10 jesli influence'uje wizard minion'a, jest tylko +5

+5 za nigdy-niewykorzystywane-na-postacie-GI
+5 za influence pomiędzy alignmentami
daje +10

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 06, 2005 14:56 
Warrior/Ranger/Sage

Wczoraj z kwiatem stoczylismy dluga dyskusje na tamat tych nieszczesnych plusow do minionow.

Dla mnie jest to bardzo niesprawiedliwe, bo zwalnia z jakiego kolwiek martiwenia sie o GI. Nawet jak sie sobie zapcha sobie GI na maksa to i tak ma +5 do Call of Home czy Mustersow - z jakeij racji??.

Fakt na niektorych fakcjach (orkowe , trolle i jakies wilki) jest ten zjazd do 0 przy odbieraniu. Dla mnie jest jednak gupota wprowadzenie takowego +5 by uniknac by wizard nie odbieral tak latwo fakcji orkowych. Duzo lepszym rozwiazaniem by bylo by wizarda nie obowiazywala redukcja do 0, co moglbym zrozumiec.

Poprostu spsob by uchronic wiedzme przed odbieraniem (latwym) orkowych fakcji przez wizarda jest gupi i nei dosc ze chroniacy wiedzme to dajacy spora przewage.

Takie moje zdanie. Jak zwykle dostosuje sie do zasad - zreszta ostatnio sama czesto gram wiedzma ;)))

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 06, 2005 20:11 
Warrior/Ranger/Sage

root napisał(a):
Takie moje zdanie. Jak zwykle dostosuje sie do zasad - zreszta ostatnio sama czesto gram wiedzma Wink))

Wspomniana przez |Highwaymana| najinteligentniej napisana instrukcja nie wprowadza tej zasady (+5 unused GI dla Ringwraitha). Ustanawiają ja dopiero zasady turniejowe. Poza turniejami można grać bez jej stosowania. Ale jak ktoś kiedyś sprytnie zauważył, poza turniejami można grać jak się chce. Można na przykład ściśle stosować zasady z MELE, dotyczące wpływania na postacie i resources opozycyjnej strony (więcej w wątku Dark Minions). Na ostatnim turnieju, w którym miałem przyjemność brać udział, zasada ta stosowana była wybiórczo, tzn. jej pierszy ustęp dot. ujemnego modyfikatora w pełni, drugi częściowo - tylko w odniesieniu do manifestacji o tej samej nazwie i kart Gollum i Stinker (choć zasada mówi o wyjawianiu manifestacji zamiast karty o tej samej nazwie). Czyniłoby to takie próby oddziaływania bardziej realnymi do wykonania (to, czyli ścisłe przestrzeganie tej zasady).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]